Preminuo osnivač ozloglašene azijske tajne službe

Bio je premijer Južne Koreje od 1971. do 1975. i od 1998. do 2000. godine

  • 0
Kim Džong-pil Foto: Tanjug/AP

Nekadašnji premijer Južne Koreje u dva navrata, Kim Džong-pil, preminuo je danas u 92. godini, javlja AP.

Kim je proglašen mrtvim nakon što je transportovan u bolnicu u Seulu, a bolnički zvaničnik Li Mi-džong rekao je uzrok smrti starost. Bio je osnivač južnokorejske špijunske agencije, a u to vreme ozloglašene tajne službe KCIA.

Predsednički kabinet Južne Koreje saopštio je da je Kim ostavio značajan trag u oblikovanju moderne političke istorije Južne Koreje i da neće biti zaboravljen.

Predsednik Južne Koreje posetio Moskvu: Sreo se sa Putinom, a onda je od ruskog lidera dobio lep poklon (FOTO)

Bivši zvaničnik je bio figura prvog plana konzervativne političke klase u Južnoj Koreji. Zajedno s bivšim predsednicima Kim Jung Samom i Kim Dae Džungom, smatrao se jednim od najuticajnijih političara u zemlji od 1980. do 1990. godine, tokom takozvane "ere tri Kima".

Bio je premijer Južne Koreje od 1971. do 1975. i od 1998. do 2000. godine. Ušao je u politiku 1961. godine podržavajući generala Park Čung Hea posle vojnog udara.

Kim je tada osnovao KCIA koja je učestovala u represiji protivnika vlasti. Vodio je i tajne pregovore šezdesetih godina o normalizaciji odnosa s Japanom, bivšom kolonijalnom silom u regionu.

Stručnjaci smatraju da bio majstor u vođenju koalicione politici i da je uspevao da politički izađe jači posle raznih previranja u zemlji jer je "znao da se snalazi u složenim vodama južnokorejske politike".

Kim će biti sahranjen na porodičnom groblju nakon pet dana žaljenja, navode tamošnji mediji.

VIDEO: Koji je lider pobedio u ratu govora tela?

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA