Italija traži da se hiljadu migranata vrati u Afriku: Naše luke zatvorene su za njihove brodove (FOTO)

Humanitarni brodovi kod libijske obale igraju sve važniju ulogu u spašavanju migranata

  • 3

Italija traži da se sedam brodova na kojima se nalazi hiljadu migranata vrati u Afriku, tvrdi španska humanitarna organizacija "Proactiva Open Arms".

Kako prenosi Dejli Mejl, Italijani traže da migrante spase libijske službe, a ne brodovi evropskih humanitarnih organizacija.

Italijanski ministar unutarnjih poslova Mateo Salvini kazao je da hiljadu migranata koje čekaju spašavanje treba da spasi libijska obalska straža. Dodao je da tražitelji azila trebaju odmah da budu vraćeni nazad u Libiju uprkos tome što humanitarne organizacije navode kako im tamo preti silovanje, premlaćivanje i izrabljivanje.

7 dana neizvesnosti, odbijanja i lutanja po Mediteranu: 630 migranata je u surovim uslovima iščekivalo svoju sudbinu (FOTO) (VIDEO)

Još hiljadu migranata u gumenim čamcima? Pravo je libijskih vlasti da intervenišu bez uključivanja brodova humanitarnih organizacija - napisao je Salvini na svom Tviter profilu.

Neka libijske vlasti intervenišu kao što su to činile i dosad. Bez pomoći i uplitanja humanitarnih brodova. Ta gospoda, koju finansiraju Soroš i društvo, znaju da su italijanske luke zatvorene za njihove brodove koji spašavaju tražitelje azila i zatvorene će i ostati - dodao je.

"Proactiva Open Arms" na Tviteru tvrdi kako je Italija odbila njihovu pomoć uprkos tome što sedam brodova s migrantima čeka pomoć. Kažu i da je italijanska Obalska straža svim ostalim humanitarnim brodovima koji se nalaze na tom području poslala poruku da im treba njihova pomoć.

"Svedočićemo najvećem odbacivanju migranata u istoriji", napisali su.

Salvini je objavio da Italija više neće biti evropski izbeglički kamp i želi da se broj migranata koji ovim putem dolaze do Italije drastično smanji.

Do ovoga dolazi oko deset dana nakon što Italija nije dopustila pristanak broda s više od 600 migranata u neku od svojih luka. Salvini je tada optužio humanitarne organizacije da igraju ulogu "taksi službe" za migrante i da Italija neće biti njihovo parkiralište.

Humanitarni brodovi kod libijske obale igraju sve važniju ulogu u spašavanju migranata koji se na more često upućuju u slabašnim čamcima na naduvavanje nepogodnima za otvoreno more.

SASTANAK ZBOG IZBEGLICA

Danas je održan mini samit 16 država članica EU-a čija su glavna tema bile izbeglice.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da Italija ima predlog o potpuno novom pristupu pitanju migracija i azila, koji se zove Evropska višeslojna strategija za migracije.

"Ta strategija ima šest uslova i deset ciljeva. To je predlog čiji je cilj nadilaženje Dablinske uredbe", rekao je Konte.

Humanitarni brodovi kod libijske obale igraju sve važniju ulogu u spašavanju migranata Foto-ilustracija: Tanjug/AP/Marina Militare

Italija želi da sve članice prihvate svoj deo odgovornosti za ekonomske migrante koji ulaze u EU, a da one članice koje to ne žele dobiju manje novca iz evropskih fondova. Prema italijanskom predlogu, svaka zemlja članica bi trebalo da ima kvotu za ekonomske migrante.

"Naše je mišljenje da Španija... ispunjava svoje obaveze. Naravno, spremni smo da postignemo zajednički odgovor za taj globalni izazov, a to je migracija koja dolazi posebno sa zapadnog Mediterana i tražimo potporu naših prijatelja, drugih država članica, kako bismo bolje kontrolisali priliv kom smo sada izloženi iz zapadnog Mediterana", rekao je novi španski premijer Pedro Sančez kome se danas obratila i gradonačelnica Barselone tražeći da "Proactiva" dobije dozvolu da spasi migrante.

Za španski dnevni list od nedelje Sančez je u intervjuu rekao da "ne može biti jednostranog odgovora" na migraciju.

VIDEO: Mađarska policija pronašla avion pun migranata

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljusa

    25. jun 2018 | 08:09

    neka im evropska unija da ogromne tankere brodove sa mnogo hrane vode i sve sto im treba i pravac amerika

  • Olja trst

    25. jun 2018 | 00:42

    Salvini je u pravu.ima ih do 00...ne prodjem 100 metara njih 3-4mi nude neke knjige upaljače i traže evro za kafu.al svi mladi i dobro bi mogli da rade il da se bore za svoju zemlju.lakse je prositi.

  • Dux

    26. jun 2018 | 10:24

    Kada srusite mene i moju Libiju, iz Afrike cete dobiti reku migranata, rece Gadafi i pogodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA