≫ 

Viktor Orban u intervjuu hvalio novi zakon "Stop Soroš", a onda je progovorio o mađarskoj vojsci

Orban se u intervjuu dotakao i pitanja vojske

  • 1

Premijer Mađarske Viktor Orban opisao je danas paket zakona pod imenom "Stop Soroš" kao "fino i sofisticirano pravno delo", prenosi MTI.

Prijateljsko ćaskanje Janše i Orbana prekinuo Trampov poziv, što je obojicu preseklo

On je u intervjuu za radio "Košut" rekao da će biti teško da bilo ko pronađe grešku u parlamentarnoj odluci koju podržava oko 80-90 odsto mađarskih poslanika.

Orban se u intervjuu dotakao i pitanja vojske, rekavši da je Mađarskoj potrebna dobro opremljena vojska bez obzira na probleme sa migracijama.

- Da se Mađarska danas suoči sa oružanom pretnjom, njena vojska bi imala samo ograničenju mogućnost protivnapada - rekao je mađarski premijer, prenosi MTI.

POZIVAJU ORBANA DA POVUČE ZAKON

Grupa savetnika Saveta Evrope, koji se bave pitanjima ljudskih prava, poziva Mađarsku da povuče paket zakona pod imenom "Stop Sororš", koji, kako kažu, preti zatvorom ljudima koji pomažu izbeglicama.

Venecijanska komisija danas je saopštila da pojedini delovi zakona "Stop Soroš" neproporcionalno ograničavaju prava građanskih grupa, koje garantuje Evropska konvencija o ljudskim pravima, prenosi AP.

Komisija dodaje da, iako mnoge evropske države kriminalizuju aktivnosti kao što je trgovina ljudima zarad finansijske dobiti, novi zakon u Mađarskoj ne pravi izuzetke čak ni za grupe koje pružaju humanitanu pomoć.

Na taj način, kako navode u Komijsiji, grupama preti rizik od tužbe čak iako rade u skladu sa međunarodnim pravom pri pomoći tražiocima azila.

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    22. jun 2018 | 23:00

    Drage komšije Mađari,pozajmite nam Orbana na godinu dana...Hvala unapred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA