Da li ovaj biznismen iz Palestine može da nasledi aktuelnog predsednika i stane na kraj sukobima u pojasu Gaze? (FOTO)

U ovome mu mogu pomoći brojne međunarodne veze koje je stekao tokom uspešne poslovne i naučne karijere

  • 0

Unutrašnji politički zastoj između Fataha i Hamasa i kriza sa Izraelom su u centru pažnje u palestinskoj areni. U međuvremenu, sve više se govori o nasledniku palestinskog predsednika Mahmude Abasa, nakon što su se pojavili izveštaji o pogoršanju njegovog zdravlja. Na njegovom mestu neki vide biznismena i hemičara Adnana Mdžalija.

Pored svega ovoga, palestinski hemičar i biznismen Mdžali, koji je bio gost redakcije Telegraf.rs u julu ove godineposetio je Gazu u januaru i julu, sastao se sa liderima Hamasa, održao niz javnih i zvaničnih sastanaka, a potom pokrenuo političku inicijativu da se okonča palestinski razdor.

Otišao je u Ameriku sa 75 dolara, a danas stvara lekove protiv svih bolesti, lek za dugovečnost: Intervju sa vodećim čovekom farmaceutske industrije (VIDEO)

Mdžali je doktorirao na Exeter univerzitetu u Velikoj Britaniji, registrovao više od 700 patenata i razvio lekove za lečenje hroničnih bolesti kao što su dijabetes i Alchajmerova bolest.

Svoju karijeru gradio je i u SAD i u Palestini, piše Al monitor. Osnovao je "TransTech Pharma", medicinsku istraživačku firmu u Americi i izvršni je direktor "Mjalli Investment Group USA", koja sadrži nekoliko kompanija koje posluju u Palestini i Americi. Takođe je osnovao "Adnan Mjalli Educational Society" na zapadnoj obali kako bi pomogao i podržao izuzetne studente na palestinskim univerzitetima da završe školovanje.

Tokom posete pojasu Gaze, susreo se sa liderima Hamasa.

- Tada sam shvatio da Hamas sprovodi mirni otpor i da je odobrio stvaranje palestinske države prema granicama iz 1967. godine. Hamas ne želi rat i posvećen je otvorenom primirju sa Izraelom. Doneli su odluku da ne ulaze u vojne sukobe sa Izraelom. Mislim da Hamasu treba oružje u slučaju odbrane - rekao je on za "Al monitor".

Dodao je, kako je predložio, da Fatah i Hamas udruže svoje snage pod nacionalnom vojskom.

- Nemam podršku SAD da učestvujem u predsedničkoj trci kako bi pobedio Abasa. Ja nisam za taj položaj - rekao je on.

Mdžali je krajem juna pokrenuo političku inicijativu za nacionalno spasenje. On predlaže da Palestinska uprava (PA) ponovo upravlja pojasom Gaze, obnovi palestinski politički režim zasnovan na nacionalnom partnerstvu, integriše Hamas u PLO, oživi palestinski zakonodavni savet i održi opšte izbore.

Frakcije su ćutale o ovom predlogu Mdžalija, ali su mediji o tome pisali. Novinari koji ga ne podržavaju rekli su da je inicijativa utrla put razoružavanju palestinskog otpora. Oni koji ga podržavaju rekli su da ona daje novu viziju vrednu poštovanja.

- Mdžali ima kvalifikacije koje mogu da ga dovedu na neke rukovodeće pozicije i položaje. Ima široko rasprostranjene međunarodne odnose, a njegov uspeh u poslovnim i naučnim stvarima može da mu pruži priliku da proširi politički rad. Hamas je pozdravio sve njegove ideje nakon velikih diskusija. Pokret ne stavlja veto, a postoji i razumevanje o pomirenju i završetku razdora - rekao je Ahmed Jusef, bivši politički savetnik Ismaila Hanijeha, šefa političkog biroa Hamasa.

Hamas međutim nije objavio zvanično saopštenje o inicijativi Mdžalija i političkim stavovima.

Mdžali ima jake veze sa vladajućom političkom klasom u SAD ali i sa Hilari Klinton. On je organizovao prvi telefonski razgovor između američkog predsednika Donalda Trampa i Abasa u martu 2017. Ovi odnosi mogu da mu pomognu da poveća svoj politički uticaj, nasuprot konkurentima u Palestini.

Međutim, njegov odnos sa SAD može da mu bude i problem jer palestinska javnost ne prihvata približavanje američkoj administraciji, pogovoto trenutnoj.

Sa druge strane, stručnjaci tvrde da to što je Mdžali uspešan na poslovnom i naučnom planu, ne znači da će biti uspešan i u politici.

Mediji su preneli da je palestinska bezbednost u Ramalahu prisilila Arapsku banku da zamrzne njegov račun bez objašnjenja. Mdžali je potvrdio da je banka zamrzla njegov račun nakon što je finansirao dobrotvorni projekat u pojasu Gaze. Kako piše Al monitor, banka se odlučila na ovaj potez iz straha da će je SAD optužiti za podršku terorizmu.

Novinska agencija Sama je 4. jula počela da sprovodi anketu o tome koga Palestinci žele da vide na mestu premijera. Mdžali je na listi, kao i aktuelni premijer Rami Hamdalah i bivši premijer Salam Fajad. Glasanje će biti završeno u avgustu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA