≫ 

Zbog ove dve žene Kim Džong Un je postao umiljato mače: Još jedna propaganda ili je lider Severne Koreje zaista porodičan čovek (FOTO)

Javni nastupi supruge i prisustvo Kimove sestre puno su uticali na sliku severnokorejskog lidera u javnosti

  • 1

Zajedno sa svojim suprugom Kim Džong Unom, prva dama Severne Koreje Ri Sol Ju dočekala je zvaničnike Južne Koreje na aerodromu, dok je okupljena masa vrištala i aplaudirala.

Trodnevni samit dveju Koreja, koji se održava u Pjongjangu, postavio je Ri Sol Ju u centar dešavanja, ulogu koja je sada postala uobičajena za nju, piše USA tudej.

Kim i Mun postigli dogovor o denuklearizaciji: Koreje uspostavljaju zajednički vojni komitet, a žele i zajedničku organizaciju Olimpijskih igara 2032. (FOTO) (VIDEO)

Njeni javni nastupi i prisustvo Kimove sestre, Kim Jo Džong, puno su uticali na sliku severnokorejskog lidera u javnosti. Dve žene, smatraju stručnjaci, obnavljaju i preuređuju grubu sliku mladog diktatora, koji se oslanja na generacije okrutnog autoritarizma.

Kim sa ponosom gleda u svoju suprugu Foto: Tanjug/AP

Pokazivanje članova porodice u potpunoj je suprotnosti sa izolacionom politikom, koju je vodio Kimov otac Kim Džong Il i bivši vođa Severne Koreje. Možda je u pitanju i pažljivo konstruisana propaganda, ali za razliku od prošlih godina, dinastija koja je godinama na čelu zemlje, pruža drugačije slike svetu.

A ovo daje dobre efekte. Istraživanje javnog mnjenja u julu, koje je uradilo nezavisno udruženje u Seulu, pokazalo je da se Kimova popularnost udvostručila među južnokorejskim ljudima od marta do juna, nakon sastanka lidera Severne Koreje sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Kim Jo Džong (30) i Ri Sol Ju, za koju se veruje da ima 32 godine, zaslužne su za "ofanzivu šarma". Samit sa Trampom, početak denuklearizacije, eventualni kraj Korejskog rata i potencijalni mir sa SAD i Južnom Korejom pomogli su da Kim promeni položaj i svetu i sliku o sebi.

Sestra je njegova osoba od poverenja Foto: Tanjug/AP

Ali, glavni faktor u promeni percepcije, bio je Kimov optumizam. Stručnjaci ističu da veliku ulogu u tome ima i njegova sestra Kim Jo Džong.

- Njena uloga u vladi jeste da oblikuje propagandu, od saopštenja vlade, preko pisanja medija do filmova - rekao je Majkl Maden, ekspert za Severnu Koreju.

Kim Jo Džong je najbliža saradnica svog brata sa ulogom koja se proteže izvan njenog odeljenja. Ona je diplomatska figura, koja sedi iza potpredsednika Majka Pensa i njegove supruge Karen na ceremoniji otvaranja i gleda nastup severnokorejskog orkestra sa Mun Džae Inom.

Tokom samita sa Trampom, snimljena je kako stoji pored brata dok dvojica lidera potpisuju važan sporazum o denuklearizaciji.

Bila je pored brata i tokom važnog samita sa Trampom Foto: Tanjug/AP

Ni Donald Tramp se ne stidi da koristi svoju porodicu u političke svrhe, pogotovo ćerku Ivanku. Ona je njegov zvanični savetnik i prisustvovala je Olimpijadi.

Maden kaže za Kimovu sestru da ima ulogu kao načelnik štaba Bele kuće, koja ima veliku ulogu u svemu: nuklearnim projektilima, inteligenciji, spoljnoj politici, rasporedu svog brata, logistici i sigurnosti.

- Ri Sol Ju je takođe važan deo rukovodstva Severne Koreje, koja igra "ozbiljnu ulogu prve dame" - rekao je Maden.

Bivša pevačica, koja se udala za Kima 2009. ili 2010. godine, pojavljuje se pored supruga tokom obilaska kozmetičkih, prehrambenih i farmaceutskih kompanija.

Činjenica da se ona spominje i pojavljuje čini je "drastično drugačijom" od žena Kimovog oca i dede, Kim Džong Ila i Kim Il Sunga.

- Izgleda da Kim shvata zapadnjačku kulturu. On je neka nova generacija Severne Koreje - rekao je Maden.

Trodnevni samit dveju Koreja u Pjongjangu Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci za Kima kažu da "izgleda manje usamljeniji i više odlučniji od svog oca", piše USA tudej.

- Nije toliko usamljen i povučen lider, iako živi u takvoj sredini. To ljudima u Koreji daje nadu da je možda drugačiji - rekla je dr Kim Ji Jon, viša saradnica u Asanu.

Oni se slažu da kada sudite o nekom muškarcu, obično gledate njegovu ženu, brata i sestre.

- Kim Džong Un je pokazao da je porodični čovek, kada je odlučio da povede suprugu na samit sa Južnom Korejom - izjavio je specijalni savetnik predsednika Južne Koreje, Čung In Mun.

Supruga i sestra pozitivno utiču na Kimovu sliku izvan Severne Koreje, slažu se stručnjaci.

Supruga uz Kima i tokom posete Kini Foto: Tanjug/AP

- Sada slušate mnogo manje priča o kršenju ljudskih prava, o uvredama. One mu pomažu da izgleda kao osoba i da ga ljudi takvog vide, a ne da misle o njemu kao o "ludom čoveku, despotu" - rekao je Maden.

Stručnjaci se slažu da postoji promena. Na trodnevnom samitu u Pjongjangu očekuje se da se dođe do potpunog mira. Kasnije ovog meseca, trebalo bi da se sastanu Tramp i Mun Džae In.

- Ne znamo šta će se desiti u narednih pet godina. Možda je Severna Koreja ozbiljna ovog puta, a možda je u pitanju još jedna vrsta obmane - zaključio je Ji Jon.

VIDEO: Obezbeđenje Kim Džong Una na sastanku dveju Koreja svima palo za oko

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alexa

    19. septembar 2018 | 20:04

    Kim je uvek bio ok samo ga amerika uvek predstavljala kao ludaka. Propaganda je američko najjače oružije, ubede ceo svet u nešto što nije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA