≫ 

Tramp sa pola sata zakašnjenja stigao u sedište NATO: Objavio seriju brutalnih tvitova uoči sastanka

Američki predsednik pritiska evropske zemlje da više ulažu u odbranu i kritikuje ih zbog trgovinskih sporazuma za koje kaže da su nepravedni prema SAD

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp stigao je danas u sedište NATO u Briselu, gde se održava drugi dan samita Alijanse, ali sa skoro pola sata zakašnjenja.

Na sastanak je trebalo da se stigne nekih deset minuta pre devet, ali je američki predsednik došao tek oko 9.15, prenosi agencija AP.

>>> Tramp nije ni stigao na samit NATO, a već krenuo sa oštrim napadima: Berlin je "zarobljenik" Rusije, moramo da ih odbranimo

Američka agencija navodi da i neki drugi učesnici nisu žurili, pa su došli i posle Trampa.

Tramp će se, kako se očekuje, danas sastati sa liderima Azerbejdžana, Rumunije, Ukrajine i Gruzije, a potom putuje u London.

Tramp i danas nastavlja u svom maniru - Foto: Tanjug/AP

Drugog dana samita NATO u središtu pažnje će biti konflikt u Avganistanu, nakon prvog dana koji je bio "u znaku" Trampa i njegovih zahteva.

Tramp je juče rekao liderima NATO da bi, umesto dosadašnjih dva odsto bruto domaćeg proizvoda, trebalo da za odbranu u okviru Alijanse izdvoje četiri odsto BDP svoje zemlje.

Američki predsednik pritiska evropske zemlje da više ulažu u odbranu i kritikuje ih zbog trgovinskih sporazuma za koje kaže da su nepravedni prema SAD.

Na jučerašnjem sastanku kritikovao je evropske zemlje da nedovoljno novca izdvajaju za finansiranje NATO-a - Foto: Tanjug/AP

On je juče na Tviteru, dok je prisustvovao samitu NATO u Briselu, napisao da zemlje NATO moraju odmah da dva odsto svog BDP izdvoje za odbranu Alijanse, a to pitanje je vezao za trgovinu i energetiku.

- Kakva korist za NATO ako Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara za gas i energetiku? SAD plaćaju za zaštitu Evrope, a onda gube milijarde na trgovinu. Svi moraju da plate dva odsto BDP odmah, a ne do 2025. - naveo je američki predsednik.

On je prvog dana samita uputio i oštre kritike Nemačkoj da je "zarobljenik" i "totalno zavisna" od Rusije, a zbog sporazuma o dovođenju ruskog gasa do Nemačke.

Agencija Rojters navodi da će lideri danas pokušati da "ostave iza sebe" zahteve američkog predsednika što se tiče izdvajanja za odbranu i fokusiraju se na okončanje sukoba u Avganistanu.

TRAMP OBJAVIO SERIJU "NAPADAJUĆIH" TVITOVA PRE SASTANKA

Tramp je i danas nastavio sa napadima na članice NATO u vezi njihovog izdvajanja za odbranu, uoči susreta sa liderima vojne Alijanse drugog dana samita u Briselu.

U seriji tvitova, napisao da "predsednici pokušavaju neuspešno godinama da od Nemačke i drugih bogatih NATO zemalja dobiju više za svoju zaštitu od Rusije", prenela je agencija AP.

Projekat gasovoda koji dolazi iz Rusije je, kako je istakao Tramp, neprihvatljiv, jer je neprihvatljivo dati milijarde dolara zemlji od koje pokušavate da se zaštitite.

Naveo je da SAD "plaćaju desetine milijardi dolara, previše subvencionišu Evropu".

Američki predsednik zauzeo je agresivan ton na samitu, dovodeći u pitanje vrednost vojnog saveza koji je definisao decenijama američku spoljnu politiku, napadao saveznike i predložio je povećanje troškova odbrane u Evropi, navela je američka agencija.

VIDEO Tramp: Ja sam stabilan genije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA