≫ 

Britanci tvrde da znaju ko je ustvari osumnjičeni za napad na Skripalove: U pitanju je ruski pukovnik kojeg je Putin proglasio herojem

Čepiga (39) je služio tokom sukoba u Čečeniji i Ukrajini i proglašen je herojem Ruske Federacije ukazom predsednika Vladimira Putina 2014. godine

  • 5

Pravi identitet jednog od muškaraca, koga traži Velika Britanija zbog trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke, jeste Anatolij Vladimirovič Čepiga, tvrde britanski mediji navodeći da se radi o ruskom pukovniku.

Oglasili se optuženi za trovanje bivšeg ruskog špijuna Skripala: Nismo nikakvi ruski agenti, a ovo je istina o našim imenima (VIDEO)

Početkom septembra, britanski tužioci optužili su dvojicu ruskih državljana - Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova za trovanje Skripalevih u martu ove godine, i istakli da veruju da su osumnjičeni koristili lažna imena da uđu u Veliku Britaniju.

Oni tvrde da je Čepiga pravo ime Boširova Foto: Tanjug/AP

Dejli telegraf i BBC objavili su da je Čepiga pravo ime Boširova, pozivajući se na pisanje portala Belingket koji se bavi obaveštajnim pitanjima, prenosi Rojters.

Kako se navodi, izvor blizak istrazi je izjavio da su istražiteljima poznati pravi identiteti osumnjičenih.

Dejli telegraf prenosi da je Čepiga (39) služio tokom sukoba u Čečeniji i Ukrajini i da je proglašen herojem Ruske Federacije ukazom predsednika Vladimira Putina 2014. godine.

Služio je u Čečeniji Foto: Tanjug/AP

Londonska policija odbila je da komentarise napise medija, međutim britanski ministar odbrane Gevin Vilijamson potvrdio je njihovu istinitost na Tviteru.

- Pravi identitet jednog od osumnjičenih za slučaj u Solzberiju je pokazao da se radi o ruskom pukovniku. Hvala ljudima koji su tako neumorno radili na ovom slučaju - napisao je Vilijamson na Tviteru, da bi kasnije obrisao taj post.

Sa druge strane ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zatražio je od zvaničnika Velike Britanije da sarađuju u slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

- Još jednom pozivamo London da uspostavi plodonosan dijalog za utvrđivanje istine - rekao je on na sednici Saveta bezbednosti UN.

- Britanija uporno odbija zajedničku istragu, koju smo nebrojeno puta predložili, iako ima obavezu, na osnovu Konvencije o hemijskom naoružanju, Bečke konvencije o konzularnim odnosima iz 1963. godine, Bilateralne konzularne Konvencije iz 1965 i Evropske Konvencije o saradnji u krivičnim slučajevima iz 1959 - rekao je Lavrov i upitao da li London nešto krije kada ne želi da sarađuje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    27. septembar 2018 | 11:20

    Ovi englezi prešli su u dosadu, stalno nešto izmišljaju,

  • Svetozar

    27. septembar 2018 | 12:06

    Izmisljena prica o trovanju. Najjaci otrov na svetu, a svi zdravi i cili. Devojka, mlada pa i da prezivi, ali deda Skripalj? On bi izdahnuo da se pola sata vozi u nekom losijem autobusu GSB. Standardna, podmukla, britanska propaganda. To smo imali prilike da osetimo.

  • rodoljub

    27. septembar 2018 | 14:51

    Naravno da Englezi znaju, jer su oni sve izrezirali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA