Avioni širom sveta masovno se spuštaju zbog ovih razloga: Od sumnjivog kofera, preko pčela i oraha do uriniranja po sedištu (FOTO)

U današnjem društvu koje strahuje od terorizma i sličnih napada, svaka mera predostrožnosti je opravdana, ako to znači da će se sačuvati brojni ljudski životi i da će biti izbegnuta tragedija

  • 0

Često imamo priliku da pročitamo vesti da je neki avion prinudno sleteo zbog nevremena ili zbog bezbednosne pretnje, ili da se vratio na aerodrom. Nekada su ti razlozi ozbiljni, pa su takve mere predostrožnosti zbog putnika neophodne. Međutim, neretko se dešava su pretnje po bezbednost lažne i da se iza toga kriju neki drugi razlozi. 

Tokom proteklih nekoliko dana su se ovakve situacije dogodile čak nekoliko puta na različitim krajevima sveta. To nas je naterala na razmišljanje, koji su to sve razlozi zbog kojih avion mora prinudno da sleti ili da se vrati na aerodrom.

5 aviona širom sveta prinudno sletelo u samo nekoliko sati, svaki zbog iste pretnje

JUŽNA AMERIKA

Devet aviona bilo je prinuđeno da, unutar vazdušnog prostora Čilea, Argentine i Perua, prinudno sleti ili da se vrati na aerodrome odakle su poleteli, zbog pretnji bombom za koje se posle ispostavilo da su bile lažne.

Pretnje je u četvrtak registrovala čileanska uprava za civilni avionski saobraćaj.

Najmanje dva aviona pripadaju kompaniji "LATM erlajns", a tri niskotarifnoj kompaniji iz Čilea "Skaj", potvrdile su te kompanije.

Slučaj iz Južne Amerike je bio bez presedana Foto-ilustracija: Profimedia / Svaka stjuardesa ima svoj tajni zadatak

Generalni direktor čileanske uprave za civilni aviosaobraćaj Viktor Viljalobos Koljao izjavio je da je upućeno ukupno 11 pretnji, od kojih se devet odnosilo na postojeće letove.

Posle provere utvrđeno je da u avionima nema eksploziva i potom je najmanje jedan dobio dozvolu da nastavi s letom.

Policija i nadležni u upravi za civilnu avijaciju pokušavaju da utvrde odakle su pretnje upućene, preneo je Rojters.

- Uvek imamo slučaj napuštenog jednog ili dva kofera, to je normalno. Ovo je međutim nešto potpuno drugačije - rekao je Koljao novinarima na aerodromu u Santijagu.

Četiri od devet aviona je ili poletelo sa aerodroma u Santijagu ili im je to bilo krajnje odredište.

Dešava se da su dojave o bombama lažne Foto-ilustracija: pixabay.com

KRIT

Nemački putnički avion sa 250 putnika, koji je leteo iz Egipta za Nemačku, prinudno je juče sleteo na Krit nakon dojave da je u avion postavljena bomba.

Kako je prenela grčka državna televizija, avion je bezbedno sleteo na vojni aerodrom “Souda”, a svi putnici i posada su evakuisani bez incidenata.

Eksperti za eksplozive i policijski psi pregledali su avion, prenosi AP.

Nemački avion je prinudno sleteo na Krit Foto: Pixabay, NASA, flickr/Alexandre Dulaunoy

FILIPINI

Svi putnici iz kineskog putničkog aviona, koji je oko ponoći sleteo sa piste u Manili zbog lošeg vremena, potpuno su bezbedni, saopštila je danas civilna avijacija Manile.

- Svih 157 putnika i kabinskog osoblja su bezbedni. Istražitelji istražnog biroa za avio-nesreće Civilne avijacije Filipina su na licu mesta kako bi utvrdili razloge nesreće - saopštile su avijacijske vlasti.

Avion je usled jake kiše iskliznuo sa piste, a zatim se zaglavio na travnatoj površini natopljenoj vodom, ostavši bez jednog motora i točka.

Agencija AP je prethodno izvestila da je samo nekoliko putnika zadobilo modrice, ali da su svi na letu Sjanmen "8668" sada bezbedni i da su odvedeni na terminal, gde im je podeljena ćebad i hrana pre odlaska u hotel.

Ovakvi slučajevi nisu retkost, a ima i onih bizarnih Foto: Wikimedia R Meehan/Zjtaylor/Max_Ryazanov/Berthold Werner

RAZLOZI ZA OVAKAV SCENARIO

Ovi događaji su pokrenuli diskusiju na ovu temu, jer se ovoliko sličnih događaja u samo jednom danu ne viđa često. Loše vremenske prilike ili pretnja bombom su opravdani razlozi da bi avion prinudno sleteo ili se vratio na aerodrom sa kog je poleteo.

U današnjem društvu koje strahuje od terorizma i sličnih napada, svaka mera predostrožnosti je opravdana, ako to znači da će se sačuvati brojni ljudski životi i da će biti izbegnuta tragedija.

Međutim, ima i onih ljudi koji ovakve situacije zloupotrebljavaju za ličnu korist, pa samim tim izazivaju paniku bez razloga i dodatno stresiraju i putnike ali i osoblje aviona.

KASNIO NA LET PA IZMISLIO BOMBU U AVIONU

Britanski državljanin Žakob Meir Abdelak, koji je kasnio na let iz Londona za Los Anđeles, pokušao je da prinudno odloži let, kako bi stigao da se "ukrca", tako što je pozvao policiju i rekao da je u avionu bomba.

Bibliotekar Abdelak, koji živi u istočnom Londonu, pozvao je policiju osam minuta pre nego što je trebalo da poleti njegov avion u 5.47 ujutru 11. maja sa aerodroma Getvik, jer je značajno kasnio, a osoblje mu nije dozvolilo da se ukrca.

Britanac kasnio na let, pa izmislio bombu u avionu Foto-ilustracija: Profimedia

Zbog njegove prevare, svi putnici su ponovo skenirani i let je kasnio 90 minuta, preneo je Rojters.

Abdelak ipak nije uspeo da se pridruži već čekiranim putnicima, pa je planirao let za 22. maj, ali je, kada je došao na eaerodrom - uhapšen.

Istraga koju je u međuvremenu sproveo aerodrom Getvik pokazala je da je poziv upućen sa istog broja sa koga je izvršen buking za njegov let.

On je prvo tvrdio sa je izgubio svoju SIM karticu, ali je u utorak priznao krivicu pred sudom i osuđen je na 10 meseci zatvora.

BIZARNI RAZLOZI ZA PRINUDNO SLETANJE AVIONA

Iako deluje neverovatno, ima i veoma čudnih razloga zbog kojih pilot donosi odluku da se avion vrati ili prinudno sleti na drugom mestu.

Desilo se da je avion morao da se vrati zbog jakog mirisa Foto: Profimedia/Corbis / Putovanje avionom može da izazove šlog

1. Ukrcao se na pogrešan avion

Ovaj slučaj iz 2017. godine je privukao veliku pažnju. Avion japanske avio-kompanije koji je iz Los Anđelesa poleteo za Tokio vratio se, posle četiri sata leta, na svoje polazište nakon što je posada otkrila da se u letelici nalazi putnik koji se ukrcao na pogrešan let, saopštila je kompanija „Ol Nipon ervejz“.

Pilot na letu 175 odlučio je da avion vrati na aerodrom sa kojeg je poleteo, sledeći bezbednosne procedure te avio-kompanije, navodi se u saopštenju, uz izvinjenje putnicima koji su se pitali zašto su se vratili posle četiri sata leta, koji ukupno traje 11 sati, prenosi AP.

Avion je sa Međunarodnog aerodroma u Los Anđelesu poleteo u utorak u 11.36 sati, a vratio se u 19.33.

Neimenovani američki zvaničnik koji se bavi incidentom rekao je za AP da su u ovaj slučaj umešana dva brata – jedan koji je imao kartu za avion japanske avio-kompanije, i drugi koji je imao kartu za let avionom „Junajted erlajnsa“ koji je poleteo otprilike u isto vreme.

Obojica su prošla bezbednosnu kontrolu. Japanska avio-kompanija saopštila je da pokušava da utvrdi kako je putnik ušao u pogrešan avion.

Britanski telegraf je 2016. godine izdvojio nekoliko zanimljivih i neobičnih situacija ove vrste, a složićete se da su neke prilično neverovatne.

Nekada i kabinsko osoblje prođe najgore Foto-ilustracija: Profimedia/I love images

2. Jak miris

Let iz Nju Džerzija za Teksas je morao da se vrati zbog zabrinutosti zbog "jakog mirisa". Avion je poleo u ponedeljak, ali se vratio nakon 20 minuta, jer je posada osetila jak miris u kabini Boinga 739.

3. To je samo pčela

Let američkog avioprevoznika koji je trebao da poleti iz Dalasa za Frankfurt, odložen je zbog roja od 1.000 pčela koje su se smestile u krilu aviona.

Morali su da pozovu pčelara, koji je uspeo da skloni insekte. Međutim, ovo nije bio prvi put da su insekti napravili problem nekoj aviokompaniji.

4. Smrdljivi toaleti

Jedan avion koji je iz Londona trebao da stigne do Dubaija, morao je da se vrati na aerodrom Hitrou, zbog smrdjivog izmeta.

Avion koji je putovao iz Los Anđelesa za Sidnej je morao da se vrati u SAD nakon tri sata, zbog problema sa puštanjem vode u toaletu.

Nekada je avion morao da se vrati i zbog besa jednog putnika Foto: Profimedia

5. Bes zbog oraha

Jedna neobična priča, govori o tome da je avion morao da se vrati sa kapije zbog besa jednog zvaničnika aviokompanije jer su mu u prvoj klasi poslužili orahe iz paketa.

Slična situacija se dogodila i kada se ćerka zvaničnika korejske aviokompanije, razbesnela jer joj je užina doneta u paketu, a ne na tanjiru.

Nekadašnja zvaničnica korejske avijacije je navodno vređala članove posade, vikala na njih i terala ih da kleknu pred njom, dok je avion sletao u Njujork. Zbog toga je avion morao da se vrati kako bi se promenilo osoblje.

6. Očajničke mere

Francuski glumac Žerard Depardje je 2011. godine urinirao po avionu, zbog čega je letelica morala da se vrati. Glumac se kasnije izvinio zbog incidenta.

VIDEO: Pakao uživo: Putnik srušenog aviona u Pretoriji snimio trenutak pada

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA