≫ 

Počela "najkrvavija bitka za Idlib": Ruski i sirijski avioni bombardovali gradove pod kontrolom pobunjenika, ima poginulih

Nakon neuspelog samita Turske, Irana i Rusije

  • 8

Ruski i sirijski ratni avioni bombardovali su gradove u pokrajini Idlib, samo dan nakon propalog samita koji su u Teheranu održali predsednici Turske, Irana i Rusije, ne uspevši prevladati međusobne razmirice i dogovoriti se o prekidu vatre.

Očevici i spasioci kažu da je iz aviona napadnuto više sela i gradova u južnom Idlibu, kao i grad Latamneh na severu Hame, koji su još uvek pod kontrolom pobunjenika.

Putin, Erdogan i Rohani razgovarali o sudbini Idliba: Turski predsednik je za prekid vatre, a Iran poziva na povlačenje SAD iz Sirije (FOTO)

BACALI BAČVE S EKSPLOZIVOM IZ HELIKOPTERA

Sirijski helikopteri bacali su bačve s eksplozivom na kuće u predgrađu grada Khana Sheikuna, rekli su stanovnici tog područja u južnom Idlibu.

Prema podacima civilne zaštite, u selu Abden na jugu Idliba smrtno su stradale tri osobe.

Ta pokrajina, poslednje veliko pobunjeničko uporište u Siriji s tri miliona stanovnika i nekoliko desetina hiljada boraca, većinom džihadista, nakon neuspelog samita strahuje od nove humanitarne katastrofe.

Iran, Rusija i Turska nisu uspele u petak da prevladaju svoja razmimoilaženja, dogovorivši se ipak da će nastaviti "sarađivati" na rešenju kako bi se izbegle civilne žrtve u tom području na severozapadu Sirije, oko kojega vlast Bašara al Asada okuplja jedinice za, kako se čini, neposredan napad.

Ruski vazdušni napadi izvedeni su u petak na položaje Hajat Tahrir al-Šama, džihadističke organizacije koju je osnovao bivši sirijski ogranak Al Kaide koji dominira Idlibom, ili pak na Ahrar al-Šam, moćnu islamističku pobunjeničku skupinu, pri čemu je bilo pet mrtvih, izvestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Već u četvrtak stotine civila počele su bežati iz zone predviđajući napad vladinih jedinica.

ERDOGAN BESAN 

Turski predsednik Tajip Erdogan u petak je rekao da "neće sa strane posmatrati niti učestvovati u igri" ako se svet ogluši na ubijanja desetina hiljada kako bi se ostvarili planovi sirijske vlade.

U seriji tvitova nakon trilateralnog samita u Teheranu, Erdogan je kazao kako pribegavanje metodama koje će zanemariti živote civila "ide na ruku teroristima".

Neuspeli samit o Siriji Foto: Tanjug/AP

Nakon što su ga 2015. osvojili pobunjenici, Idlib je njihovo poslednje veliko uporište. Onde su poslate desetine hiljada pobunjenika i civila evakuisanih iz drugih uporišta borbe koje su preuzimale lojalističke snage u zemlji.

Do ruskih je udara došlo dok se u Teheranu održavao samit između iranskog predsednika Hasana Rohanija i njegovih kolega Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, i nekoliko sati pre sastanka Veća sigurnosti UN-a o stanju u Idlibu koji je sazvao Vašington.

SAMIT PROŠAO U NADMETANJU PUTINA I ERDOGANA

Samit je obeležen verbalnim nadmetanjem predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina. Erdogan se zdušno zalagao za sporazum oko "prekida vatre" i upozoravao na "pokolj" u slučaju napada lojalističkih jedinica, koje podržavaju Teheran i Moskva.

Putin je odbacio predlog uz argument "da nema predstavnika oružanih skupina oko tog stola" vičnih u pregovorima oko prekida vatre.

Erdogan se zalaže za sporazum o prekidu vatre Foto: Tanjug/AP

Globalno, sve tri zemlje držale su se svojih stavova. Teheran i Moskva insistirali su na potrebi borbe protiv "terorizma" i pravu Damaska da povrati integritet svoje teritorije, a Turska, koja podržava pobunjenike i masovno prihvata sirijske izbeglice na svojoj teritoriji, upozoravala je na nadolazeći "pokolj".

- Borba protiv terorizma u Idlibu neizbežan je deo misije povratka mira i stabilnosti u Siriji, ali zbog te borbe ne smeju da pate civili niti ona sme da dovede do politike spaljene zemlje - izjavio je iranski predsednik Hasan Rohani.

PUTIN ČVRSTO UZ ASADA

- Sirijska vlada ima pravo da preuzme nadzor nad celokupnom nacionalnom teritorijom i mora to da učini - procenio je Putin.

Osam međunarodnih nevladinih organizacija aktivnih u Siriji pozvalo je "svetske čelnike" okupljene u Teheranu i Njujorku da "rade zajedno na izbegavanju najgore humanitarne katastrofe u sedam godina rata u Siriji", u kojem je već poginulo više od 350.000 ljudi, a milion je izbeglo.

Putin podržava Asada Foto: Tanjug/AP

Izaslanik UN-a za Siriju Stafan de Mistura založio se za konkretne mere u petak pred Većem sigurnosti okupljenim u Njujorku kako bi se razgovaralo o Idlibu.

- Nužne su rute za evakuaciju u svim pravcima, prema istoku, severu, jugu - kazao je on.

Odlučne u preuzimanju celokupne teritorije, vlasti u Damasku skupile su pojačanja na rubu pokrajine koja se graniči s Turskom, a kojom dominiraju džihadisti Hajat Tahrir al-Šarma, ali uključuje i znatne pobunjeničke frakcije.

Gotovo polovina od oko tri miliona stanovnika pokrajine Idlib i nekoliko pobunjenih džepova susednih pokrajina Hama, Alep ili Latakija raseljeno je, po UN-u.

Video: Razoren centar za naučna istraživanja u Siriji

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milance

    8. septembar 2018 | 15:36

    Ravnaj....

  • Jeretik

    8. septembar 2018 | 15:12

    A sutra Amerikanci iz BBC.a i CNN a ,bacaju "sirijsko" hemijsko oruzje ..

  • Лицемер

    8. septembar 2018 | 15:06

    Зашто терористе називате борцима ! ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA