Preminuo severnokorejski naučnik, jedan od tvoraca nuklearnog programa: Bio je zadužen za rakete, Amerika ga je stavila na crnu listu

Zbog uloge u severnokorejskom nuklearnom programu se 2013. godine našao na spisku pojedinaca kojima je američko ministarstvo finansija uvelo sankcije

  • 1

Severnokorejski naučnik Đu Kju Čang, jedan od ljudi sankcionisanih zbog navodne uloge u nuklearnom i raketnom programu Pjongjanga, preminuo je, prenela je severnokorejska agencija KCNA.

Prema navodima KCNA, Đu, "akademik i profesor", umro je juče u 90. godini od krvne bolesti.

Severna Koreja optužila SAD da vode "dvostruku igru" zbog otkazivanja posete Pompea: Dok Kim gomila oružje, Tramp krivi samo jednu zemlju

U nekrologu je navedeno da je reč o "starom revolucionaru koji je dao veliki doprinos jačanju kapaciteta odbrane zemlje".

Đu Kju Čang je bio na čelu ministarstva odbrane, zaduženog za nuklearno oružje i balističke rakete.

Zbog uloge u severnokorejskom nuklearnom programu se 2013. godine našao na spisku pojedinaca kojima je američko ministarstvo finansija uvelo sankcije.

Severna Koreja brižljivo razvija svoj nuklearni program Foto: Tanjug/AP

Južnokorejska agencija Jonhap je navela da je Đu 2009. godine stajao pored tadašnjeg lidera Kim Džong Ila prilikom lansiranja projektila "Unha 2". Takođe, imao je ključnu ulogu u razvijanje dve rakete "Unha 3", lansirane 2012. godine. Penzionisao se 2015. godine.

Severna Koreja je nuklearni program postavila kao prioritet i poslednjih godina ostvarila veliki napredak.

Pjongjang je izveo šest nuklearnih proba i lansirao brojne interkontinentalne balističke rakete (ICBM).

Severna Koreja je prošle godine saopštila da je ostvarila cilj razvoja male nuklearne glave koju ICBM može dopremiti do kontinentalne teritorije SAD.

VIDEO: Zašto su napeti odnosi između Severne i Južne Koreje?

(Telegraf.rs/Beta/AFP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    4. septembar 2018 | 18:58

    MALE ZEMLJE KOJE NE ZELE DA PADNU POD AMERICKO-NATOVSKO ROPSTVO MORAJU RAZVIJATI NUKLEARNI PROGRAM I IMATI STOTINAK NUKLEARNIH BOJEVIH GLAVA!!! MI NISMO IMALI CIME DA SE ODBRANIMO I ZATO SMO DOZIVELI GENOCID ZRACENJEM URANIJUMA I PLUTONIJUMA!!! ZATO IMAMO EPIDEMIJU KARCINOMA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA