≫ 

Dve sahrane i venčanje: Izbegavanje Donalda Trampa - predsednik je bio nepoželjan na događajima kod ovih ljudi

To što je nepoželjan na sahranama, kulturnim proslavama i venčanjima je još jedan aspekt njegovog predsedništva: a bivši radnici Bele kuće nisu mogli da se sete da se ovako nešto dešavalo ranije, čak i za predsednika koji je bio nepopularan ili se o njemu vodila neka istraga

  • 2

Odluka senatora Džona Mekejna da isključi predsednika SAD Donalda Trampa sa svoje sahrane predstavlja "posmrtnu uzbunu" od strane američke ikone koja je predsedništvo smatrala svetom i verovala da njen sadašnji korisnik narušava tu instituciju. Ipak, ovo nije prvi put da predsednik Amerike nije pozvan na jedan takav događaj.

Isključivanje Donalda Trampa sa takvih velikih događaja žalosti ali i proslava, gde se obično dešava da predsednici budu u ime cele nacije, pojavljuje se kao obrazac tokom njegovih 19 meseci na čelu SAD.

Amerika oplakuje senatora Mekejna: Njegov sukob sa Trampom nije prestao ni posle smrti, nije želeo da mu predsednik dođe na sahranu

To što je nepoželjan na sahranama, kulturnim proslavama i venčanjima je još jedan aspekt njegovog predsedništva: a bivši radnici Bele kuće nisu mogli da se sete da se ovako nešto dešavalo ranije, čak i za predsednika koji je bio nepopularan ili se o njemu vodila neka istraga, piše Los Anđeles tajms.

Mekejn ne želi Trampa na svojoj sahrani Foto: Tanjug/AP

U aprilu Donald Tramp je zamoljen da se "drži dalje" od sahrane Barbare Buš, majke jednog i žene drugog predsednika. Umesto njega, sahrani su prisustvovali bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton.

U decembru Tramp je odlučio da preskoči odlazak na godišnju ceremoniju u Kenedi centru, na kojoj predsednik svake godine tradicionalno prisustvuje, nakon što je nekoliko umetnika pretilo bojkotom.

Ova fotka je nastala nakon sahrane Barbare Buš, a na njoj nema Trampa, samo Melanije Foto: Tanjug/AP

Britanska kraljevska porodica u maju nije pozvala strane zvaničnike na venčanje princa Harija i Megan Markl delimično kako bi izbegla pozivanje Trampa.

Tramp je otkazao i uobičajenu proslavu Bele kuće za NFL super bol šampione, kada je saznao da većina igrača Filadelfija iglsa odbija da prisustvuje događaju. Samo mesec dana ranije Golden stejt variors su rešili da ne proslave titulu prvaka NBA u 2017. u Beloj kući, ističe list.

Tramp nije bio pozvan na kraljevsko venčanje Foto: Tanjug/AP

Tramp je takvo odbijanje koristio u svoju korist da mobiliše pristalice. On im se "žalio" na političkim skupovima kako ih "elite" nikada neće prihvatiti.

- Da li ste primetili da uvek zovu drugu stranu, "elitu"? Zašto su oni elita? Ja imam bolji stan od njih, pametniji sam i bogatiji od njih. Postao sam predsednik a oni nisu. A ja predstavljam najveće, najpametnije, najodanije, najbolje ljude na zemlji - deplorable - rekao je Tramp na mitingu u Minesoti u junu. Njegova izjava ispraćena je velikim aplauzom.

Trampa pogađa to što nije pozvan na određene događaje, tvrde njegovi prijatelji Foto: Tanjug/AP

Deplorabli je termin koji je Tramp pozajmio od Hilari Klinton i predstavljaju individualne Trampove pristalice, one koji zaslužuju snažnu osudu. Hilari veruje da su pristalice Trampa "deporabli zato što neće pasti na kolena i poljubiti je u zadnjicu".

Međutim, njegovi saveznici i prijatelji kažu da je Tramp "duboko ranjen" i gleda na odbijanje kao na deo većih napora da se delegitimiše njegovo predsedovanje.

- Ima isti, duboki prezir prema elitama i danas - rekao je Majkl Caputo, bivši politički savetnik. Ogorčenje je bilo prisutno i tokom njegove karijere u biznisu i zabavi, gde je viđen kao hvalisavac i šoumen koji živi od tabloida, a ne kao ozbiljni mogul, što je on smatrao da je.

- Siguran sam da mu je teško što ga politički establišment još uvek nije prihvatio. Ono što stvarno ne razume jeste da ga oni nikada neće prihvatiti - rekao je jedan njegov dugogodišnji prijatelj, koji je zahtevao da ostane anoniman.

Melanija je popularnija od svog supruga Foto: Tanjug/AP

Međutim, kritičari veruju da je Tramp napravio izolaciju svojim povremenim neljudskim ponašanjem, vodeći politiku koja hrani teorije zavere i ponižava konkurente.

- Nema nikakvu dozu skromnosti. Nekako se ponosi time da napada ljude. Na kraju, kada mu ljudi uzvrate, ne sme da bude razočaran jer on to sam i traži - rekao je Leon Paneta, koji je bio u Kongresu i u kabinetima Klintona i Obame.

Nakon što je američka zastava bila spuštena na pola koplja u nedelju u Beloj kući, u ponedeljak je opet podignuta, narušavajući vizuelni znak poštovanja čak i kada su ostale zastave spuštene u federalnim zgradama širom Vašingtona, uključujući i Kapitol.

Zastava spuštena na pola koplja Foto: Tanjug/AP

Tramp je odbio da izda zvaničnu izjavu nakon Mekejnove smrti, a u poneljak je odbio da odgovori na pitanja novinara o senatoru. Umesto toga, vikend je proveo igrajući golf i objavljujući tvitove o ekonomiji i svojoj popularnosti, uprkos anketama koje govore suprotno.

Međutim, nakon protesta vodećih nacionalnih veteranskih organizacija, Bela kuća je kasnije u ponedeljak saopštila da će zastava ostati na pola koplja sve dok Mekejn ne bude sahranjen. Takođe je objavila izjavu predsednika, izražavajući poštovanje prema Mekejnovoj službi. Kasnije je Tramp na večeri sa evangelističkim konzervativcima u Beloj kući rekao kako "ceni sve što je Mekejn učinio za njihovu zemlju."

Džon Viver, glavni savetnik u Mekejnovim predsedničkim kampanjama u 2000. i 2008. godini rekao je da je Mekejn izabrao republikanca Buša i demokratu Obamu, dvojicu muškaraca iz različitih partija koji su ga pobedili na tim predsedničkim trkama, da održe govore na njegovoj sahrani. On veruje kako je Mekejn želeo da pošalje poruku da politika može da bude ružna, ali ne toliko ružna da kolege Amerikanci postanu neprijatelji.

Video: Čiji je stisak bio jači? Rukovali se Tramp i Putin

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    30. avgust 2018 | 08:20

    Malo im je zasmetao u njihovim planovima da dele pravdu celom svetu na njihov nacin koji je poznat svima Srbima najvise.

  • Nuclear Vlasta

    30. avgust 2018 | 11:36

    Енглези га нису звали јер су енглези, Буш старији излапео и схрхан тугом,а Мекејн био болестан у мозак.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA