Skandal u Francuskoj: Makron ostavio Terezu Mej i princa Vilijama da sami obeležavaju stogodišnjicu bitke kod Amijena (FOTO)

Čuvena bitka utrla je put pobedi saveznika u Prvom svetskom ratu, a u ofanzivi je učestvovalo skoro 100.000 australijskih, britanskih, kanadskih i francuskih vojnika

  • 5

Francuski predsednik Emanuel Makron našao se na udaru žestokih kritika, zbog odluke da ne prisustvuje svečanom obeležavanju stogodišnjice bitke kod Amijena i da, umesto toga, nastavi odmor na Francuskoj rivijeri.

Neprijatnosti zbog Makronovog odsustva doprinelo je to što su britanska premijerka Tereza Mej i princ Vilijam, koji su prisustvovali jučerašnjoj svečanosti u gotskoj katedrali u tom gradu na severu Francuske, čekali francuskog premijera Eduara Filipa koji se, takođe, nije pojavio, navodi danas portal Politiko.

>>> Skandal potresa Francusku, Makron se pravda da nije u ljubavnoj vezi sa telohraniteljem: Nisam imao seks sa tim čovekom! (FOTO)

Britanska premijerka Tereza Mej i princ Vilijam - Foto: Tanjug/AP

- Emanuel Makron je već prekinuo svoj odmor u tvrđavi Breganson radi Tereze Mej... Jasno je da nije imao nameru da ga ponovo prekine - piše list "Parizjen" (Le Parisien), osvrnuvši se na posetu britanske premijerke rezidenciji francuskog predsednika radi razgovora o Bregzitu ranije ovog meseca.

Ni predsednik Emanuel Makron "koji je rođen u Amijenu, ali je zatočenik Bregansona, ni premijer Eduar Filip nisu nameravali da prekidaju svoj zasluženi odmor", navodi pariski dnevnik.

Makron nije imao nameru da prekida odmor - Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, francuski list "Progre" (Le Progres) ističe da su Britanija, Nemačka, Kanada i Irska, između ostalih, poslale visoke delegacije na ceremoniju u Amijenu, dok je Francuska "do poslednjeg trenutka svim silama tražila visokog člana vlade da ga tamo pošalje".

Na kraju je Florans Parli, francuska ministarka odbrane, prekinula svoj odmor da bi prisustvovala ceremoniji.

Florans Parli, francuska ministarka odbrane, prekinula svoj odmor da bi prisustvovala ceremoniji - Foto: Tanjug/AP

Francuski poslanik Žak Mijar iz stranke desnog centra Republikanci naveo je na Tviteru da je odsustvo Makrona i Filipa dokaz njihovog "nepoznavanja istorije" i "diplomatskog propusta jer je Britanija najveći vojni saveznik Francuske".

Britanija i Francuska obeležile su juče stogodišnjicu bitke kod Amijena koja je utrla put pobedi saveznika u Prvom svetskom ratu.

Odsustvo Makrona i Filipa dokaz je njihovog "nepoznavanja istorije" - Foto: Tanjug/AP

U ofanzivi je učestvovalo skoro 100.000 australijskih, britanskih, kanadskih i francuskih vojnika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    9. avgust 2018 | 12:39

    Ni jedan video ne mogu da pogledam danima. Je l ima neko isti problem? Reklame od 15 sekundi naravno rade lepo a kad treba da počne video nema šanse, samo se vrti ono kao očitavanje i ništa...

  • Тодорић

    9. avgust 2018 | 17:08

    Овај човек ме је купио овим понижавањем Енглеза!!! А сада ми?

  • Srbski djetic

    10. avgust 2018 | 18:35

    @Aleksandar,,instaliraj Adobe flash player pour video ili postavi pitanje na internetu i gledaj komentare;;;POZZZZ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA