≫ 

Filipinski predsednik poredio sebe sa Hitlerom, a sada je u Izraelu rekao da je nacistički vođa bio lud (FOTO)

Duterte, inače često optuživan za nepoštovanje ljudskih prava i poznat po nepristojnim ispadima, govorio je vrlo tiho i s puno poštovanja tokom svoje posete Jad Vašemu

  • 1

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte, koji je sebe svojevremeno poredio sa Adolfom Hitlerom, izjavio je tokom posete memorijalnom centru posvećenom holokaustu u Izraelu da je nacistički vođa bio lud i izrazio žaljenje zbog počinjenog genocida nad šest miliona Jevreja.

Njegov komentar u Jad Vašemu u Jerusalimu predstavlja dramatičan preokret, budući da je Duterte pre dve godine uporedio svoju kampanju protiv droge sa holokaustom, rekavši da bi bio srećan da poubija tri miliona zavisnika. Kasnije se izvinio.

Lideri sveta su izgovorili ove rečenice, a onda je sve počelo da se menja: Izjave političara u 2016. godini koje se ne zaboravljaju

Rodrigo Duterte i Benjamin Netanijahu Foto: Tanjug/AP

Duterte, inače često optuživan za nepoštovanje ljudskih prava i poznat po nepristojnim ispadima, govorio je vrlo tiho i s puno poštovanja tokom svoje posete Jad Vašemu, prenosi AP.

Rekao je da se holokaust nikada ne sme ponoviti i da "tiranima" nema mesta u modernom svetu.

- Ne mogu da zamislim zemlju koja sluša ludog lidera i ne bih mogao da zamislim da ljudsko biće ubija nevine, stare ljude, žene, decu. Nadam se da se to neće ponoviti - rekao je Duterte.

Dodao je da se iz istorije uvek može naučiti neka lekcija, te da tiranine i lidere koji pokazu neuračunljivost treba odmah odbaciti.

Predsednik Filipina je osudio Hitlera i njegove zločine Foto: Tanjug/AP

Izraelska vlada priredila je toplu dobrodošlicu za prvog filipinskog predsednika koji je posetio Izrael, uprkos kritikama da prihvata čoveka koji je poznat po kršenju ljudskih prava i smrtonosnom kažnjavanju dilera droge.

Tokom posete, trebalo bi da dođe do dogovora o prodaji oružja Filipinima, navodi AP, budući da je Izrael ranije pristao da proda puške filipinskoj policiji.

Položio je venac za žrtve holokausta Foto: Tanjug/AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu podsetio je na dugogodišnje prijateljstvo dve zemlje i dodao da su Filipini prihvatili jevrejske izbeglice posle Drugog svetskog rata, kao i da su jedina azijska nacija koja je glasala za osnivanje izraelske države.

Dodao je i da filipinske zdravstvene humanitarne organizacije pomažu starijim ljudima u Izraelu, uključujući i njegovog oca.

Ostavio je i poruku Foto: Tanjug/AP

Duterte je tokom zajedničkog obraćanja rekao da dve zemlje dele istu strast prema miru i ljudima, kao i prema tome da ne dozvole korumpiranima, koji ne znaju ništa drugo do da ubiju i rasture, da razore njihovu zemlju.

Netanjahu, kako navodi AP, radi na tome da pridobije nove saveznike u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, gde se mnoge zemlje godinama priklanjaju Palestincima, kako bi se smanjio broj anti-izraelskih glasova u Ujedinjenim nacijama.

Rodrigo Duterte boravi u poseti Izraelu Foto: Tanjug/AP

Međutim, premijer je žestoko kritikovan jer je u dobrim odnosima sa Duterteom, bivšim državnim tužiocem čije su snage optužene da su ubile hiljade ljudi tokom borbe protiv narkotika.

Duterte je u Izraelu ponudio izvinjenje bivšem predsedniku SAD Baraku Obami, kojeg je ranije prokleo zbog mešanja u unutrašnja pitanja.

Izvinio se i Baraku Obami Foto: Tanjug/AP

- Rekao sam, kučkin sine, Obama, idi do đavola. Rekao sam to zato što on nije bio civilizovan čovek. Sada bi bilo prikladno da mu kažem da je civil i da mi je žao što sam izgovorio te reči - rekao je Duterte u Izraelu.

Duterte je navukao bes javnosti kada je svoju kampanju protiv droga uporedio sa holokaustom, a sebe sa Hitlerom. On je, takođe, prisilno poljubio jednu ženu na sceni, navodeći da bi na Filipinima bilo mnogo slučajeva silovanja kada bi bilo mnogo lepih žena.

On će u Izraelu posetiti i memorijalni centar posvećen Filipincima koji su pomogli Jevrejima tokom holokausta.

Njegova poseta je dobro medijski propraćena Foto: Tanjug/AP

PROTESTI U IZRAELU PROTIV DUTERTEA

Desetine Izraelaca protestuju u Jerusalimu protiv posete filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, javlja AP.

Navodi se da demonstranti, koji su se okupili ispred rezidencije predsedniku Izraela Ruvena Rivlina uoči dolaska Dutertea, mašu izraelskim zastavama, duvaju u pištaljke i viču "Sramota, sramota, sramota".

- Nećemo da ćutimo i nećemo se složiti s prodajom oružja - poručuju demonstranti.

AP navodi da je Izrael u prošlosti prodavao puške filipinskoj nacionalnoj policiji, a navodno je veliki ugovor o prodaji oružja među temama sastanka Rivlina i Dutertea.

Navodi se da je advokat za zaštitu ljudskih prava Itaj Mak izjavio da će međunarodna zajednica u nekom trenutku objaviti da je Duterte "odgovoran za zločine protiv čovečnosti".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA