Ubijeno je 145 političara, sve koje ne mogu da kontrolišu: Meksiko je dobio novog predsednika

Sledbenici novoizabranog predsednika izašli su na ulice Meksiko Sitija da proslave pobedu, trubeći sirenima i mašući meksičkim zastavama iz automobila, a mnogi su uz muziku marijača plesali

  • 0

Tokom proteklog vikenda u Meksiku su održani predsednički izbori, kao i izbori za poslanike i lokalnu vlast. Pobedu na izborima za šefa države je odneo levičar Andres Manuel Lopes Obrador. Ono što je posebno bilo u centru pažnje tokom predsedničke kampanje, jeste atmosfera straha i povećana aktivnost kriminalnih bandi. Ubijen je veliki broj političara, a krv je prolivena i na sam dan izbora. Mnogi se slažu da je ovoj zemlji potreban snažan lider koji će moći da se obračuna sa kriminalnim bandama, koje su na neki način našle svoje uporište u svim granama vlasti.

Izborna komisija je posle brzog prebrojavanja glasova kasno sinoć saopštila da je Obrador osvojio između 53 i 53.8 odsto glasova, prenela je agencija AP.

Dosadašnji predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto je u televizijskom obraćanju naciji čestitao Obradoru na pobedi i istakao da će njegova administracija raditi tako da se osigura mirna tranzicija vlasti.

Levičar Lopez Obrador novi predsednik Meksika: Sa vlasti smenjene dve partije koje su vodile tu zemlju skoro 100 godina (FOTO) (VIDEO)

Konzervativni kandidat Rikardo Anaja i Hose Antonio Meade, kandidat Nijetove Institucionalne revolucionarne partije, su brzo po zatvaranju birališta priznali poraz i čestitali Obradoru pobedu.

Anaja je na osnovu brzog prebrojavanja osvojio 22 odsto glasova, a Meade 16 odsto.

Sledbenici novoizabranog predsednika izašli su na ulice Meksiko Sitija da proslave pobedu, trubeći sirenima i mašući meksičkim zastavama iz automobila, a mnogi su uz muziku marijača plesali.

Meksikanci polažu velike nade u novog predsednika Foto: Tanjug/AP


KO JE NOVI MEKSIČKI PREDSEDNIK?

Novi predsednik Meksika, levičar Andres Manuel Lopes Obrador, najavljuje duboke promene s fokusom na žestoku borbu protiv sveprisutne korupcije, nasilja i siromaštva, a analitičari kažu da, za razliku od prethodnika na vlasti, nije "opsednut" uspostavljanjem dobrih odnosa sa SAD.

Obrador (64), inače bivši gradonačelnik Meksiko Sitija, poznat pod nadimkom Amlo, veoma je kritičan prema američkom predsedniku Donaldu Trampu, čiju antiimigracionu politiku smatra neodgovornom i rasističkom, pa će veze sa SAD sada biti pomno praćene, navodi Bi-Bi-Si.

Izbornom pobedom Obradora, koji je na izborima u nedelju osvojio između 53 i 53,8 odsto glasova kao kandidat sopstvenog stila nastrojen protiv establišmenta, razbijena je dominacija dve etablirane stranke - PRI i PAN, koje je on nazvao "mafijom na vlasti".

To je, ocenjuje Rojters, najbolji rezultat koji je jedan predsednički kandidat u Meksiku postigao od ranih 1980-ih, i obezbediće Obradoru snažnu platformu kako za rešavanje unutrašnjih problema Meksika, tako i za suočavanje sa spoljnim izazovima poput pretnje trgovinskim ratom sa SAD.

Nakon proglašenja pobednika, na ulicama je usledilo slavlje Foto: Tanjug/AP

Obrador je, nakon što je proglasio pobedu na izborima, rekao u kratkom obraćanju da će se zalagati za pomirenje, a u kampanji je isticao da će raditi na transformaciji Meksika kao i da će da izbaci mafiju iz vladajućih struktura u zemlji.

Kao "glavni uzrok" nejednakosti i kriminalnog nasilja koje godinama muči Meksiko vidi, kako je rekao, "zlo" korupcije, koje će, upozorava, iskoreniti "ne štedeći ni prijatelje, ni neprijatelje, ni zvaničnike, ni članove porodice".

On je rekao i da želi da uspostavi "autentičnu demokratiju" i da ne namerava da uspostavi diktaturu.

Uz to, poručio je i da će pružiti podršku migrantima i onima koji su najviše zaboravljeni u Meksiku i predstavljaju najranjiviji deo zemlje, kao i da će se zalagati za "prijateljske" i pune poštovanja veze sa SAD.

U prvom obraćanju nakon uverljive pobede, novi predsednik je najavio poboljšanje odnosa sa SAD, a ubrzo je dobio i čestitku od Trampa na Tviteru.

Novi predsednik je najavio nastavak borbe protiv kriminala Foto: Tanjug/AP

Međutim, Endrju Sili, predsednik Instituta za migracionu politiku u Vašingtonu, smatra da se Obrador razlikuje od prethodnih meksičkih lidera koji su bili naprosto opsednuti uspostavljanjem dobrih odnosa sa SAD.

- To znači da SAD ne mogu više da Meksiko uzimaju zdravo za gotovo. Obrador će biti pragmatičan... ali neće preterivati u naporima da uspostavi dobre odnose - ocenjuje on.

Obrador je izrazio nameru da Meksiko učini ekonomski nezavisnijim od SAD, a u isto vreme se nada da će Trampa ubediti da razvije Meksiko i Centralnu Ameriku kako bi obuzdao ilegalnu migraciju.

Neki protivnici novoizabranog predsednika Meksika izrazili su bojazan da bi njegova levičarska i populistička politika mogla da naškodi ionako posustaloj ekonomiji i Meksiko pretvori u "drugu Venecuelu", koja prolazi kroz duboku ekonomsku krizu i vrtoglavu inflaciju.

Obrador je, međutim, u obraćanju nakon proglašenja izbrone pobede pokušao da umiri poslovni sektor, rekavši da neće biti nacionalizacije i da će poštovati privatno poslovanje.

Obećao je i da će njegova vlada biti fiskalno disciplinovana i da porezi neće biti podizani.

Veliki broj pristalica se okupio da ga pozdravi Foto: Tanjug/AP

Na planu socijalne politike, novi predsednik najavljuje udvostručenje penzija, kao prvi korak ka smanjenju nejednakosti u prihodima.

Obrador je, inače, dugo bio clan PRI, nominalno leve, socijaldemokratske snage u Meksiku koja je bila nedodirljiva na vlasti od 1929. do 2000. godine. On je 1989. predvodio cepanje te partije i osnivanje strogo levičarske Partije demokratske revolucije.

Do sada je vrhunac njegove karijere bilo upravljanje multimilionskim Meksiko Sitijem gde je stekao popularnost merama za siromašne kao i izgradnjom gradskog autoputa kojim je poboljšana katastrofalna saobraćajna situacija u tom gradu.

Protiv njega je zbog navodne zloupotrebe službenog položaja prilikom dodele gradnje jednog prilaznog puta pokrenut postupak i on je do sada jedini političar kojem je u Meksiku ukinut imunitet. Ostavku na mesto premijera provincije Meksiko Siti podneo je 2005, a nedugo zatim je proces odbačen posle masovnih protesta njegovih pristalica.

Mnogi se nadaju da će doći do poboljšanja odnosa sa SAD Foto: Tanjug/AP

UBIJENO STOTINU I VIŠE POLITIČARA

Tokom kampanje pred izbore koji su se u nedelju održali u Meksiku, ubijena su 133 političara, rečeno je agenciji AFP u Institutu za analize Etelekt.

Prema nekim podacima, broj žrtava je nešto veći i iznosi 145 osoba. Među žrtvama je 20 kandidata i 28 političara koji su planirali kandidature za opšte izbore.

- Najmanje 71 odsto napada je bilo na lokalne zvaničnike ili kandidate za izbore - rekao je direktor Etelekta Ruben Salasar.

Dvoje političara je ubijeno u nedelju na sam dan izbora, prenose lokalni mediji. Član levičarskog Nacionalnog pokreta obnove je ubijen kada je pokušao da spreči podmićivanje na biračkom mestu.

Ranije je ubijena članica Laburističke partije u blizini svoje kuće, prenose lokalni mediji.

KRIMINAL KONTROLIŠE POLITIKU

Na prethodnim izborima 2012. godine ubijeno devet političara i jedan kandidat. 

Neki bi rekli da je u Meksiku novac u politici pitanje života i smrti.

Karteli se nadmeću za moć, finansiranjem lokalnih izbora i korišćenjem nasilnih metoda, podrivajući meksički politički sistem, kaže Edgardo Buskaglia sa pravnog fakulteta Kolumbija.

Više od polovina ubijenih je iz samo pet saveznih država, a većina je poznata kao centar organizovanog kriminala.

Samo nekoliko dana uoči izbora uhapšena je cela policijska stanica u gradiću Okampo zbog ubistva lokalnog kandidata za gradonačelnika.

Edgardo kaže da meksički politički sistem pati od "složenog raka", gde nasilje na kraju ućutka "dobre momke".

Pošteni ljudi se plaše. Smatraju da ako nešto pokušaju da preduzmu da će postati politički izolovani ili će biti ubijeni.

OBRAČUN SA BANDAMA

Rat protiv bandi je 2006. godine pokrenula vlada Felipea Kalderona (2006-2012). One su se razbile na manje grupe, ali su postale izuzetno nasilne.

Kriminalci ne oklevaju da se "oslobode političara koje ne mogu kontrolisati", izjavio je Salasar AFP-u.

Prethodni predsednici su za obračun sa bandama koristili i vojsku. Međutim, mnogi smatraju da ovaj pristup nije uradio plodom.

Lopes Obrador predlaže drugačiju strategiju, borbom protiv korupcije i širenjem socijalnih programa namerava da demotiviše ljude da se pridružuju bandama.

- Korupcija je glavni uzrok društvene i ekonomske nejednakosti u zemlji - rekao je. Po podacima Svetske banke, oko 40 odsto Meksikanaca živi u siromaštvu.

ZABRINUTOST ZBOG KRIMINALA U MEKSIKU

Kriminal u Meksiku izaziva sve veću zabrinutost. Ova država spada među najvažnije kada je reč o trgovini narkoticima, kao što su heroin, kokain i marihuana.

To vodi do korupcije i organizovanog krimanala koji seje smrt po ulicama.

Stopa kriminala je povećana u urbanim delovama zemlje. Veliki ekonomski zalet je doveo do veće kriminalne aktivnosti. Pošto mnoga ubistva nisu prijavljena, smatra se da je stopa zločina daleko veća od onih podataka kojima raspolaže vlada.

Tokom 2015. godine stopa ubistava je iznosila 14 na 100.000 ljudi. Tokom 2017. godine ubijeno je 29.158 osoba.

Ono što je posebno za nevericu jeste činjenica da je tokom fudbalske utakmice koju je reprezentacija Meksika igrala protiv Južne Koreje na Mundijalu, ubijeno čak 11 osoba. Šestoro je nastradala prilikom napada na jednu kuću, a petoro je ubijeno u frizerskom salonu.

Meksiko je takođe najopasnija zemlja za novinare u celoj Latinskoj Americi, prema globalnom indeksu kriminala iz 2016. godine. Veliki broj ubistava novinara ostao je nerešen.

VIDEO: Jermenija opet na nogama: Narod blokirao ulice

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA