≫ 

Dečaci se nisu sakrili u opasnu pećinu zbog kiše: Otkriveno zašto su ušli i koliko dugo bi mogli da ostanu pod zemljom (FOTO) (VIDEO)

Dečaci verovatno neće biti svi u isto vreme izvučeni napolje, već po fazama, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja, ali postoji opasnost da bi pod zemljom mogli da ostanu i mesecima

  • 0

Grupa od 12 mladih fudbalera, koji su zarobljeni u poplavljenoj pećini na severu Tajlanda, ušli su tamo u sklopu rituala inicijacije, izjavio je jedan od spasilaca koji je pomagao u njihovom pronalaženju.

Britanac Ben Rejmenants, jedan od stranih spasilaca koji pomažu tajlandskim kolegama, izjavio je za Skaj njuz da su dečaci stari od 11 do 16 godina, verovatno ušli u pećinski kompleks da bi tamo ispisali svoja imena i vratili se nazad.

Njih je, međutim, zajedno sa 26-godišnjim trenerom, zarobila nadošla voda.

Dečaci fudbaleri su pronađeni živi, ali bi u pećini mogli da ostanu zatočeni mesecima: Ovako su uspeli da prežive 9 dana (FOTO) (VIDEO)

- Dečaci su ušli i pokušali da dođu do kraja pećinskog tunela, što je neka vrsta inicijacije za lokalne mladiće, da bi napisali svoje ime na zidu pećine i vratili se nazad - rekao je Rejmenants.

Foto: Tanjug/AP

Ulazak u pećinu Tam Luang zabranjen je u vreme kišne sezone.

- Sada ih je tamo zarobila voda nadošla od obilnih kiša - kaže Rejmenants.

Dvanaest dečaka i njihov fudbalski trener ušli su u pećinu 23. juna, a locirani su tek 2. jula. Oni su iscrpljeni i imaju manje povrede, a preživeli su tako što su pili vodu koja je kapala sa stalaktita.

Spasioci sada moraju da odluče kako da ih odatle izvuku, pošto se pećinska prostorija u koju su se sklonili nalazi četiri kilometra od ulaza.

Foto: Tanjug/AP

DEČACI ĆE BITI IZVLAČENI PO FAZAMA, UVODE IM OPTIČKI KABL

Dečaci verovatno neće biti svi u isto vreme izvučeni napolje, već po fazama, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja, rekli su danas tajlandski zvaničnici koji rukovode operacijom spasavanja.

Kako je istaknuto, svakog dana biće procenjivana spremnost dečaka i ako bude bilo kakav rizik operacija neće biti sprovedena, prenela je agencija AP.

U toku su radovi u kojima učestvuju pripadnici tajlandskih specijalnih jedinica, mornaričkih "foka", da se u pećinu uvede optički internet kabl, koji bi, kada bude instaliran, omogućio telefonsku vezu.

Uvođenje optičkog kabla pokušano je u utorak, ali nije uspelo, jer je opremu oštetila voda.

Dečaci i njihov fudbalski trener trenutno se oporavljaju, naveli su zvaničnici, koji još uvek analiziraju koji je najbezbedniji način da se oni izvedu napolje, a u opciji je i ronjenje.

Tajlandska mornarica na svom fejsbuku objavila je dva nova snimka jutros na kojima su prikazani pripadnici "Foka" koji tretiraju lakše povrede na stopalima i nogama dečaka, a neki od dečaka se smeškaju na šale koje zbijaju pripadnici "Foka".

Drugi dečaci su spavali pokriveni toplim ćebadima, vidi se na snimku.

Prethodno su dečaci i njihov trener rekli da su dobro.

Dečaci uče da koriste maske za ronjenje i kako da dišu, rekli su zvaničnici.

Učenje dečaka da rone mogao bi biti jedini način da se oni izvuku napolje, mada se razmatraju i druge mogućnosti.

Foto: Tanjug/AP

POD ZEMLJOM BI MOGLI DA OSTANU I DO ČETIRI MESECA

Spasilačke službe pokušavaju da ispumpaju vodu iz poplavljene pećine Tam Luang Nang Non, ali su u velikoj trci s vremenom.

Naime, iako su monsunske kiše trenutno stale, meteorolozi prognoziraju da će se uskoro nastaviti. To znači da će se nivo vode u ovom podzemnom kompleksu ponovo podići i da će deca i njihov trener možda morati da ostanu pod zemljom još četiri meseca dok se sezona monsuna ne završi.

VIDEO Trener se malo zaneo pa nokautirao dečaka:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA