Ubijen polarni medved: Turistički obilazak se pretvorio u horor kada je povređen jedan vodič (FOTO)

Ponašanje medveda se promenilo usled zagrevanja Arktika, gde smanjenje leda na moru znači da oni provode više vremena na kopnu i prinuđeni su da love na udaljenijim lokacijama

  • 5

Polarnog medveda, koji je napao i povredio vodiča sa turističkog broda na norveškom arhipelagu Svalbard, ubio je drugi vodič u samoodbrani, saopštila je nemačka kompanija u čijem je vlasništvu kruzer.

Norveške vlasti branile su danas postupak vodiča sa nemačkog turističkog broda, rekavši da su oni pokušali prethodno da ga uplaše.

>>> Niko ne može da izmeri veličinu ljubavi između Agi i Marka: Polarni meda počne da prede kao mače svaki put kad vidi svog prijatelja (VIDEO)

Prema rečima portparola policije Olea Jakoba Malme, dva člana 12-člane posade koja se iskrcala na norveškom arhipelagu Svalbard pre turista u subotu, prvo su pokušali da viču i prave jaku buku, ispalili su i signalne pištolje, ali bez efekta, preneo je AP.

Polarnog medveda, koji je napao i povredio vodiča sa turističkog broda na norveškom arhipelagu Svalbard, ubio je drugi vodič "u samoodbrani" - Foto: Tanjug/AP

Nemac (42) koji nije identifikovan pretrpeo je manje povrede glave, rekao je Malmo.

Polarnog medveda, koji je napao i povredio vodiča sa turističkog broda na norveškom arhipelagu Svalbard, ubio je drugi vodič "u samoodbrani", saopštila je ranije danas nemačka kompanija u čijem je vlasništvu kruzer, što je izazvalo kritike zbog upadanja ljudi na teritoriju polarnih medveda.

Prema navodima Centra za spasilačku koordinaciju severne Norveške na Tviteru, incident se dogodio kada su turisti pristali brodom na najsevernije ostrvo Svalbarda.

Vodič koga je medved napao pretrpeo je povrede glave koje nisu opasne po život i u stabilnom je stanju, prenosi BBC.

Ponašanje medveda se promenilo usled zagrevanja Arktika, gde smanjenje leda na moru znači da oni provode više vremena na kopnu i prinuđeni su da love na udaljenijim lokacijama - Foto: Tanjug/AP

On je imao zadatak da štiti turiste koji su se iskrcali na najsevernije ostrvu Svalbarda sa broda "MS Bremen", u vlasništu kompanije "Hapag-Lloyd Cruises".

Svi brodovi u toj oblasti su obavezni da angažuju vodiče koji su ujedno i obezbeđenje od napada medveda, kako bi štitili putnike prilikom turističkog obilaska.

Ponašanje medveda se promenilo usled zagrevanja Arktika, gde smanjenje leda na moru znači da oni provode više vremena na kopnu i prinuđeni su da love na udaljenijim lokacijama.

VIDEO: Lovac preživeo bliski susret sa medvedom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vanja

    3. avgust 2018 | 10:09

    Je l medved došao u njihove kuće da ih gleda kao atrakciju? Nije, zato doviđenja!! Uništili su mu kuću, otežali ishranu i sad ga još gledaju kakav je...marš!

  • Лицемер

    31. jul 2018 | 09:50

    Животиње више нису безбедне ни у природи. Мисле да животињама могу да наметну демократски начин живота као људима (истополне бракове, неки средњи пол, дозвола да истополни супружници могу да усвајају децу и ко зна какве болештине). Немојте против природе, неће нам се добро вратити.

  • Tiki

    31. jul 2018 | 14:15

    Treba da oderu tu kompaniju od para....sram ih bilo! Da ubiju jafnog medveda?!? Sta traze tamo u njegovom stanistu? Ma covek ce sam sebe da unisti ! Zato nam se sve i desava!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA