Mumbaj zabranio upotrebu plastičnih kesa i flaša: Kazna - 300 evra ili tri meseca zatvora, inspektori češljaju svaki pedalj grada (FOTO)

Biće kažnjen svako ko bude uhvaćen sa jednokaratnom plastičnom kesom

  • 2

Mumbaj je najveći indijski grad koji je zabranio upotrebu plastičnih kesa, čaša i boca, a građani za koje inspekcija utvrdi da koriste ove proizvode, biće kažnjeni novčanom kaznom do 300 evra, ali i zatvorom u trajanju od tri meseca.

Gradski inspektori u teget jaknama već su postavljeni širom grada, kako bi uhvatili prodavce ili stanovnike koji još uvek koriste plastične kese. Neka preduzeća su već kažnjena, među kojima su navodno Mekdonalds i Starbaks.

>>> U ovim zemljama plastične kese su zabranjene, a kazne su paprene: Počinje njihovo naplaćivanje u Srbiji, trošimo ih u nenormalnim količinama (FOTO) (VIDEO)

Kazne se kreću od 60 evra za one koji prvi put prekrše ovu zabranu, pa do 300 evra i tri meseca zatvora za one koji to delo ponove.

Biće kažnjen svako ko prekrši zabranu - Foto: Tanjug/AP

- Zbog situacije sa zagađenjem, ovo je dobro rešenje, ali za ljude to je veliki problem - rekao je Kamlaš Mohan Čaudari, stanovnik Mumbaja, koji je dodao da ljudi u tom gradu sve nose u plastičnim kesama.

Čaudari, koji je taksista, kaže da je zbog toga počeo da nosi platnenu torbu, kao i da je njegov lokalni mesar počeo da pakuje meso u novine.

Lokalni mediji navode da se prodavci žale na inspektore, koji koriste zabunu zbog zabrane, kako bi iznudili novac od firmi.

Indija je nedavno bila domaćin Svetskog dana zaštite životne sredine, koji se ove godine fokusiro na epidemiju plastičnog otpada. Oko 6,3 milijardi tona plastike završilo je odbačeno u životnoj sredini od 1950. godine, a većina tog otpada neće se razgraditi još najmanje 450 godina.

Indijci prelaze na cegere - Foto: Tanjug/AP

Polovina svetske plastike stvorena je u proteklih 13 godina, a četvrtina su proizvodi namenjeni za jednikratnu upotrebu, poput kesa, čaša ili slamčica.

Upotreba plastike u Indiji je manja od polovine globalnog proseka - oko 11 kg godišnje po glavi stanovnika u poređenju sa 109kg u SAD.

Prema studiji iz 2015. godine, Indija se nalazi u vrhu liste zemalja koje loše upravljaju plastičnim otpadom. Plastična pakovanja, čaše i kese, vrlo često se mogu videti na ulicama indijskih gradova i plaža i čine deo deponija u  velikim metropolama kao što je Delhi.

Mumbaj se na ovaj način pridružio San Francisku, Los Anđelesu i Meksiko Sitiju koji su među prvima uveli zabranu upotrebe plastičnih kesa.

VIDEO: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soldier

    27. jun 2018 | 07:51

    Nikad u prljavijoj zemlji nisam bio, a obisao sam sve kontinente, preko 70 zemalja.

  • Мика

    27. jun 2018 | 01:42

    Земља у којој 85% становништва не користи купатило а забранила пластичне кесе у Мумбају...то ће да им помогне у заштити животне средине, имају они много веће хигијенске проблеме и загађења која нису изазвана употребом било какве пластике...информишите се мало.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA