≫ 

Sunčanje i brčkanje u Grčkoj iznenada prekinuto: Uragan nosi sve pred sobom, škole ne rade, trajekti ne idu do ostrva (FOTO) (VIDEO)

Za dva dana letovanje se pretvorilo u "jesenovanje"

  • 0

Nakon izuzetno toplih dana u septembru, u Grčkoj se dogodila drastična promena vremena, a letovanje je za mnoge iznenada prekinuto. Dok je u nekim područjima zabeležen snežni pokrivač, grčka ostrva se bore sa jakim vetrom, koji preti da preraste u uragan.

U Grčkoj duva veoma jak vetar, a u petak će se formirati mediteranski uragan iznad Jonskog mora, između Grčke i Italije. Međutim, o ovome se još spekuliše, a neki stručnjaci smatraju da je tako nešto nemoguće.

Turisti u Grčkoj se kupaju gledajući u sneg na Olimpu: Temperatura se spušta i do - 6, ali će baškarenje u moru uskoro prekinuti nešto mnogo gore

Na stranici "Live from Greece" piše da će škole na Zakintosu, Kefaloniji, Itaci i Lefkadi u petak biti zatvorene, a trajekti ka Kefaloniji neće saobraćati.

Prema poslednjim podacima, na Kefaloniji je aktivno i nekoliko manjih požara i jedan veći koji se brzo širi zbog vetra.

Prijavljeni su veliki talasi Foto: Tanjug/AP

Nekoliko manjih požara primećeno je i u okolini Kavale i Soluna, a i Halkidiki i Tasos su u zoni visokog rizika.

Jaki vetrovi u Grčkoj, koji na pojedinim mestima duvaju i brže od 100 kilometara na čas, primorali su zvaničnike da zaustave trajekte između kopna i pojedinih ostrva.

Vetar je čupao drveće koje je padalo na dalekovode u svernom predgrađu Atine, a iz vatrogasne službe kažu da su primili više od 350 poziva da uklone ostatke drveća.

Snažan vetar je zaustavio brodove Foto: Tanjug/AP

Jak vetar zatvorio je i škole na egejskim ostrvima Andros, Mikonos i Tinos.

Trajekti ne saobraćaju ni sa ostrva Lezbos, na kojem boravi veliki broj migranata, tako da su za sada zaustavljeni napori da se smanji prenaseljenost.

Vetrovi duvaju brzinom od 100 km/h Foto: Tanjug/AP

Najjači vetar očekuje se na istoku i zapadu Grčke, dok će na severu Grčke duvati vetar koji je uobičajen za ovo doba godine. Prema nezvaničnim podacima, neke kuće u Lasiju na Kefaloniji već sada trpe štete od vetra.

Iz Instituta za geodinamiku u međuvremenu su saopštiti da je zemljotres jačine 5,00 stepeni po Rihterovoj skali pogodio jug Grčke.

U zemljotresu nije bilo žrtava niti je pričinjena materijalna šteta.

Epicentar zemljotresa bio je 245 kilometara jugozapadno od Atine u Pilosu, saopštio je Mediteranski seizmološki centar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA