Kosmos bi mogao da postane "arena ratova", sprečimo to: Francuska poslala ozbiljno upozorenje

Francuska, kao nuklearna sila, veruje da bi kosmos mogao da postane poprište budućih sukoba

  • 2

Francuska bi trebalo više da ulaže u nadzor kosmosa kako nikada ne bi postao "arena budućih ratova", izjavila je danas ministarka odbrane te zemlje Florans Parli.

Nekoliko dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao da je naložio uspostavljanje šestog ogranka vojske SAD koji će se fokusirati na kosmos, Parli je izjavila da Francuska, kao nuklearna sila, veruje da bi kosmos mogao da postane poprište budućih sukoba.

Amerikanci dobijaju novi rod vojske: Tramp želi da stvori "svemirsku silu"

Tramp želi da uspostavi "svemirksu silu" Foto: Tanjug/AP

- Moramo biti u mogućnosti da u kosmos investiramo više nego do sada, kako bismo mogli da ga nadziremo i sprečimo da postane poprište velikih sukoba - rekla je ministarka televiziji Frans 2.

Trampovi komentari probudili su zabrinutost zbog trke u naoružanju u kosmosu, mada su SAD zemlja članica Sporazuma o kosmosu iz 1967. koji zabranjuje stacionairanje oružja za masovno uništenje u kosmosu i ograničava upotrebu meseca i drugih nebeskih tela u mirnodopske svrhe, ukazuje Rojters.

Ideju o kosmičkim snagama su i ranije iznosili Tramp i prethodne američke administracije, a zagovornici te ideje kažu da bi to Pentagon učinilo efikasnijim.

Što se Francuske tiče, parlament te zemlje trenutno raspravlja o zakonu o vojnom planiranju za period od 2019. do 2025. godine, prema kojem je "kosmos od prevashodnog strateškog interesa".

- Pred rastućim opasnostima i pretnjama, potrebno je dalje jačanje novih kosmičkih resursa i sistema koji ih koriste - zaključuje se u nacrtu francuskog zakona.

VIDEO: Koji je lider pobedio u ratu govora tela?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    21. jun 2018 | 12:15

    Ne bojte se ništa. Tehnologija uskoro postaje inteligentna. Što će značiti, da ljudi postaju nepotrebni. Jednačina je dugoročno jasna. Samo lud to ne vidi. A, dotle neka caruje nacionalizam i ostale gluposti.

  • Jeretik

    21. jun 2018 | 13:31

    Iz izlozenog se vidi da Francuzi debelo kaskaju u spremnosti za vodjenje kosmickog rata , pa kupuju vreme dok i oni ne pristignu . Inace rat se vec vodi iz kosmosa , raznovrsno koriscenje vojnih satelita , pa je logicno da ce i u kosmosu , obaranje istih , i " direktno " bombardovanje " precicom " iz kosmosa .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA