≫ 

Lideri dveju Koreja posetili svetu planinu, a onda je Mun poručio: "Odbacimo neprijateljstvo, ujedinimo se"

Kako je planirano, Mun će se kasnije danas vratiti u Seul

  • 1

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in održao je govor u Pjongjangu, obrativši se hiljadama Severnokorejaca s pozivom na okončanje 70-godišnjeg neprijateljstva i izgradnju budućnosti mira i prosperiteta. Pre toga on i Kim Džon Un posetili su svetu planinu.

Kim i Mun postigli dogovor o denuklearizaciji: Koreje uspostavljaju zajednički vojni komitet, a žele i zajedničku organizaciju Olimpijskih igara 2032. (FOTO) (VIDEO)

- Živeli smo zajedno 5.000 godina, a odvojeno 70 godina. Sada predlažem da u potpunosti odbacimo neprijateljstvo iz proteklih sedam decenija i napravimo veliki korak napred ka miru, kako bismo ponovo postali jedno - poručio je Mun, prenosi AP.

Lideri dveju Koreja dogovorili mir Foto: Tanjug/AP

Mun i severnokorejski lider Kim Džong-un su sa suprugama u sredu uveče prisustvovali masovnim igrama "Slavna zemlja" na stadionu u Pjongjangu, gledajući skladni nastup hiljada izvođača.

Južna Koreja je saopštila da su ove igre privukle oko 150.000 gledalaca.

KIM I MUN POSETILI PLANINU U SEVERNOJ KOREJI

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in i severnokorejski lider Kim Džong-un posetili su danas krater na vrhu vulkana koji se smatra svetim u Severnoj Koreji, poslednjeg dana Munove posete susednoj zemlji radi razgovora o nuklearnim tenzijama i drugim međukorejskim pitanjima.

U dugačkim kaputima i u pratnji svojih supruga, Kim i Mun su se uhvatili za ruke podigavši ih uvis dok su se fotografisali ispred jezera na planini Paektu, do kojeg su se zajedno prebacili žičarom, prenosi AP.

Zajedničko slikanje na Svetoj planini Foto: Tanjug/AP

Mun je tom prilikom rekao da bi odnosi između dve Koreje trebalo da se poboljšaju kako bi više Južnokorejaca mogli da poseti vulkan.

Kim je izjavio da je planina Paektu postala "predmet čežnje" Južnokorejaca, ali i Severnokorejaca koji žive izvan zemlje.

Kako je planirano, Mun će se kasnije danas vratiti u Seul.

VIDEO: Zašto su napeti odnosi između Severne i Južne Koreje?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neimar

    20. septembar 2018 | 09:53

    Dobro dase ljudi ujedine a ne dase razjedinjuju ali samo da juzna koreja promeni politiku prema americi ovoje igra protiv kine i rusije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA