≫ 

Da li je ovo početak Putinovog kraja? Kandidati njegove stranke gube na izborima i to od članova partije Vladimira Žirinovskog

Iako se za pobednike tih izbora ne može reći da su jaka opozicija, jasno je da su glasači rešili da se pobune protiv režima

  • 15

Sudeći po rezultatima izbora za guvernera, nedavo održanih u nekoliko ruskih oblasti, građani Rusije žele promenu, koja podrazumeva smenu aktuelnog predsednika Vladimira Putina.

Prvi put posle 2015. godine, kada je samo jedan kandidat vladajuće partije izgubio na direktnim izborima za guvernera, Kremlj je doživeo šok, jer su sada dva kandidata izgubila, a tamo gde je treći navodno pobedio konkurenciju, izbori su poništeni.

>>> Sovjetska propaganda na delu? Nova emisija na državnoj televiziji ima zadatak da Putinu podigne rejting (VIDEO)

Iako se za pobednike tih izbora ne može reći da su jaka opozicija, jasno je da su glasači rešili da se pobune protiv režima, prenosi Indipendent.

Kandidati Putinove Jedinstvene Rusije počeli su da gube na izborima - Foto: Tanjug/AP

Na ruskom dalekom istoku, u Habarovski Kraju i u Oblasti Vladimir koja se nalazi u blizini Moskve, kandidati vladajuće Jedinstvene Rusije izgubili su izbore od kandidata ruske Liberalno demokratske partije.

Uprkos imenu, Liberalno demokratska partija Rusije (LDPR) nije ni demokratska, ni liberalna, već je konzervativna, nacionalistička i navodno povezana sa mafijom. Stranka je osnovana 1989. godine i od tada se na njenom čelu nalazi Vladimir Žirinovski.

Lider LDPR je veliki prijatelj sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljom, na čiji poziv je više puta boravio u Srbiji devedesetih godina.

Da li LDPR Vladimira Žirinovskog dobija poverenje građana Rusiije? - Foto: Wikipedia/A.Savin

Ono što je najpre uzdrmalo Kremlj, bio je drugi krug izbora u obe oblasti, a potom je usledio i šok kada su kadidati vladajuće partije ostali daleko iza konkurencije, jer niko nije uzeo u obzir takvu mogućnost.

Neprijatno iznenađenje došlo je samo nedelju dana nakon što su poništeni izbori u oblasti Primorski kraj, na kojima je uz dosta muke, pobedu odneo kandidat Jedinstvene Rusiije.

Taktika koja je donedavno bila efikasna, podrazumevala je, s jedne strane eliminaciju jedine prave opozicije koju predvodi Aleksej Navaljni, a s druge strane lošu ponudu tzv. "opozicije", koja bi glasače navela da ipak biraju kandidate vladajuće patije.

Režim je eliminisao jedinu pravu opoziciju kad je naredio hapšenje Alekseja Navaljnog - Foto: Tanjug/AP

Ono što je navelo Ruse da se probude i kažu ne Putinu, bile su najavljene penzione reforme. U želji da što više naškode vladajućoj partiji, ljudi su glasali za kandidate koji su imali najveće šanse da pobede konkurente iz Jedinstvene Rusije.

Iako su vođe ovih partija lojalne Kremlju, kako navodi "Blumberg", na regionalnom nivou rivalstvo je stvarno i pobeda bilo koje opozicione partije predstavlja sramotu za aktuelnog predsednika i njegovu stranku koja dominira širom zemlje.

Masovnim protestima ali i najnovijim rezultatima na izborima za guvernere, građani Rusije pokazali su Putinu da će se rado opredeliti za bilo kakvu alternativu, pa makar ona bila i znatno lošija u odnosu na vladajuću stranku, ukoliko nastavi sa takvom politikom.

Najavljene penzione reforme bile su okidač da se narod pobuni protiv vlasti - Foto: Tanjug/AP

Kremlj bi svakako trebalo da se zabrine rezultatima koji dolaze s dalekog istoka, jer uprkos pričama da je taj deo zemlje doživeo reforme, narod ipak nije zadovoljan i želi bilo kakvu promenu.

VIDEO: Ovako Putin puca iz novog snajpera fabrike Kalašnjikov

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja...RS

    26. septembar 2018 | 23:15

    Kakav kraj Putin tek poceo 😂😂

  • NekoKo

    27. septembar 2018 | 02:50

    Hahaha.. Ako na vlast u Rusiju dođe Žirinovski ovi što se raduju tek su onda ugasili. Taj je žešći od Šešelja, ali za razliku od naše raspale Srbije Rusija ima nuklearne bombe, strašan raketni program, vrhunske avione i mornaricu ... generalno vosjku. Sa Žirinovskim na čelu Rusije sve je spremno za roštilj.

  • Isko

    27. septembar 2018 | 08:40

    Ovo je kao komarac kada ujede slona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA