Tramp je ruski špijun?! Više od 30 godina navodno je povezan sa njihovom mafijom, pravi je vladar cele planete i svi konci su u njegovim rukama? (VIDEO)

Knjiga će navodno razotkriti "neispričane priče", ali nije sasvim jasno koliko zapravo ima novih podataka

  • 11

Poslednja knjiga Boba Vudvorda već je dobro uzdrmala Belu kuću, a po svemu sudeći, taj potres potrajaće još neko vreme, jer je i novinar Krejg Anger odlučio da u knjizi ispriča nešto više o Trampovoj povezanosti sa ruskom mafijom koja navodno traje više od 30 godina.

Samo nekoliko minuta nakon što je Donald Tramp izabran za predsednika 9. novembra 2016. godine, čovek po imenu Vjačeslav Nikonov pristupio je mikrofonu u ruskoj Državnoj Dumi (njihov ekvivalent Predstavničkog doma SAD) i dao veoma neuobičajenu izjavu.

Tramp drhti zbog čoveka koji je srušio Ričarda Niksona sa vlasti i zauvek promenio istoriju Amerike (FOTO) (VIDEO)

- Dragi prijatelji, poštovane kolege! Pre tri minuta Hilari Klinton je priznala svoj poraz na američkim predsedničkim izborima, a pre nekoliko sekundi Tramp je započeo svoj govor kao izabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država, i čestitam vam na tome - rekao je Nikonov tada.

Onog dana kada je Donald Tramp proglasio pobedu na izborima, poslanik ruske Dume Vjačeslav Nikonov čestitao je svojim kolegama tu pobedu - Foto: Tanjug / AP

Nikonov je inače unuk Vjačeslava Molotova, po kome je nazvan "Molotovljev koktel". Njegovo saopštenje tog dana bio je jasan signal da je pobeda Trampa zapravo bila pobeda Putinove Rusije.

Dugogodišnji novinar Krejg Anger započeo je svoju novu knjigu "Kuća Trampa, kuća Putina" upravo sa ovom anegdotom. Knjiga je impresivan pokušaj da prikupi sve dokaze o brojnim vezama Trampa sa ruskom mafijom i vladom i sve to stavi u jasan, sveobuhvatan narativ.

Knjiga će navodno razotkriti "neispričane priče", ali nije sasvim jasno koliko zapravo ima novih podataka. Jedna od najtežih stvari koje treba prihvatiti o sagi Tramp-Rusija jeste koliko je zapravo transparentna.

Jedno je ipak sigurno, Trampove veze sa ruskim podzemljem, protežu se nekoliko decenija unazad, a Anger je sve te priče i anegdote sakupio na jednom mestu. Ipak, autor ne daje nijedan konkretan dokaz da je Tramp Rusima dao bilo šta zauzvrat za pomoć koju su mu priužili.

Trampove veze sa ruskim podzemljem, protežu se nekoliko decenija unazad - Foto: Tanjug/AP

Novinar Vox-a, Šon Iling, nedavno je razgovarao sa Angerom i tom prilikom pitao ga je da li zaista misli da je ruska vlada uspela da usmeri i kompromituje Trampa.

Anger je bez trunke dvoumljenja potvrdno odgovorio i rekao da smatra da je sve počelo mnogo ranije i to kao operacija pranja novca sa ruskom mafijom. Poznato je da Tramp voli da posluje sa gangsterima, delom zato što daju najbolje zajmove kada to neće banke, tako da su obe strane bile na dobitku.

Poseban akcenat u knjizi, Anger stavlja na razliku između ruske i američke mafije, s naglaskom da to mnogi Amerikanci ne razumeju.

- U Rusiji, mafija je u suštini deo države. Kada sam razgovarao sa generalom Olegom Kaluginom, bivšim šefom kontraobaveštajne službe u KGB-u, pitao sam ga o mafiji. Rekao je da je to deo KGB-a. To je deo ruske vlade, a to je od suštinskog značaja za sadržaj knjige. Tramp je radio sa ruskom mafijom više od 30 godina. Zarađivao je od njih. Spasili su ga. Sklonili su ga. Izvukli su ga iz dugova, kada je dugovao četiri milijarde dolara i ponovo od njega stvorili multimilijardera. Oni su podstakli njegove političke ambicije i to još pre više od 30 godina - rekao je Anger.

Na pitanje kada je Tramp prvi put postao "osoba od interesa" Rusima, Anger kaže da su oni oduvek želeli da se usaglase sa određenim moćnim biznismenima.

- Rusija je imala na stotine agenata u SAD, a general Kalugin, bivši šef operacija KGB-a u Rusiji, rekao mi je da je Amerika raj za ruske špijune i da su regrutovali oko 300 agenata u Sjedinjenim Državama, kao i da je Tramp bio jedan od njih. Ali nije bilo u pitanju samo pranje novca. Bilo je paralelnih napora da se Tramp zavede. Negde 1986. godine, tadašnji ambasador Rusije u SAD-u, Jurij Dubinin, posetio je Trampa u njegovoj kuli i tom prilikom rekao mu da je njegova zgrada "sjajna" i da treba da izgradi jednu takvu i u Moskvi, a dogovorili su i putovanje u Moskvu.

Tramp je u Rusiju prvi put došao 1987. godine kako bi sa sovjetskom vladom i kompanijom Inturist razgovarao o projektu luksuznog hotela, ali biznis u SSSR nije funkcionisao. Zatim su tu bili planovi za luksuzno stanovanje i luksuzne hotele, poslovni centar, rekonstrukciju hotela "Moskva" i "Rosija", prodaju licence brenda Tramp u Rusiji, gradnju najvećeg dečjeg zabavnog parka na svetu "Park čuda" i, na kraju, gradnju nebodera Tramp Tauer. Nijedan od projekata nije realizovan.

Anger ističe da mu je general Kalugin ispričao stvari koje do sada nisu bile objavljivane u medijima i da je pokušao da sve vesti koje su se tokom godina mogle sresti u tabloidima, obuhvati na jednom mestu, pritom dajući detalje kojii do sada nisu bili poznati.

Kako kaže, Tramp jeste fokus priče u knjizi, ali on nije jedini cilj koji su Rusi ciljali.

- Mislim da jedna od stvari o kojima ova knjiga govori, jeste i činjenica da je u toku nova vrsta rata. To je globalni rat bez bombi ili metaka ili čizama na zemlji, a oružje su informacije i podaci i društveni mediji i finansijske institucije. Ruska mafija je jedno od oružja u ovom globalnom sukobu. Rusi započinju biznise i otvaraju kompanije koje izgledaju legitimne, a koje suštinski rade na unapređenju interesa ruske države. Vrlo su dobri u tome da ljude najpre privuku finansijski, a potom ih iskoriiste kako bi dobili ono što žele. Mislim da su to uradili i sa Trampom, koji je sada predsednik Sjedinjenih Država - ističe Anger.

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontroverze u svetu

(Telegraf.rs/M.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    13. septembar 2018 | 23:15

    TRAMP JE GRADIO NA MENTHETNU OBLAKODERE I BAVIO SE NEKRETNINAMA A NAIVNO JE POVEROVATI DA BI GA ILLUMINATI I 500GEBERALA AMERICKE ARMIJE PODRZALO DA POSTANE PREDSEDNIK A DA JE NEKAD IMAO VEZE SA RUSKOM MAFIJOM!! U RUSIJI IMA MILIJARDERA I TA PRICA O MAFIJI JE PLASIRANA OD RUSOFOBA ZATO STO NEKI NEMOGU DA VIDE JAKU I MOCNU RUSIJU ILI KINU ALI TAKVA SU VREMENA !!! MOZE SE OCEKIVATI USKORO DA CE INDIJA BITI EKONOMSKA SILA A NE PRICATI O MAFIJI IZ MRZNJE!!

  • Nista novo

    13. septembar 2018 | 23:55

    Amerika zemlja svih mogucnosti? Demokratski unistava sve koji joj se na bilo koji nacin suprostave. Demokratija, nego sta? Tamo moze demokratski da se laze, podmece i pisu knjige, pa makar se radilo i o samom predsedniku drzave.

  • @ Kiki

    13. septembar 2018 | 22:15

    Pusta želja nečija Tramp je biznismen i tako i razmišlja Fudbalski rečeno igra na prvu i nikom se ne ulizuje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA