≫ 

Ovo su brutalne "Putinove besne ubice": Ubijaju lopatom, a ako se neko tokom nemilosrdne obuke udavi, to znači da nije bio dovoljno dobar (FOTO) (VIDEO)

Svi regruti moraju da prođu iscrpljujuće testove izdržljivosti, sposobnost da peške izbegnu brojčano superiornije neprijatelje je njihova ključna uloga, moraju da budu agresivni i inteligenti, kako bi bili prihvaćeni

  • 6

Svaki vojnik u redovnoj vojsci u Rusiji dobija saperku, vrstu lopate sa tri oštre ivice, koja se koristi za kopanje rovova i druge odbrambene zemljane radove. I regruti Spetsnaza, ruske jedinice specijalnih snaga, dobijaju saperku, ali oni se ne bave odbranom već samo napadom. Za njih je lopata, kao i svaki drugi tvrdi, prenosni predmet, smrtonosno oružje. Tokom obuke oni se uče kako da ubiju, bez obzira da li koriste tomahavk ili se bore prsa u prsa. Zovu ih "Putinovim besnim ubicama".

Na treningu za pripadnika Spetsnaza granice skoro da ne postoje. Tako se regruti zaključavaju u prostorije bez prozora, zajedno sa besnim psom. Vojnik je naoružan samo malom lopatom, a zadatak mu je jednostavan: da ubije ili bude ubijen.

Sukob sa besnim psom je samo jedan od brutalnih testova kroz koji moraju da prođu kadeti.

Putin ima važnija posla od zasedanja Generalne skupštine UN: Ruski predsednik rešava ove probleme dok svetski lideri drže govore

Novičok se kao oružje koristi ređe, ali britanski mediji pišu da je najmanje jedan muškarac koji je u martu upotrebio nervni agens protiv Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije u Solsberiju bio veteran Spetsnaza.

Prolaze kroz nemilosrdnu obuku Foto: Profimedia/Corbis

Oni kao jedan od razloga napada na bivšeg drostrukog agenta navode osvetu izdajniku - Sergej Skripal je bio oficir matične organizacije Spetsnaza kada je pobegao na Zapad.

Za Spetsnaz se kaže da imaju "posebnu svrhu", ali njihova "posebnost" nije toliko povezana sa visokim kalibrom pojedinih vojnika, kao što je slučaj sa zapadnim specijalnim snagama.

Iako je Spetsnaz formalno nastao 1950, njihova istorija se može pratiti do Drugog svetskog rata, kada su vazdušne udarne trupe raspoređene da bi se borile i poremetile neprijatelja daleko iza linije fronta.

Spetsnaz nije samostalna jedinica redovne vojske, već je deo vojne obaveštajne službe GRU (direkcija ruske vojne obaveštajne službe).

U Hladnom ratu, posao ovih specijalaca bio je da se infiltriraju i napadnu ključne ciljeve i pojedince na Zapadu, neposredno pre ili nakon početka konvencionalnog rata. Priorite je bilo NATO-vo taktično nuklearno oružje.

U ratovima u Čečeniji i Avganistanu često su služili kao redovna pešadija. Ali uz asistenciju predsednika Rusije Vladimira Putina, jedinice Spetsnaza su doživele renesansu.

Zovu ih "Putinovim besnim ubicama" Printskrin: Youtube/Systema Spetsnaz

Danas su oni srce novog ruskog oblika ratovanja, zasnovanog na brzini i prevari, a ne na staroj sovjetskoj taktici masovne formacije sumnjivog kvaliteta.

Spetsnaz su raspoređeni pod lažnim zastavama u građanskom ratu u Ukrajini i bili su "mali zeleni ljudi" - neidentifikovani ali dobro opremljeni vojnici koji su bili vojni lice Putinove aneksije Krima 2014. godine.

Dejli mejl piše da su pripadnici ovih snaga prisutni i u Siriju. U Alepu su navodno viđeni opasni momci u uniformama sirijske vojske koji su razgovarali sa lokalnim stanovništvom na lošem engleskom sa ruskim naglaskom. Oni su navodno primećeni i na ulicama Britanije, pa medij ističe da je njihova ključna uloga "nestajanje u srcu neprijatelja".

Danas u ovoj jedinici postoj između 15.000 i 17.000, ističe medij. Svi regruti moraju da prođu iscrpljujuće testove izdržljivosti, sposobnost da peške izbegnu brojčano superiornije neprijatelje je njihova ključna uloga, moraju da budu agresivni i inteligenti, kako bi bili prihvaćeni.

Treniraju se da se bore do smrti Foto: Profimedia

Tako oni moraju da pretrče tri kilometra za 12 minuta, pet kilometara za 26 minuta i 100 metara ua 13 sekundi.

Takođe, obuka obuhvata trčanje preko žara, rušenje drvenih blokova i mnoge druge ekstreme. Međutim, postoji puno više psiholških testova koje regruti moraju da polože.

Tokom obuke besni psi ih najure u prodrum napuštene kuće, koji je ispunjen krvlju iskasapljenih životinja. Oni koji prođu kroz to, mogu da postanu članovi tima.

Oni prolaze i kroz rituale inicijacije. Bivši sovjetski oficir Viktor Suvorov, pisao je o prvoj noći u bazi nekih regruta Spetsnaza krajem Hladnog rata.

- Svi mladi regruti bili su pretučeni. Tukli su ih svake naredne noći, bosi su bili isterani u blato i morali su da spavaju u toaletima (stojeći ili ležeći, svejedno). Tukli su ih kaiševima, papučama, kašikama, svime što je moglo da izazove bol - napisao je on.

Nakon toga su bili upoznavani sa metodama ubijanja. Spetsnaz ima svoju borilačku veštinu zvanu "sambo", što znači samoodbrana bez oružja. Inspirisana džudom i đijuđicom, u pitanju je zlobna ulična borba, u kojoj se regruti obučavaju da koriste bilo šta, od polomljenih flaša do uličnih znakova.

Ko ne može da prođe testove, znači da nije za Spesnaz Foto: Profimedia

- Naš moto je: samo idioti se bore golim rukama - rekao je instruktor Spetsnaza Sergej Badjuk.

Pored uobičajene obuke, primenjuju se mnoge "vežbe smelosti". Na primer, u kupatilo se zatvore veliki pacov i goli regrut.

- Kada pacova saterate u ćošak, on napada. Ovde se smatra da ako možete da ubijete pacova golim rukama, onda se više ne bojite ljudi. Tokom borbe uvek bude krvi, oni moraju da se naviknu na nju - istakao je on.

Tokom obuke, regruti skaču sa mosta pod punom opremom i naoružanjem, a onda moraju da preplivaju do kopna. U ovoj situaciji, ako nešto krene po zlu, niko im neće pomoći.

- Ukoliko se neko udavi, to znači da nije dovoljno dobar za Spetsnaz - rekao je jedan oficir.

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan R

    30. septembar 2018 | 10:15

    Rambo bi ih sve sredio jednom rukom

  • Marko

    30. septembar 2018 | 07:22

    I sta bude kada se probudite?

  • Др

    30. septembar 2018 | 07:09

    Да, а за доручак свако јутро поједу по једно мало дете!!!!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA