CIA najavila da se vraća staroj dobroj špijunaži. Neprijatelji Amerike su nam prioritet, a naročito ova zemlja

Još više agenata biće regrutovano

  • 1

Glavna špijunska agencija SAD-a Centralna obaveštajna agencija (CIA) sprema se da poveća prisustvo širom planete, kako bi eliminisala takozvane "obaveštajne rupe", prenosi Glas Amerike.

- Cilj CIA-e je da odgovori na sve veću pretnju velikih sila poput Rusije i Kine - rekla je direktorka CIA-e Đina Haspel.

U Austriji ima više pravoslavaca od muslimana: Zbog velikog broja azilanata se stvara pogrešna slika u javnosti

Ona je nazvala zaokret od kontraterorizma ka tradicionalnijoj špijunaži "strateškim prioritetom".

Haspelova imma konkretne ciljeve Foto: AP/Tanjug

- Pojačavamo fokus na protivnike iz država-nacija - rekla je Haspel juče u svom prvom javnom nastupu od kada je postala direktorka CIA-e.

Ona je rešena da poveća broj agenata stacioniranih u inostranstvu, kao i da regrutuje više ljudi koji govore strane jezike, pre svega kineski, arapski, farsi, turski, francuski i španski.

Direktorka CIA-e izrazila je posebnu zabrinutost u pogledu Kine, za koju je rekla da "radi na tome da umanji američki uticaj kako bi sprovodila sopstvene ciljeve".

- Veoma pažljivo pratimo dešavanja koja nama deluju kao pokušaj Kine da proširi uticaj van sopstvenog regiona, u mestima kao što su Afrika, Latinska Amerika, ostrva u Pacifiku, Južna Azija - rekla je Haspel.

Pre nego što je potvrđena za direktorku CIA-e, Haspel je bila predmet oštrih kritika zbog njene uloge u superviziji tajnog centra za ispitivanje zatvorenika na Tajlandu i učešća u uništavanju traka sa snimcima tih ispitivanja.

(Telegraf.rs/Glas Amerike)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vosa

    25. septembar 2018 | 11:43

    Naravno da se okrecu od ‘antiterorizma’ kad teroriste proizvode i obucavaju upravo oni. A i naftna polja gde su bili ‘teroristi’ i neprijatelji SAD sad su pod ‘demokratskom upravom’ iste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA