≫ 

Proglašeno vanredno stanje u Tripoliju: U borbama Libijaca ubijeno 39 osoba, na desetine povređenih, 400 robijaša pobeglo iz zatvora

Sukobljene strane se pozivaju da prestanu sa sukobima i da poštuju dogovoreno primirje

  • 3

Vlada Libije, koju priznaju UN, proglasila je vanredno stanje u Tripoliju i okolini zbog napada u kojima je ubijeno 39 osoba, uključujući i civile. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je povređeno 96 osoba, dok je 400 zatvorenika pobeglo iz zatvora.

Borbe su počele prošle nedelje između naoružanih grupa iz Tripolija sa drugim naoružanim grupama iz jednog mesta južno od libijske preštonice.

Najmanje 16 ljudi ubijeno u napadu na izbornu komisiju u Libiji: Kulja crni dim u Tripoliju (FOTO)

U saopštenju koje je izdala vlada, sukobljene strane se pozivaju da prestanu sa sukobima i da poštuju dogovoreno primirje.

Libija je od izbijanja pobune 2011. godine upala u haos, piše agencija i podseća da je tada svrgnut, a zatim je ubijen dugogodišnji lider te zemlje Moamer Gadafi.

Od tada, zemljom upravljaju dve suprotstavljene vlade, jedna sa sedištem u Tripoliju, a druga na istoku Libije, a obe vlade imaju podršku brojnih naoružanih grupa koje imaju stvarnu vlast na terenu.

400 ZATVORENIKA POBEGLO IZ ZATVORA

Oko 400 zatvorenika pobeglo je iz zatvora u libijskoj prestonici, dok nedaleko odatle u Tripoliju besne sukobi između rivalskih oružanih grupa.

Zatvorenici su silom otvorili vrata zatvora Ain Zara, a čuvari nisu mogli da ih zaustave, rekao je isti, neimenovani libijski zvaničnik, potvrdivši saopštenje sudske policije koje je objavljeno na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Borbe traju od prošle nedelje Printskrin: Youtube/PressTV

Zatvor se nalazi u južnom delu Tripolija. oblasti u kojoj se već nedelju dana vode žestoke borbe između rivalskih grupa.

Da bi se okončali sukobi, misija UN u Liiji pozvala je "razne relevantne strane" da se u utorak u podne sastanu radi "hitnog dijaloga o bezbednosnoj situaciji".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok

    3. septembar 2018 | 08:51

    Nije im bio dobar Gadafi, e trazili ste djavola, sad gledajte. Zao mi je samo onih Libijaca koji su ostali verni Gadafiju i nisu ga prodali Francuzima, Amerima i Britancima za saku zlatnika

  • Ja

    3. septembar 2018 | 08:17

    Pa nema više Gadafija.Aaa oni se praše zbog?Hahaha idemo stigla DEMOKRATIJA.Pa ćemo ručkamo na bonove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA