≫ 

Zemlja u kojoj je porođaj opasniji od rata: Žene u bolovima i krvareći danima putuju do "fabrike beba", a budu otpuštene posle 3 sata (FOTO)

Većina njih jedva stigne da se presvuče u bolničku pidžamu pre nego što krene porođaj

  • 1

Majka je primljena u 9.30, a porodila se pet minuta kasnije 9.35. U porodilište Lekara bez granica (MSF) na jugoistoku Avganistana, jedno od najaktivnijih na svetu, žene često stižu u poslednji čas.

Tamo se dnevno rađa više od 60 beba. Lekari i babice svoju ustanovu od milja zovu "fabrikom beba". U porodilištu je najveća gužva rano ujutro.

Područje pod kontrolom talibana jako je blizu i putevi su noću nesigurni. Kad je 25-godišnja Asmad Fahri u gluvo doba noći osetila trudove, znala je da mora da pričeka jutro kako bi krenula na trosatni put do bolnice.

Kucala je poruke dok je vozila, pa se zakucala u kamion i poginula: Poslednje Danijeline reči njena majka ne može da zaboravi (FOTO)

Sada se napokon odmara, a njeno dete spava uz nju.

Žene se porode čim stignu u bolnicu Foto: Guliver/Paula Bronstein/Getty Images

U proseku se nove majke na odeljenju zadržavaju šest sati, ali nju će otpustiti nakon samo tri jer mora stići kući pre mraka.

Do bolnice MSF-a žene nekad putuju danima, u bolovima i krvareći, po nesigurnim neasfaltiranim putevima u kolima ili kojim god ''prevoznim sredstvom'' na raspolaganju. Većina njih jedva stigne da se presvuče u bolničku pidžamu pre nego što krene porođaj.

Porodilište u pokrajini Khost otvoreno je krajem 2012. u zemlji opustošenoj sukobima, s najvećom stopom smrtnosti majki i novorođenčadi u svetu. Uspeh je bio neverovatan. U prvoj punoj godini rada, 2013, tamo je rođeno 12 hiljada dece. Do 2017. brojka se gotovo udvostručila, na 23 hiljade.

- Mi ovde besplatno spasavamo živote - uz osmeh kaže Safia Khan (24), jedna od babica.

Neke budu otpuštene posle nekoliko sati, da bi pre mraka stigle kući Foto: Guliver/Paula Bronstein/Getty Images

U taj čas prilazi novopečena majka blizanaca, iz haljine vadi novčanicu i pokušava je babici tutnuti u ruku. To je tradicionalan gest zahvalnosti nakon porođaja, koja je u nekim bolnicama čak i obavezna.

- Ovde je to zabranjeno - objašnjava Khan.

POROĐAJ OPASNIJI OD RATA

Po stopi smrtnosti u Avganistanu je ženama porođaj pet puta opasniji nego rat. Sada je u padu, ali nedovoljno.

Doktorka Raša Houri, palestinska ginekološkinja, kaže da se njihova bolnica brine za 40 posto porođaja u pokrajini Khost, koja ima 1,5 milion žitelja.

- Trebale bi nam tri bolnice poput ove za značajan pad stope smrtnosti - rekla je.

Osim rata i siromaštva, bolničko osoblje ima još jedan problem - paštunvali, patrijarhalan kod časti koji diktira život paštunskim plemenima u Khostu.

Prema paštunvaliju, polovi moraju biti strogo razdvojeni, a žena ne sme pokazati lice strancu. Zbog toga je osoblje u bolnici isključivo žensko, izuzev jednog anesteziologa i šefa odeljenja neonatologije.

Ovde je porođaj opasniji od rata Foto: Tanjug/AP

Ali čak i tako je ponekad potrebno malo uveravanja, kaže Salamat Mandozaj, ugledni član tamošnjeg društva koji se brine i za sigurnost bolnice.

- U ovom ruralnom okruženju, neke žene i dalje radije rađaju u svome domu - kaže on.

Uprkos preprekama - kulturi, siromaštvu, sigurnosti - doktorka Houri jako je zadovoljna.

- Mi dopiremo do ljudi na marginama avganistanskog društva. Ovo je priča o uspehu - ističe ona.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdravko

    22. septembar 2018 | 21:55

    Uvijek je lijepa vijest da se djeca rađaju. Toliko beba dnevno , baš predivno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA