≫ 

Rusija prelomila: Šaljemo S-300 u Siriju, zbog obaranja "Iljušina"

Ovaj sistem je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu od više od 250 km

  • 7

Rusija će u naredne dve nedelje predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

- Ovaj sistem je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu od više od 250 km i istovremeno udari nekoliko vazdušnih meta - rekao je on.

Ovo je ruski raketni sistem S-300 od koga strepi Izrael: Gađa istovremeno šest ciljeva u bilo kom pravcu (INFOGRAFIKA)

Šojgu je istakao da će, imajući visoku efikasnost i brzinu paljbe, sistem značajno ojačati borbene sposobnosti sirijske protivvazdušne odbrane, a portal RT navodi da je isporuka S-300 deo odgovora u vezi obaranja ruskog aviona "Iljušin-20".

Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mere za poboljšanje bezbednosti ruske vojske u Siriji, istakao je Šojgu, misleći na obaranje ruskog aviona u Siriji za koje Moskva odgovornim smatra vazdušne snage Izraela.

Pored S-300, Rusija će Siriji isporučiti savremene automatizovane sisteme kontrole za komandne punktove PVO.

"Iljušin" je oboren 17. septembra Foto: Wikipedia/Kirill Naumenko

- To će omogućiti centralizovano upravljanje svim snagama i sredstvima protivvazdušne odbrane u Siriji, praćenje vazdušne situacije i operativni prenost ciljnih oznaka. Najvažnije je da će biti garantovana identifikacija svih

ruskih aviona od strane sirijskih sredstava protivvazdušne odbrane - naglasio je Šojgu.

Da podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra oko 23 sata izgubilo vezu sa ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u bazu Hmejmim, a nalazio se na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora.

Otprilike u to vreme četiri izraelska lovca F-16 napala su sirijske ciljeve u Latakiji. Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, krijući se iza "iljušina", izraelski avioni su ga stavili na udar sirijskih sistema PVO S-200 i sirijske rakete su ga oborile, a tom prilikom je poginulo 15 ruskih vojnika.

- Izraelske posade, savršeno znajući situaciju u vazduhu, prikrile su se ruskim avionima, što je dovelo do njegovog obaranja i pogibije 15 naših vojnika. Ovo nas je primoralo da kao odgovor preduzmemo adekvatne mere kako bi se povećala bezbednost ruskih vojnika koji obavljaju zadatke borbe protiv međunarodnog terorizma u Siriji - naveo je on.

Foto ilustracija: Telegraf

Inače, S-300 može da gađa ciljeve koji lete iz bilo kog pravca, minimalna visina gađanja cilja je 10 m, maksimalna – je praktično gornja granica primene borbenih aviona.

Ovaj kompleks, u stanju je da vrlo efikasno brani objekte i vojsku od bilo kakvih sredstava za napade iz vazduha.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    24. septembar 2018 | 12:59

    Izraelci uvek bili i ostali podmukli. Da su Rusi pametni i Palestincima da daju naoružanja.

  • Dino

    24. septembar 2018 | 12:59

    Upali su rusi u klopku kauboja i jevreja.

  • Pavao

    24. septembar 2018 | 13:17

    Sve bla bla neće rusi ništa učiniti iako se već dosta toga desilo na njihov račun

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA