≫ 

Haos na ulicama Barselone: Održani protesti protivnika i pristalica nezavisnosti Katalonije, policija morala da se umeša (FOTO)

Mnogi od njih mahali su španskim zastavama uzvikujući "Mi nismo fašisti, mi smo Španci!"

  • 1

U Barseloni su danas istovremeno održani protesti protivnika i pristalica nezavisnosti Katalonije, a policija je intervenisala kako bi dve grupe držala razdvojenim.

Policija je napravila barikadu kako bi sprečila dve grupe da se približe jedna drugoj, kada su se pristalice nezavisnosti Katalonije okupile na trgu u centru grada, gde je trebalo da se završi šetanja protivnika nezavisnosti, koji traže povećanje nastave španskog jezika u lokalnim školama.

Milion Katalonaca na ulicama godinu dana nakon referenduma o nezavisnosti: Traže otcepljenje i oslobođenje zatvorenika (FOTO) (VIDEO)

Marš je organizovala grupa "Govorimo Španski" Foto: Tanjug/AP

Prethodno se oko 1.000 ljudi okupilo u centru Barselone protestujući protiv katalonskog separatističkog pokreta i zahtevajući povećanje nastave španskog jezika u lokalnim školama.

Mnogi od njih mahali su španskim zastavama uzvikujući "Mi nismo fašisti, mi smo Španci!" i "nemojte da vas zavaravaju, Katalonija je Španija!''.

Marš je organizovala grupa "Govorimo Španski" (Hablamos Espanol), koja se zalaže za veće prisustvo španskog jezika u katalonskim školama.

Sukob je nastao oko španskog jezika u katalonskim školama Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, stotine pristalica nezavisnosti Katalonije izašlo je na trg u centru Barselone zahtevajući nezavisnost te španske pokrajine i očuvanje trenutne

politike jezika u školama u Kataloniji, gde se većina predmeta predaje na katalonskom jeziku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubica

    17. septembar 2018 | 15:15

    katalonija je zasebna drzava ima svoj grb jezik i istoriju .spanija je bila jak ekonomski i pokorila je kataloniju i jos osamnajeset drzava koje oni ih tretiraju kao pokrajine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA