Svet drhti zbog ove činjenice: Zahvaljujući 3D štampačima, Amerikanci će sami da štampaju vatreno oružje

3-D štampači su i dalje izuzetno skupi, ali će svejedno predstavljati nacionalnu pretnju

  • 1

Aktivisti za prava na nošenje oružja postigli su dogovor sa vladom SAD koji će im se omogućavati da objavljuju 3-D planove za štampanje vatrenog oružja onlajn, koji će stupiti na snagu 1. avgusta, piše CNN.

Ovako su inženjer i hirurg zajedničkim radom napravili medicinsku revoluciju - prave veštačke kosti na 3D štampaču (FOTO)

Dogovorom se okončala višegodišnja pravna bitka koja je počela kada je Kodi Vilson, koji sebe opisuje kao post-levog anarhistu, objavio planove za 3-D odštampani pištolj nazvan "Liberator", 2013. godine. Ovaj pištolj je napravljen skoro u potpunosti od ABS plastike - istog materijala od kog se prave Lego kocke.

Jedini metalni delovi bili su okidač i komad metala koji je tu da bi se ispoštovao Sporazum o vatrenom oružju koje ne može da se detektuje.

3D štampač, Foto: Telegraf

Američki Stejt department naložio je Vilsonu i njegovoj neprofitnoj grupi da skinu planove. Reč je o tome da su zvaničnici naveli da bi nekome u drugoj zemlji - zemlji kojoj SAD ne prodaje oružje - moglo da padne na pamet da skinu sa interneta sve što im je neophodno i naprave svoje oružje. Vilson se povinovao, ali je rekao da je fajl već preuzet milion puta. On je 2015. godine tužio federalnu vladu.

NAPRAVI SAM "OSLOBODILAC"

U dogovoru iz 29. juna se navodi da Vilson može da objavljuje planove, fajlove i 3-D crteže, u bilo kojoj formi i da su oni isključeni od zabrane izvoza. Vlada se takođe obavezala da plati skoro 40.000 dolara Vilsonovih pravnih troškova i da mu se refundiraju određeni troškovi za registraciju. Dogovor još uvek nije javno objavljen, ali je Vilsonov advokat kopiju pokazao CNN-u.

"Napravi sam" vatreno oružje kao što je "Liberator" dobilo je nadimak "pištolj duh", jer nema serijski broj i ne može mu se ući u trag. Vilson je napravio sajt gde će ljudi moći da daunlouduju "Liberator" i digitalne fajlove za drugo oružje. Korisnici će moći da podele s drugima svoje dizajne oružja, magazine i slično.

Vilsonov dogovor sa Vladom SAD još uvek nije zvanično objavljen, Foto: pixabay.com

Ejveri Gardiner, kopredsednica Brejdi kampanje za prevenciju nasilja vatrenim oružjem se pribojava da će teroristima i kriminalcima biti lako da se dočepaju oružja.

- Mislim da bi svi u Americi trebalo da se plaše toga - kaže Ejveri Gardiner.

Činjenica da su moderni 3-D štampači i dalje preskupi za većinu ljudi, je ne umiruje. Ona navodi da će pristup planovima za izradu bilo kome na svetu ko ima pristup internetu predstavljati nacionalnu pretnju.

VIDEO: Hteo je da puca iz revolvera i zamalo pao pod njegovom snagom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA