Kraljica Elizabeta se do sada susrela sa brojnim kontroverznim liderima: Titu, Čaušesku i Asadu uskoro će se pridružiti i Tramp (FOTO) (VIDEO)

Monarh je u obavezi da se sastane sa određenim svetskim liderima na poziv vlade, bez obzira šta o njima misle

  • 7

Kraljica Elizabeta II sastaće se sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u petak, 13. jula u dvorcu Vindzor. Najavljena Trampova poseta izazvala je ogorčenje u nekim krugovima, a on nije prvi kontroverzni lider sa kojim je britanska kraljica morala da se sastane.

Najavljeni sastanak kraljice i Trampa izazvao je nezadovoljstvo kod velikog dela stanovnika Britanije. Na internetu se pojavila i peticija da se američkom predsedniku zabrani ulaz u Veliku Britaniju, koju je do sada potpisalo više od dva miliona ljudi, prenosi Independent.

U Londonu se očekuju i masovne demonstracije protiv Trampa, a planira se da iznad grada leti "Trampova beba", balon koji će na sebi imati pelenu.

Ambasador SAD potvrdio: Tramp se u julu sastaje s kraljicom Elizabetom

Američki predsednik nije omiljen u Londonu zbog politike "nulte tolerancije" i nasilnog razdvajanja dece od roditelja migranata.

Kao ustavna monarhija, kraljica ima dužnost da se sastane sa političkim liderima kada vlada izda poziv u diplomatske ili poslovne svrhe, bez obzira da li ih ona lično odobrava ili ne.

Zbog ove ceremonijalne obaveze, kraljica Elizabeta II bila je domaćin brojnim svetskim liderima tokom svoje duge karijere, a među njima su i neke veoma kontroverzne ličnosti.

Kraljica ima obavezu da se sastane sa liderima koje pozove vlada Foto: Tanjug/AP

NURSULTAN NAZARBAJEV, PREDSEDNIK KAZAHSTANA

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev vodi autoritarni režim, optužen je za suzbijanje neslaganja i zloupotrebu ljudskih prava.

Sa kraljicom se susreo u novembru 2015. tokom dvodnevne posete Britaniji kao gost premijera Dejvida Kameruna.

Ranije te godine pobedio je na opštim izborima sa 97,7 odsto glasova. Za rezlutate izbora tvrdi se da se namešteni.

JOSIP BROZ TITO, JUGOSLAVIJA

Predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito sastao se sa kraljicom 1971. godine u Bakingemskoj palati. U posetu je išao sa suprugom Jovankom.

Komunistički revolucionar i državnik bio je na čelu veoma autoritativnog režima. Tito je imao veoma veliku vlast u Jugoslaviji, sa složenom birokratijom kojom su gušena ljudska prava.

Iz ekonomske perspektive, model koji je sprovodio Tito oslanjao se na dug i nije bio izgrađen na stabilnim osnovama. Od 1970. dug više nije bio preusmeravan za finansiranje investicija, već za pokriće tekućih troškova. Zemlja je zapala u duboku ekonomsku krizu, obeleženom značajnim rastom nezaposlenosti i inflacijom.

KRALJ ABDULAH, SAUDIJSKA ARABIJA

Demonstranti su izašli na ulice u prvoj nedelji novembra 2007. kada je došao saudijski monarh. Oni su bili zabrinuti zbog potiskivanja žena i LGBT zajednice u njegovoj zemlji.

Liberalne demokrate su bojkotovale njegovu posetu i pozvale da se ponovo otvori istraga o sporazumu o oružju u vrednosti od više milijardi dolara zbog navoda o korupciji.

Kralj Abdulah izazvao gnev posetom Londonu Foto: Profimedia

Kralj je uznemirio građane Londona tvrdeći da su britanske vlasti mogle da spreče bombardovanje 7.7. da su uzele u obzir izveštaj saudijske obaveštajne službe.

Kao prestolonaslednik, Abdulah je posetio kraljicu u Balmoralu 2003. godine, kada ga je ona iznenadila brzom vožnjom vijugavim putevima u kraljevskom automobilu, demonstrirajući veštine koje je naučila kao mladi vozač u teritorijalnoj službi tokom Drugog svetskog rata.

SI ĐINPING, PREDSEDNIK KINE

Borci za ljudska prava i demonstranti sa parolama "Slobodan Tibet" bili su ispred Bakingemske palate kada su Si Đinping i njegova supruga Peng Lijan posetili kraljicu u oktobru 2015.

Protestanti su bili zabrinuti i zbog uticaja kineskog čelika na podrivanje britanskog izvoza i sigurnosnih posledica kineskih ulaganja u nuklearne elektrane u Velikoj Britaniji.

Kraljica i njen suprug čekaju predsednika Kine da stigne Foto: Alastair Grant - WPA Pool/Getty Images

Njegov prethodnik, Hu Đintao, izazvao je slično nezadovoljstvo kada se susreo sa kraljicom u novembru 2005.

DŽORDŽ V. BUŠ, SAD

Kraljica je u Bakingemskoj palati ugostila Džordža V. Buša i njegovu suprugu Lauru 19. novembra 2003. koji je došao na poziv Tonija Blera. Buš je primljen u palatu uprkos rasprostranjenom protivljenju američke intervencije u Iraku i satiričnom rušenju njegove statue na trgu Trafalgar.

Džordž Buš sa suprugom u poseti kraljici Foto: Profimedia/AFP

Predsednik Buš je posetio zamak Vindzor i pio čaj sa kraljicom tokom poslednjih meseci njegove administracije na čelu SAD.

JOVERI MUSEVENI, LIDER UGANDE

Lider Ugande Joveri Museveni bio je optužen za raspoređivanje državnih snaga koje bi ugošile otpor njegovoj vladavini od 30 godina, kada se upoznao sa kraljicom na samitu lidera Komonvelta na Malti 2015.

Poznat je i po tome što je potpisao Zakon o borbi protiv homoseksualnosti, koji je predlagao smrtnu kaznu za ljude u istopolnim vezama, ali ovaj predlog je kasnije proglašen nezakonitim.

Lider Ugande Foto: Tanjug/AP

Museveni je kraljicu opisao kao "prijatelja sa obostranim koristima", kada joj je preko Tvitera čestitao rođendan u junu 2017.

VLADIMIR PUTIN, RUSIJA

Vladimir Putin bio je prvi ruski šef države koji je posetio Britaniju od cara Nikojala I 1843. godine. On je u junu 2003. obišao London u kraljevskoj kočiji.

Demonstranti su izašli na ulice zbog ruske intervencije u Čečeniji. Odnosi između Rusije i Velike Britanije od tada su se pogoršali, nakon ruske aneksije Krima 2014. i trovanja Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije u martu ove godine.

Tito se provozao u kraljevskoj kočiji Foto: Profimedia/AFP

MUHAMED SUHARTO, INDONEZIJA

Predsednik Indonezije Muhamed Suharto se postavio kao potencijalni saveznik tokom Hladnog rata i susreo se sa kraljicom 1979. uprkos tome što je bio optužen za strašnu zloupotrebu vlasti tokom antikomunističkog čišćenja 1965. godine. Ovaj proces kasnije je CIA nazvala jednim od "najgorih masovnih ubistava u 20. veku", u kojima je ubijeno između 400.000 i tri miliona stanovnika Indonezije.

On je bio na vlasti od 1967. do 1998. pre nego što je optužen za korupcijske skandale i loše rukovođenje ekonomijom, kada je smenjen.

Muhamed Suharto Foto: Wikipedia/State Secretariat of the Republic of Indonesia

NIKOLAJ ČAUŠESKU, RUMUNIJA

Tvrdokorni rumunski komunistički lider došao je u Britaniju 1978. na poziv premijera Džejmsa Kalagana, u pokušaju da se poboljšaju odnos istoka i zapada.

Kao i Mugabeu, i njegova titula počasnog viteza kasnije je oduzeta.

Robert Mugabe i Nikolaj Čaušesku 1976. Foto: Wikipedia / fototeca.iiccr.ro

BAŠAR AL ASAD, SIRIJA

Bašar al Asad je prvi predsednik Sirije koji se susreo sa kraljicom kada je posetio Britaniju na poziv Tonija Blera kako bi razgovarali o stabilnosti na Bliskom istoku.

Danas je njegov režim dobio međunarodnu osudu zbog ponašanja u građanskom ratu, posebno zbog zloupotrebe hemijskog oružja nad civilima.

Asad je u posetu poveo suprugu Foto: Profimedia/AFP

ROBERT MUGABE, ZIMBABVE

Jedna od najozloglašenijih kraljevskih dužnosti došla je kada je diktatoru iz Zimbabvea 1994. dodeljena titula počasnog viteza.

Titula mu je kasnije oduzeta zbog represivne i korumpirane prirode njegove administracije i nameštanja izbora.

Mugabe je postao otvoreni kritičar Velike Britanije, za koju je rekao da je propala kolonijalna sila.

Nakon 37 godina vladavine Robert Mugabe ostavku je podneo Foto: Tanjug/AP

MOBUTU SESE SEKO, ZAIR

Mobutu Sese Seko, predsednik Zaira, (sada Demokratske republike Kongo) posetio je Britaniju 1973. Britanski establišment smatrao je ključnim igračem u cilju zaustavljanja širenja komunizma u postkolonijalnoj Africi.

Kasnije je utvrđeno da je proneverio 12 miliona funti iz trezora svoje zemlje.

Na čelu države je bio 32 godine Foto: Wikipedia/Frank Hall

CAR HIROHITO, JAPAN

Njegov dolazak izazvao je bes veterana iz Drugog svetskog rata. Mnogi od njih bili su ratni zarobljenici koji su strašno patili kada su pali u ruke japanskih vojnika na Pacifiku.

Hirohito i kraljica provozali su se kočijom, a njihova vožnja ispraćena je tišinom. Neki od demonstranata okretali su im leđa, dok su drugi nosili crvene rukavice kao podsetnik na one koji su ubijeni u japanskom zarobljeništvu.

Veliki gnev izazvala je poseta japanskog cara Foto: Profimedia/CSU Archives/Everett Colle

- Ne možemo da se pretvaramo da prošlost ne postoji i da su odnosi između naša dva naroda uvek bili prijateljski i mirni. Međutim, upravo to iskustvo treba da nas učini još odlučnijim da nikada ne dozvolimo da se to ponovi - rekla je kraljica Elizabeta II na banketu te večeri.

Poseta njegovog sina i naslednika Akihita u maju 1998. izazvala je slično nezadovoljstvo.

VIDEO: I kraljica je zbog Megan prekršila mnoga pravila

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • krsta

    3. jul 2018 | 22:38

    Pa valjada se susrela sa titom..titu..Gde nauciste tu gramatiku.Pored toliko turskih i nemackih reci neznate ni svoj maternji jezik a i ni gramatiku kako treba,

  • Ja

    3. jul 2018 | 19:24

    Baba je vestica.

  • Кастор

    3. jul 2018 | 18:51

    Каже се "Чаушескуу" јер се човек зове Чаушеску!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA