≫ 

Policajac povređen u Berlinu na maršu neonacista: Vijore se zastave Trećeg rajha, radikalni desničari šalju poruku "Ne žalim ni zbog čega"

Policajaca je bilo više nego učesnika protesta i kontraprotesta

  • 8

Oko 600 neonacista marširalo je danas ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa, javljaju nemački mediji, a najmanje jedan policajac povređen je u sukobima neonacista i nemačkih levičara.

Radikalni desničari tradicionalno su obeležili 17. avgusta, u sećanje na taj datum 1987.godine kada se Hes obesio u savezničkom zatvoru za ratne zločince u berlinskoj četvrti Špandau gde je služio doživotnu kaznu.

Zapanjujuće scene iz Nemačke Foto: Tanjug/AP/dpa

Marš je najpre trebalo da bude održan u Špandau, ali su ga organizatori posle premestili u centar grada, kako bi izbegli kontramiting s levog političkog spektra.

Hrvatsku kritikuju zbog ustaštva: Tamo se još uvek veliča ovaj genocidni režim, a ovo su dokazi

Neki od učesnika skupa su nosili natpise poput "Ubistvo ne zastareva", aludirajući na to da Hes u 93. godini nije izvršio samoubistvo, kako glasi službeni uzrok smrti, nego da je ubijen, prenosi Hina. Mnogi su bili obučeni u crvenu i belu odeću i nosili crveno-belo-crnu zastavu Trećeg rajha.

Jedna grupa učesnika marša je nosila transparent na kom je pisalo: "Ni zbog čega ne žalim: Nacionalsocijalisti Berlina".

KONTRAPROTESTI I SUKOBI S POLICIJOM

Istovremeno se kontraprotestu, koji su sazvali sindikati, crkve i neke političke stranke, odazvalo oko 1.400 ljudi.

Oba okupljanja obezbeđuje je oko 2.300 policajca, a najmanje jedan je povređen kada se 500 aktivista, uzvikujući "Nacisti napolje", sukobilo sa istim brojem neonacista.

Portparol berlinske policije izjavio je agenciji Rojters da ima izveštaja o povređenima i da su neki učesnici kontrademonstracija gađali ultradesničare kamenicama i flašama.

Kako je naveo, najmanje jedan policajac je povređen i sukobi još traju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    18. avgust 2018 | 19:57

    Gledam video a ono kao da si u Zagrebu,jedva raspoznah da je u Nemačkoj.

  • Vostani Serbie

    18. avgust 2018 | 19:13

    Nemacka, oduvek najveci promoter "demokratije i antirasizma".

  • zoran

    18. avgust 2018 | 18:32

    Ha ha ha,Berlin ispunili nacisti(600 nacista) je naslov posta.E sada nam je potrebno malo matematike da izracunamo koliko je to nacista ispunilo grad od sest miliona stanovnika.Ima li 0,000001%,ili gresim?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA