Ovo je trenutak kada je napadač Marinu Abramović udario u glavu uramljenom slikom: Obezbeđenje je brutalno reagovalo (VIDEO)

U jednoj sekundi videla sam kako se njegov izraz lica promenio i postao nasilan, a on je vrlo brzo došao do mene. Opasnost se uvek dešava brzo, kao i sama smrt, kaže poznata umetnica

  • 2

Poznatu srpsku umetnicu performansa Marinu Abramović jedan muškarac, koji je identifikovan kao 51-godišnji Čeh, juče je udario slikom u glavu u dvorištu muzeja "Palaco Stroci" u Firenci.

Marina Abramović je obilazila restrospektivnu izložbu koja je otvorena njoj u čast u poznatom italijanskom muzeju, te se družila i razgovarala sa brojnim zvanicama, te potpisivala knjige obožavaocima.

Napadnuta Marina Abramović u Firenci: Muškarac je udario slikom u glavu - njenim portretom koji je sam naslikao

Prema izveštajima lokalnih novina, u jednom momentu joj je prišao 51-godišnji Čeh i nabio joj na glavu sliku na papiru koji je sam naslikao i uramio, ali koja je bila ustakljena.

Umetnica je ispričala italijanskim medijima da se osmehnula čoveku koji joj je prilazio dok je napuštala "Palaco Stroci", jer je verovala da želi da joj pokloni "vrlo iskrivljen" portret .

- U jednoj sekundi videla sam kako se njegov izraz lica promenio i postao nasilan, a on je vrlo brzo došao do mene. Opasnost se uvek dešava brzo, kao i sama smrt - rekla je Marina Abramović.

Marina je tražila da razgovara sa napadačem Printskrin: Youtube/Creators

Uprkos šoku, ona u ovom incidentu nije bila povređena, a na snimku se vidi kako su iz obezbeđenje brutalno reagovali, oborili napadača na pod i počeli da ga šutiraju.

Policija je saopštila da je napadač i ranije učestvovao u sličnim akcijama, ali ga nisu uhapsili jer umetnica nije želela da ga tuži.

U zvaničnoj izjavi iz muzeja navodi se da su čuvari "bili na licu mesta i situacija se brzo i bez incidenta rešila".

Arturo Galansino, direktor "Palaco Stroci" muzeja i kustos izložbe "Marina Abramović: Čistač" koja je otvorena do 20. januara 2019,  izrazio je žaljenje što je tako važna izložba za Italiju morala biti srozana postupkom jedne osobe, te je izrazio poštovanje prema Marini Abramović, koja je odmah tražila da razgovara sa napadačem kako bi bolje razumela njegov postupak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA