Tramp želi da Izrael i Palestina budu dve države, a zacrtao je i rok do kada ovaj sukob treba da bude rešen

Tramp je rekao kako je "njegov san" da osigura sporazum pre kraja svog mandata početkom 2021.

  • 3

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da želi rešenje koje predviđa dve države za izraelsko-palestinski sukob.

Kako navodi Rojters, to je najjasnija podrška koju je njegova administracija uputila ovakvom ishodu tog sukoba.

Podseća se da je Trampova administracija u prošlosti tvrdila da će ovo rešenje podržati ukoliko na njega pristanu obe strane.

Trampu su se bukvalno smejali u lice svi svetski lideri, a evo i zašto: Sada je on taj predsednik, za koga je izjavio da Americi ne treba (VIDEO)

Navodi se da je Tramp tokom jučerašnjeg sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, na marginama Generalne skupštine UN, poručio da želi da u naredna dva do tri meseca predstavi mirovni plan.

- Sviđa mi se rešenje o dve države. To je nešto što mislim da bi najbolje funkcionisalo... To je moj osećaj - rekao je Tramp.

Tramp se sastao sa Netanijahuom Foto: Tanjug/AP

Navodi se da je Netanijahu kazao da bilo kakva buduća palestinska država mora da bude demilitarizovana i mora da prizna Izrael kao državu jevrejskog naroda, što su uslovi za koje Palestinci tvrde da pokazuju da on nije iskreno posvećen miru.

Tramp je rekao na konferenciji u Njujorku kasnije u sredu da će biti otvoren za rešenje jedne države ako će to preferirati same strane, stav koji je pre zagovarao.

- Ako Izraelci i Palestinci žele jednu državu, za mene je to OK. Ako žele dve države, za mene je to OK. Ako su oni srećni, i ja sam - rekao je on.

Sumnje su se pojavile u pogledu toga može li Trampova administracija osigurati ono što je on nazvao "konačnim dogovorom", kad je američki predsednik priznao Jerusalim kao izraelski glavni grad i onde preselio američku ambasadu.

Tramp je rekao kako je "njegov san" da osigura sporazum pre kraja svog mandata početkom 2021.

- Ne želim to da radim u svom drugom mandatu. Druge stvari ćemo raditi u mom drugom mandatu. Mislim da je postignut velik napredak - zaključio je Tramp.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blagodatni oganj - totalna nebuloza

    28. septembar 2018 | 10:59

    taj sukob se nikada nece resiti. pisi propalo! tu vec nesto nije u redu sa glavama, mozgovima...kad ti decenijama ratujes i nije ti dosta! svako normalan bi rekao u jednom trenutku: dosta mi je bre necu vise! nema od toga nista, mrka kapa.

  • Ateista

    28. septembar 2018 | 11:11

    BRAVO ZA TRAMPA. ŽIVELA PALESTINA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA