≫ 

Tramp žestoko kritikuje svetske lidere, ali ne i Putina: Čak 11 puta ga je pohvalio zbog ovih stvari

Hoće li promeniti ploču nakon sastanka u ponedeljak?

  • 3

Predsednik Amerike Donald Tramp uglavnom za svakoga ima neki komentar, bilo da je on dobar ili loš, a najviše voli da hvali sebe. Međutim, za skoro 18 meseci, koliko se nalazi na čelu SAD, nijednom nije rekao ništa loše o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, sa kojim se sastaje oči u oči u ponedeljak popodne u Helsinkiju. Tramp je do sada više puta pohvalio Putina, uprkos tome što je Rusija pokušala da utiče na predsedničke izbore 2016. u Americi.

Tramp važi za osobu bez dlake na jeziku. Poznat je po tome što o svim liderima kaže ono što misli, bilo da su to pozitivne ili negativne stvari. Do sada je više puta i menjao svoje mišljenje, pa je tako, na primer, lidera Severne Koreje Kim Džong Una prvo nazvao "malim raketašem", a onda je pre i posle sastanka sa njim, o Kimu govorio sve najbolje.

Dok ceo svet misli da je NATO samit Trampova igračka, Putin uoči njihovog susreta pokazao da čvrsto drži sve konce u rukama

Međutim, Tramp je do sada bio pažljiv kada je govorio o Vladimiru Putinu, bar otkako je na čelu SAD. Si-En-En je pokušao da sakupi sve stvari koje je Tramp rekao o Putinu od inauguracije u januaru 2017. godine i došao do liste na kojoj američki predsednik uglavnom hvali ruskog kolegu.

Tramp uglavnom hvali ruskog kolegu Foto: Tanjug/AP

Ovo je 11 pohvala po hronološkom redu, od poslednje do prve.

1. Čestitam Francuskoj, koja je odigrala izvanredan fudbal, osvajanje Svetskog prvenstva 2018. godine. Čestitam i predsedniku Putinu i Rusiji što su su organizovali zaista odličan turnir - jedan od najboljih ikada.

2. Imao bih zaista dobre odnose sa Putinom kada bismo proveli vreme zajedno.

3. Mislim da imamo priliku da imamo zaista dobre odnose sa Rusijom i vrlo dobre šanse za dobre odnose sa Vladimirom Putinom.

4. Znate šta? Putin je dobar, svi smo mi dobri.

5. Mislim da bih mogao da imam zaista dobre odnose sa Vladimirom Putinom.

6. Pozvao sam Putina kako bih mu čestitao na njegovoj pobedi na izborima (u prošlosti ga je zvao i Obama). Lažni mediji su ludi jer su hteli da ga osudim. Pogrešili su! Saradnja sa Rusijom (i drugima je dobra stvar), nikako loša.

7. Verujem da predsednik Putin zna da se nisu mešali u naše izbore.

On veruje da bi mogao da ima dobre odnose sa Putinom Foto: AP/Tanjug

8. Mislim da bismo predsednik Putin i ja mogli da imamo odlične odnose i to bi bilo dobro po obe zemlje.

9. Imate predsednika Putina koji snažno i jako kaže da nisu imali nikakve veze sa tim. Zbog toga ne ulazimo u raspravu.

10. Predsednik Putin i ja smo razgovarali o raznim stvarima i mislim da nam ide dobro. Imali smo veoma dobre razgovore i očigledno je da će se oni nastaviti. Radujemo se dobrim i pozitivnim stvarima koje se dešavaju Rusiji, SAD i drugim zemljama.

11. Bilo bi mnogo lakše da budem strog sa Rusijom, ali onda nećemo postići nikakav dogovor.

Zbog čega Donald Tramp ne želi da kaže ništa loše o Putinu? Postoji nekoliko teorija.

Tramp veruje da geopolitička pitanja (odnosi Rusije sa Severnom Korejom Sirijom i drugima) utiču na sve ostalo. Prema tom mišljenju, on vidi Rusiju i Putina kao neku vrstu nužnog zla. Zbog toga izbegava da proziva Putina kako deo napora da postigne veće dobro.

Šta će Tramp misliti o ruskom predsedniku nakon sastanka? Foto: Tanjug/AP

Prema drugog teoriji, Tramp veruje da ne možeš da sklopiš posao sa nekim ako sa njim ne možeš da budeš u istoj sobi. A ako sa nekim ne možeš da budeš u istoj sobi, znači da nipodaštavaš nju ili njega.

Trampa privlače lideri sa primesama autoritarnosti, piše CNN. Deo njega divi se Putinovoj sposobnosti da postigne totalnu lojalnost i ne mora da se bavi nezavisnim medijima.

Da li će Tramp promeniti ploču nakon što se sastane sa Putinom oči u oči u Helsinkiju? Saznaćemo uskoro.

Tramp doputovao u Finsku na sastanak sa Putinom:

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    16. jul 2018 | 12:47

    Лицемер и кукавица ..

  • CG

    16. jul 2018 | 13:41

    A dje ce na Rusiju ? Jes da ga guraju, ali ko je god napanuo pokekao je. Ako je prezivio. Znaju oni to odlicno.

  • Kiza

    16. jul 2018 | 16:57

    Uvlači se Putinu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA