≫ 

Tragedija u Đenovi je mogla da se spreči? Ove fotke otkrivaju kako je izgledao most dan pre rušenja (FOTO)

Korisnici su na Tviteru podsetili su da je u poslednjih nekoliko godina postojala bojazan da most može da se sruši

  • 14

Nakon što se urušio most na autoputu kod Đenove, u kojem je poginulo najmanje 35 ljudi, među kojima je troje dece, procureo je dokument od pre dve godine u kojem se upozorava na mogući kolaps mosta.

To se i dogodilo u utorak nakon udara groma, dok zvaničnici sumnjaju da je nedovoljna stabilnost konstrukcije uzrok urušavanja. Postavlja se pitanje da li je ova tragedija, koju su mnogi nazvali "apokaliptičnom", mogla da se izbegne?

Odgovor nalazimo u dokumentu koji je procureo nakon što je rušenje mosta odnelo najmanje 35 života.

Tročlana porodica nastradala u rušenju mosta u Đenovi: Policajci su pronašli njihova tela, a u tom trenutku je zazvonio telefon

Vozila zaglavljena na mostu dan nakon rušenja Foto: Tanjug/AP

Žalba od 26. aprila 2016. godine koju je senator regije Ligurija Mauticio Rosi uputio Ministarstvu za infrastrukturu i saobraćaj, upozorava na mogući kolaps mosta Morandi, piše Sputnjik.

Dokument koji je objavljen na nezvaničnom italijanskom nalogu Vikiliks na Tviteru kaže da je "most pred kolapsom i da ga treba u potpunosti obnoviti, jer u suprotnom treba da bude zatvoren".

Ovde se još navodi da Austrada Italije, koja je odgovorna za izgradnju nove infastrukture u regiji Ligurija, nije mogla da se složi sa lokalnim vlastima na delovima autoputa zbog čega je došlo do odlaganja planirane konstrukcije.

- Ako se odmah ne pripremi nova strategija puta sa širim obimom, moguće eventualno puptuno ili delimično zatvaranje Morandijevog mosta dovelo bi do kolapsa celog putnog sistema Đenove - piše u žalbi.

Deo mosta koji se srušio Foto: Tanjug/AP

Firma Autostrada sada razmatra uzroke kolapsa, prenosi Rojters. U saopštenju za medije, firma je istakla da je most bio pod "konstantnim nadzorom" direkcije puteva Đenove i da je bio instaliran kran na mostu za planirano održavanje.

Đovani Kasteluči, generalni direktor Autostrade, tvdio je da most, koji je izgrađen 1960-ih, nije opasan.

Direktor lokalnog preduzeća za održavanje puteva Stefano Marigliani izjavio je da se katastrofa koja se dogodila nikako nije mogla predvideti.

I ranije je upozoravano na njegovo loše stanje Foto: Tanjug/AP

- Nije bilo znakova opasnosti. Most je podložan čestim proverama, njegova infrastruktura se stalno prati, a radovi koji su bili u toku bili su samo obično održavanje - rekao je on.

GRAĐANI: MOST NIJE BIO BEZBEDAN

Na društvenim mrežama povela se polemika o mogućim uzrocima kolapsa. Korisnici su na Tviteru podsetili su da je u poslednjih nekoliko godina postojala bojazan da most može da se sruši.

Jedan korisnik je podelio fotografiju koju je napravila kamera "Google Street View" i na kojoj se vidi kako su stubovi mosta delimično raspadnuti.

Na jednoj fotografiji piše da su radovi održavanja počeli u martu 2016. i da treba da se završe u martu 2017. godine.

Jedna fotografija koja je napravljena dan pre kolapsa prikazuje vidljive pukotine na mostu.

Most Morandi srušio se nešto posla 11.30 sati tokom jake oluje, a desetak vozila popadalo je u ambis. Svedoci su rekli kako je pre rušenja u most udario grom.

Video: Italija u suzama: Spasioci izvlače tela stradalih ispod srušenog mosta u Đenovi

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gidri

    15. avgust 2018 | 15:24

    Prilaz Pancevcu jbte u jos gorem stanju. Kad god prelazim svasta.mi se mota u mislima. Nisam strucan, ali je krajnje vreme da se Pancevac sredi...

  • Strela

    15. avgust 2018 | 15:12

    Tako ce i nas Pančevac da strada... ako se uskoro ne počne graditi novi most sa te strane.

  • Nenad

    15. avgust 2018 | 15:49

    Balkanski javasluk..niko ne radi svoj posao..sve oni koji su bili nadlezni za kontrolu mosta,poslati na robiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA