≫ 

Da li je Kolumbija zaista pokušala da likvidira Madura: Ceo svet gleda u Venecuelu, oglasili se i Amerikanci (FOTO) (VIDEO)

Maduro je poručio da ima potpuno poverenje u svoju državu i njene oružane snage

  • 1

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je kolumbijskog predsednika Huana Manuela Santosa i tamošnje desničare za pokušaj atentata koji se dogodio dok je držao govor u Karakasu, što u Bogoti demantuju.

- Sve ukazuje na to da desničari, venecuelanski ultradesničari, zajedno sa kolumbijskim ultradesničarima, kao i Huan Manuel Santos stoje iza ovog pokušaja ubistva - rekao je Maduro, prenosi TAS S.

Maduro je poručio da ima potpuno poverenje u svoju državu i njene oružane snage.

Pokušaj atentata na predsednika Venecuele: Hteli da ga ubiju dronovima punim eksploziva (VIDEO)

- Bog me štiti, zato sam živ i ja pobeđujem - rekao je Maduro.

On je istakao da pojedini počinioci napada žive i u SAD. Odgovornost za napad preuzela je grupa "Nacionalni pokret vojnika u majicama".

Vlada Kolumbije demantovala je njegove navode, nazvavši Madurove izjave "besmislicama".

Na bini je odmah nastala pometnja Foto: Tanjug/AP

- U ime vlade Kolumbije, Ministarstvo spoljnih poslova odbacuje optužbe protiv predsednika Kolumbije Huana Manuela santosa koje je izneo venecuelanski predsednik Nikolas Maduro. Optužbe da lider Kolumbije snosi odgovornost za navodni napad na predsednika Venecuele su neosnovane i apsurdne - saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Kolumbije.

Ministarstvo je istaklo da je za Madura postala uobičajena praksa da optuži Kolumbiju u svakoj situaciji, prenosi TAS S.

- Zahtevamo poštovanje prema predsedniku Huan Manuelu Santosu, za vladu i narod Kolumbije - poručeno je iz kolumbijskog Ministarstva.

Prema navodima iz Venecuele napadači su izvršili pokušaj atentata na Madura dronovima naoružanim eksplozivom, dok je držao govor pred nekoliko stotina vojnika, saopštila je vlada Venecuele. Ministar informisanja Horhe Rodrigez rekao je da je Maduro na bezbednom i da nije povređen, ali da je sedam osoba povređeno u napadu, prenosi AP.

NIkolas Maduro sa zvaničnicima Venecuele Foto: Tanjug/AP

Istakao je i da Maduro nakon pokušaja atentata radi kao i obično.

- Tačno u 17:41 časova nekoliko eksplozija se čulo. Istraga je jasno pokazala da su (eksplozije) došle iz uređaja koji su ličili na dronove i bili su naoružani - rekao je Rodrigez u svom obraćanju.

Prenos Madurovog govora iznenadno je prekinut na državnoj televiziji kada se napad dogodio, prenosi AP. Neposredno uoči prekida prenosa, kamere su zabeležile vojnike kako izlaze iz vrste i počinju da trče.

Prema rečima Madura, nekoliko počinilaca napada je uhapšeno. Vlada Venecuele saopštila je da je povređeno sedam policajaca.

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos Foto: Tanjug/AP

AMERIČKA NVO: NAPAD NA MADURA NE IZGLEDA ISCENIRANO

Dejvid Smajld iz vašingtonske kancelarije za Latinoameriku rekao je da amaterski pokušaj atentata na predsednika Venecuele Nikolasa Madura ne izgleda iscenirano.

On je ocenio da nema naznaka da je napad isplaniran kako bi Maduro od njega imao političke koristi.

Prema rečima saradnika te NVO, Maduro je na snimku napada koji je objavljen izgledao ranjivo.

Uprkos tome, Smajld tvrdi da će Maduro napad iskoristiti za koncentraciju moći i dalje ograničavanje sloboda, kao i čistku vlade i oružanih snaga, prenosi AP.

MOSKVA OSUDILA NAPAD NA MADURA

Moskva najoštrije osuđuje pokušaj atentata na predsednika Venecuele Nikolasa Madura, ističući da su ti koraci usmereni na destabilizaciju države, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Apsolutno je neprihvatljivo koristiti metode terorista kao sredstva političke borbe - navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Tas s.

Kako se navodi, očigledno je da su ti potezi usmereni na destabilizaciju situacije u zemlji nakon nedavne sednice Ujedinjene socijalističke partije Venecuele, na kojoj je kao prioritet istaknuta ekonomska obnova države.

- Ubeđeni smo da bi politička neslaganja trebala da se rešavaju samo mirnim i demokratskim sredstvima - navodi se u saopštenju.

Trenutak kada je nastala prava panika tokom Madurovog govora Foto: Profimedia

EKSPLOZIJA PLINA ILI NAPAD NA MADURA?

Vatrogasci koji su bili na licu mesta nakon navodnog pokušaja atentata na predsednika Venecuele Nikolasa Madura kažu da je eksplodirala plinska boca u jednom od obližnjih stanova, čime je, kako navodi AP, dovedena u pitanja zvanična verzija šta se dogodilo.

Agencija navodi da se iz jedne od zgrada u blizini mesta navodnog napada video dim kako izlazi kroz prozor.

Vatrogasci koji su pričali za AP želeli su da ostanu anonimni, jer kažu da nemaju dozvolu da o tome pričaju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA