≫ 

Mađarska kažnjena zbog Orbanove politike: Kao članica EU moraće i dalje da poštuje obaveze, ali neće imati pravo glasa (FOTO)

Posle usvajanja u Evropskom parlamnentu odluka o suspenziji Mađarske naći će se pred Evropskim savetom na glasanju

  • 4

Evropski parlament izglasao je danas početak kaznene procedure Mađarskoj zbog kontinuiranog kršenja demokratskih zakona.

Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih rezolucija je usvojena na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu.

>>> Mađarska protiv Sporazuma UN o migrantima: To je pretnja za ceo svet

Ovo je drugi put da EP pokreće Član 7. Protiv Mađaske zbog ozbiljnog kršenja EU vrednosti, a ranije je to bilo protiv Poljske.

Ova odredba Ugovora o EU podrazumeva suspenziju određenih prava zemlje članice uključujući i zabranu prava glasa u EU institucijama.

Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih rezolucija je usvojena na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu - Foto: Tanjug/AP

Poslanici su rezoluciju o pokretanju procedure protiv Mađarske usvojili velikom većinom glasova nakon žestoke debate između različitih frakcija Evropskog parlamenta i unutrašnjih podela među članovima najveće Evropske narodne partije kojoj pripada stranka mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ova procedura predviđena je tzv. Ustavom EU u slučaju da neka od članica ozbiljno krši osnovne vrednosti EU kao što su vladavina prava, demokratija, ljudska prava i dostojanstvo, sloboda i pravo manjina.

Pokretanje Člana 7 podrazumeva između ostalog suspenziju EU finansijskih transfera određene članice, ali i moguće privremeno ukidanje glasa te zemlje u EU institucijama.

Posle usvajanja u Evropskom parlamnentu odluka o suspenziji Mađarske naći će se pred Evropskim savetom na glasanju.

Poslanici su rezoluciju o pokretanju procedure protiv Mađarske usvojili velikom većinom glasova nakon žestoke debate - Foto: Tanjug/AP

Mađarska će u slučaju konačne potvrde kršenja EU principa i uvođenja sankcija od EU i dalje biti u dužnosti da poštuje obaveze koje proističu iz članstva u EU.

Odluka o ukidanju procedure protiv zemlje članice na osnovu Člana 7 takođe se donosi u Evropskom savetu pri ćemu je potrebno da to podrži većina, a ne sve zemlje članice.

Pokretanje Člana 7 je do sada je bilo jedno u slučaju Poljske i to zbog sprovedenih reformi za koje je Evropska komisija ocenila da podrivaju nezavisnosti pravosuđa.

Peter Sijarto poručio da je odluka EP za kaznenu proceduru "bedna osveta" - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

SIJARTO: ODLUKA EP ZA KAZNENU PROCEDURU JE "BEDNA OSVETA"

Odluka Evropskog parlamenta da protiv Mađarske pokrene kaznenu proceduru je "bedna osveta" političara koji se zalažu za migracije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Današnja odluka Evropskog parlamenta nije ništa više nego bedna osveta proimigracionih političara protiv Mađarske. Odluka je doneta na prevarantski način i krši relevantna pravila u evropskim sporazumima - rekao je Sijarto, prenosi Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    12. septembar 2018 | 20:53

    Orban je pametan politicar,odgovaran covek kome je svoj narod na prvom mestu.Jednostavno covek ne zeli da mu kceri I sinovi , budu ubijani I silovani od ovih divljih pasa.Eh da je vise politicara kao sto je on.

  • Znaci

    12. septembar 2018 | 17:03

    EU demokratija!!!

  • 👤

    12. septembar 2018 | 17:01

    Сорош удара на Орбана.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA