≫ 

Pojavili se u javnosti nakon spasavanja iz pećine straha: Hrabri tajlandski dečaci izašli iz bolnice, a evo šta su prvo uradili (FOTO) (VIDEO)

Lekar koji je brinuo o dečacima nakon njihovog spasavanja rekao je da su deca fizički i emocionalno dobro i da su do sada u proseku dobili oko tri kilograma

  • 0

Dvanaest tajlandskih dečaka i njihov fudbalski trener, koji su prošle nedelje spaseni iz poplavljene pećine, danas su izašli iz bolnice i prvi put su se pojavili u javnosti, na konferenciji za novinare u Čijang Raiju koju je prenosila nacionalna televizija, gde su ispričali kako su proveli dve nedelje u mraku pećine, bez hrane pijući samo vodu.

Mladi fudbaleri stigli su na konferenciju u sportskoj opremi i sa osmehom na licima, a nakon toga konačno će otići kući, prenosi BBC.

>>> Cela planeta je plakala gledajući ih uplašene i zarobljene u mračnoj pećini: Upoznajte 12 hrabrih dečaka koji su pobedlili u utakmici života

Pre konferencije, dečaci su zaigrali fudbal pred novinarima - Foto: Tanjug/AP

Pre konferencije, pred novinarima su zaigrali fudbal, za šta su nagrađeni gromoglasnim aplauzom.

Trener ovih dečaka, rekao je da je put u pećinu i nazad trebalo da traje samo sat vremena, ali i da su primetili da ima vode unutra. Kako kaže, pitao je dečake da li žele da ulaze i oni su pristali. Istakao je da je pre ovog ulaska u pećinu, on jedini već bio unutra.

Nažalost, nisu primetili da se nivo vode povećava velikom brzinom. Kretali su se uz pomoć konopca, ali ipak nisu mogli sami da izađu. Pritom, ostali su bez hrane, jer sve što su imali, pojeli su odmah nakon utakmice.

- Pili smo samo vodu - rekao je jedan od dečaka po imenu Te i dodao da je voda sa zidova pećine bila čista.

- Nisam imao snage. Pokušao sam da ne razmišljam o hrani da ne bih bio još više gladan - rekao je mlađi dečak Titan.

Kako su naveli mladi fudbaleri, svi su se uplašili da se više neće vratiti kući. Ispričali su da su već posle dva dana počeli da se osećaju slabim i umornim.

Trener je istakao da je njemu, ali i dečacima veoma žao zbog smrti spasioca i da se osećaju krivim zbog toga, a deca su rekla i da im je veoma žao što su slagali i izneverili roditelje.

U znak zahvalnosti, nacrtali su portret spasioca koji je nastradao prilikom izvlačenja ove dece iz pećine - Foto: Tanjug/AP

- Moram biti pažljiviji, pažljiviji i svesniji posledica mojih akcija - rekao je jedan od dečaka.

Dečaci su naglasili da i dalje žele da postanu profesionalni fudbaleri, a pojedini od njih su naveli da uz to žele da budu i spasioci.

Prilikom spasavanja, trener je pomogao u odluci ko će od njih najpre biti izvučen napolje, a kako kaže, neki od njih su bili šokirani kad su čuli da spasioci govore engleski jezik.

- Morali smo da se pokvasimo i plivamo. Svi znamo da plivamo i nije istina da ne znamo - rekao je dečak Ake i dodao da posle fudbala odlaze na plivanje.

Psiholog je istakao da su deca dobri igrači u fudbalu, dobri đaci i da imaju dobre životne ciljeve. Takođe, naveo je i da možda postoje neka pitanja koja mogu da ometaju njihov oporavak u spoljnom svetu, tako da bi trebalo da se pridržavaju ustaljene rutine.

Lekar koji je brinuo o dečacima nakon njihovog spasavanja rekao je da su deca fizički i emocionalno dobro i da su do sada u proseku dobili oko tri kilograma.

Dečaci su izvučeni nekoliko dana uoči finalne utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu, pa su, kako kažu, sa uživanjem pratili meč između Hrvatske i Francuske. U bolnici je bilo navijača obe ekipe - medicinske sestre su navijale za Hrvatsku, a dečaci za Francusku.

Operacija spasavanja mladog fudbalskog tima, koja je trajala 16 dana, privukla je globalnu pažnju i stotine novinara na lice mesta, od kojih su mnogi otišli iz Čijang Raija nakon što su dečaci izvučeni, ali su se danas mnogi tamo vratili radi najavljene konferencije.

Dečaci, od 11 do 16 godina starosti, i njihov 25-godišnji trener, koji su spaseni međunarodnim naporima nakon što su 23. juna ostali zaglavljeni unutar pećinskog kompleksa Tam Luang u Čijang Riju, nalazili su se u bolnici otkako su izvučeni iz pećine.

VIDEO:  Ovako je izgledalo spasavanje dece iz pećine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA