≫ 

Putin, Erdogan i Rohani razgovarali o sudbini Idliba: Turski predsednik je za prekid vatre, a Iran poziva na povlačenje SAD iz Sirije (FOTO)

Putin je rekao da sirijska vlada treba da povrati kontrolu nad svom teritorijom zemlje

  • 0

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas na primirje i okončanje vazdušnih udara u sirijskoj pokrajini Idlib, što predsednici Rusije i Irana nisu odmah prihvatili.

Lideri tri glavna spoljna igrača u dugogodišnjem ratu u Siriji, Erdogan, Vladimir Putin i Hasan Rohani, sastali su se u Teheranu kako bi razgovarali o sudbini Idliba, dok se rivalske frakcije u toj pokrajini na granici s Turskom pripremaju za, kako se veruje, poslednju veliku bitku.

Rusija započela vazdušne udare na Idlib, poslednje uporište pobunjenika u Siriji: Da li je ovo početak još goreg pakla na Bliskom istoku?

Erdogan je rekao da bi dogovor o tome predstavljao pobedu, ali je ruski predsednik Putin rekao je da se protivi prekidu vatre u Idlibu zato što su tamo locirani eksremisti Nusra Fronta i Islamske države koji nisu deo mirovnih pregovora.

Erdogan i Rohani Foto: Tanjug/AP

On je upozorio da ekstremisti u Idlibu planiraju "provokacije", moguće čak i s hemijskim oružjem, prenosi Rojters.

Putin je rekao da sirijska vlada treba da povrati kontrolu nad svom teritorijom zemlje.

Predsednik Irana Hasan Rohani je sa svoje strane poručio da američka intervencija u Siriji hitno mora da se okonča.

LIderi Rusije, Irana i Turske su se sastali danas Foto: Tanjug/AP

Iran, Rusija i Turska imaju rivalske interese u Siriji, ali se sve tri strane suočavaju sa sankcijama SAD pod administracijom predsednika Donalda Trampa, napominje AP.

Iran i Rusija podržavaju vladu u Damasku, dok Turska podržava neke pobunjeničke grupe.

TURSKA VIŠE NE PRIMA IZBEGLICE

Turska više ne može da prima izbeglice iz Sirije, rekao je danas turski predsednik Tajip Redžep Erdogan.

Putin i Erdogan Foto: Tanjug/AP

Turska je prihvatila 3,5 miliona izbeglica iz Sirije od početka sedmogodišnjeg rata u toj zemlji.

Erdogan je rekao da će biti preduzeti koraci kako bi se sprečila dalja migracija iz Sirije, prenosi Rojters.

Kancelarija UN za humanitarna pitanja procenjuje da će u slučaju da dođe do ofanzive u Idlibu, 800.000 ljudi biti raseljeno.

Razgovarali su o sudbini Idliba Foto: Tanjug/AP

ROHANI: AMERIČKA INTERVENCIJA TREBA DA SE OKONČA

Iranski predsednik Hasan Rohani poručio je danas u Teheranu, gde se sastao sa predsednicima Turske i Rusije, da bi američka intervencija u Siriji hitno trebalo da se okonča.

- Ratnim vatrama i krvoproliću u Siriji bliži se kraj - rekao je Rohani, prenosi AP.

Rohani je to poručio na početku samita o Siriji sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u trenutku kada je na pomolu krvava ofanziva u sirijskoj provinciji Idlib, uprkos upozorenjima SAD i drugih protiv takvog napada.

Putin smatra da sirijska vlada treba da povrati kontrolu nad svojom teritorijom Foto: Tanjug/AP

VAZDUŠNI NAPADI NA IDLIB

Sirijska provincija Idlib, koju kontrolišu pobunjenici, bila je danas izložena vazdušnim napadima, istoga dana kada predsednici Irana, Rusije i Turske u Teheranu razgovaraju o rešavanju krize u toj poslednjoj pobunjeničkoj enklavi.

Sirijska opservatorjia za ljudska prava saopstila je da su napadi bili usmerni na ciljeve pobunjeničkih grupa i da je u napadima uništena zgrada koju je koristila islamistička grupa Ahrar al-Šam i da je ubijeno više ljudi, preneo je Rojters.

RUSIJA, IRAN I TURSKA PODRŽAVAJU SUVERENITET SIRIJE

Rusija, Iran i Turska ostaju posvećeni poštovanju teritorijalnog integriteta Sirije i dogovorile su se da zajednički rade na rešavanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika, navodi se u zajedničkoj deklaraciji nakon samita lidera ove tri zemlje u Teheranu.

Oni su se saglasili da konflikt u Siriji može biti okončan samo kroz "pregovarački politički proces" a ne vojnim sredstvima, prenosi Rojters.

- Predsednici ističu snažnu i kontinuiranu posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije, kao i principima Povelje UN i naglašavaju da svi to treba da poštuju - navodi se u dokumentu.

Rusija, Iran i Turska ostaju posvećeni poštovanju teritorijalnog integriteta Sirije - Foto: Tanjug/AP

Lideri su ponovili da niko ne treba da preduzima bilo kakvu akciju koja bi potkopala ove principe, prenosi TASS.

- Predsednici su odbacili sve pokušaje da se stvore novi realiteti na terenu pod izgovorom borbe protiv terorizma i izrazili odlučnost da se protive separatističkim agendama sa ciljem da se potkopa suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, kao i nacionalna bezbednost susednih zemalja - navodi se u deklaraciji.

Iran, Rusija i Turska takođe su se saglasili da treba stvoriti bezbedne uslove za povratak raseljenih lica.

VIDEO: Rakete su parale nebo, ovo je protivvazdušna odbrana Sirije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA