Više od 500 migrantske dece spojeno sa roditeljima u SAD: Tramp traži da se ilegalci vrate bez ikakvog sudskog procesa

Američki predsednik Donald Tramp je u iznenadnom preokretu prošle srede potpisao ukaz kojim se završava takva praksa

  • 1

Američko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je više od 500 dece odvojene od roditelja bez dokumenata vraćena porodicama, ali je oko 2.000 njih i dalje odvojeno od roditelja.

- Pogranična policija spojila je 522 dece stranaca u prihvatnim centrima, a koja su bila odvojena od roditelja u okviru politike nulte tolerancije - navodi se u saopštenju američkog ministarstva.

Fronteks uskoro obezbeđuje granice Crne Gore? Počinje priprema za veliki nalet migranata

Sistematsko odvajanje dece od roditelja koji su ilegalno prešli u SAD preko meksičke granice izazvalo je negodovanje u svetu, ali i u SAD. Za pet nedelja, 2.300 dece je odvojeno od roditelja.

2.300 dece odvojeno je od roditelja, Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp je u iznenadnom preokretu prošle srede potpisao ukaz kojim se završava takva praksa.

Ministarstvo zdravlja je dodalo da je oko 2.000 dece još bez svojih bližnjih i da avdokati roditelja raznim administrativnim procedurama rade na njihovom spajanju.

TRAMP: ILEGALNE MIGRANTE VRAĆATI BEZ SUDSKOG PROCESA

Američki predsednik Donald Tramp još je oštrije izneo svoj stav po pitanju deportacije onih koji ilegalno uđu u SAD, poručivši da takve treba odmah vratiti tamo odakle su došli, bez bilo kakvog sudskog procesa.

Tramp nastavlja sa politikom nulte tolerancije, Printskrin: TIME

- Ne možemo da dozvolimo da svi ti ljudi izvrše invaziju na našu zemlju. Kada neko uđe moramo odmah, bez sudija i sudskih slučajeva, da ih vratimo tamo odakle su došli. Naš sistem je sprdnja sa dobrom imigracionom politikom i redom i zakonom. Većina dece dođe bez roditelja - napisao je Tramo na Tviteru.

Tramp je ranije ove nedelje potpisao izvršnu uredbu kojom se imigrantskim porodicama, koje ilegalno pređu južnu granicu SAD, omogućava da ostanu zajedno dok čekaju na ishod imigracionog postupka.

On je, međutim, napomenuo da će se nastaviti politika "nulte tolerancije", koja podrazumeva krivično gonjenje svih odraslih osoba koje su uhvaćene kako prelaze granicu nelegalno.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA