≫ 

Kraj prisluškivanju ili samo šarena laža? NSA briše 685 miliona telefonskih razgovora i to po hitnom postupku

NSA mora da izbriše sve informacije koje je prikupila filtriranjem

  • 1

Američka agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) briše više od 685 miliona snimaka telefonskih razgovora, prikljupljenih tokom 2015. godine od telekomunikacionih kompanija u vezi sa istragama, što nameće pitanje o pouzdanosti tog programa.

Ogromnu NSA kolekciju snimljenih razgovora prvo je ograničio Kongres, nakon što je bivši saradnik te agencije, Edvard Snouden, dostavio dokumente javnosti otkrivajući pojačano vladino praćenje.

Tramp ne želi zaštićene telefone: Koristi dva ajfona, jedan mu služi samo za Tviter

Zakon, usvojen u junu 2015, kaže da idući dalje, podatke mogu da zadrže telekomunikacione kompanije, a ne i NSA, ali da obaveštajne agencije mogu da isfiltriraju veliku bazu podataka.

Sada, NSA briše sve informacije koje je prikupila filtriranjem.

Američka agencija za nacionalnu bezbednost/ Foto: Wikipedia/Raymond

Senator Ron Vajden, demokrata iz Oregona, beskompromisni zagovornik prava na privatnost, krivicu svaljuje na telekomunikacione kompanije koje su snabdele NSA snimljenim razgovorima.

Prema zakonu, vlada može da zahteva informacije poput detalja koji bi mogli da budu odštampani na telefonskom računu: datum i vreme poziva ili slanja tekstualne poruke, broj kartice telefona, trajanje poziva i kom su broju oni upućeni.

Detalji koji se obezbeđuju vladi ne uključuju sadržinu bilo koje komunikacije, ime, adresu ili finansijske informacije klijenta, lokaciju mobilnog telefona ili GPS informaciju.

Ukoliko vladini istražitelji imaju osnovanu sumnju da određene brojeve telefona koriste teroristi, koji mogu da budu u SAD ili u inostranstvu, vlada može da zatraži od telekomunikacionih kompanija listu drugih brojeva sa kojima je sumnjivi broj bio u kontaktu i zatim koji su brojevi u kontaktu sa tim brojevima.

NSA je prikupila više od 534,4 miliona detalja poziva i tekstualnih poruka u 2017. od provajdera telekomunikacionih usluga u SAD, poptu AT&T i Vržn, prema najnovijem vladinom izveštaju koji obrađuje NAS-ova praćenja te godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA