Lideri EU se sastaju u Briselu: Traži se rešenje oko migrantske krize, Cipras bi mogao da spasi Merkelovu

Nemačka kancelarka Angela Merkel očekuje da će dvodnevni samit spasiti njenu kancelarsku poziciju uzdrmanu migrantskom krizom

  • 1

Lideri 28 zemalja članica Evropske unije sastaju se danas u Briselu da bi dogovorili nove mere kojima bi se ograničili dolasci migranata preko Sredozemnog mora, dok, kako je ocenio Rojters, rastuće nezadovoljstvo zbog imigracije "pritiska" vlade od Nemačke do Italije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel očekuje da će dvodnevni samit spasiti njenu kancelarsku poziciju uzdrmanu migrantskom krizom.

>>> EU nikad podeljenija, a samit u Briselu stavlja na test jedinstvo Evrope: Migranti glavno pitanje, Šengen pod znakom pitanja (FOTO) (VIDEO)

Cipras spreman da potpiše dogovor sa Merkel, s ciljem da olakša Nemačkoj vraćanje azilanata u druge zemlje Evrope - Foto: Tanjug/AP

Grčki premijer Aleksis Cipras spreman je da potpiše dogovor sa Merkelovom s ciljem da olakša Nemačkoj vraćanje azilanata u druge evropske zemlje, piše "Fajnenšel Tajms".

Cipras je za FT rekao da je otvoren za specijalni sporazum sa Berlinom da se umanji "sekundarno kretanje" (kada azilant iz zemlje EU u koju je prvo stigao da bi tražio azil, odlazi u neku drugu zemlju Unije).

Prema Ciprasu, postojeća pravila EU za preraspodelu azilanata među zemljama članicama Unije su "prevaziđena".

Lideri EU podeljeni u vezi sa pitanjem šta učiniti sa legitimnim azilantima koji su pobegli od konflikata - Foto: Tanjug/AP

EU će, prema nacrtu saopštenja dvodnevnog samita, ojačati svoje spoljne granice i potpisati sporazume kojim će se povećati novčana izdavanja za zemlje Severne Afrike da bi se sprečio dolazak ljudi u Evropu, piše Rojters.

Lideri EU duboko su podeljeni u vezi sa pitanjem šta učiniti sa legitimnim azilantima koji su pobegli od konflikata na Bliskom istoku i Africi. To pitanje zemlje članice Unije duboko deli već tri godine i još uvek nema naznaka da će se rešiti.

Razlike su se naročito isticale poslednjih dana, što pokazuje da će biti žustrih rasprava iza zatvorenih vrata, ocenila je britanska agencija, dodajući da lideri EU u javnosti nastoje da pokažu svoje jedinstvo.

EU će ojačati svoje spoljne granice i potpisati sporazume kojim će se povećati novčana izdavanja za zemlje S. Afrike - Foto: AP/Tanjug

Prema podacima UN, ove godine je bilo 44.000 dolazaka preko mora, što je umnogome manje nego 2015. godine kada je više od milion izbeglica i migranata stiglo na evropsku obalu.

VIDEO: Mađarska policija pronašla avion pun migranata

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob

    28. jun 2018 | 13:49

    Sve drzave zapada koje su ucestvovale u rasturanju tih drzava moralno trebaju primiti sve te izbeglice Amerika,Engleska, Francuska, Nemacka, Australija,Kanada,dansks i druge koje su ucestvovale u tom zlocinu su odgovorne za krizu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA