≫ 

Vašington post objavio poslednju sliku nestalog novinara: Erdogan traži da Saudijska Arabija dokaže da je Kašogi napustio njihov konzulat (FOTO)

Kašogi (59) je nestao tokom posete konzulatu u Istanbulu gde je otišao po dokumenta koja su mu potrebna da bi oženio svoju tursku verenicu

  • 0

"Vašington post" objavio je fotografiju nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija, koju opisuje kao njegovu poslednju.

Na fotografiji se vidi Kašogi kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu pre nedelju dana, prenosi AP, uz napomenu da se novinaru od tada gubi svaki trag.

Američki list navodi da mu je fotografiju, na kojoj se nalazi pečat sa datumom, dostavila "osoba bliska istrazi".

Vest o nestalom novinaru je potresla svet Foto: Tanjug/AP

Turska istražuje nestanak novinara Vašington posta: Sumnjaju da je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije, a da je telo uklonjeno

Istovremeno, američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je vladu Saudijske Arabije da podrži "temeljnu istragu" o saudijskom novinaru i da transparentno objave rezultate te istrage, prenosi danas Rojters.

Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu Foto: Tanjug/AP

Kašogi (59) je nestao tokom posete konzulatu u Istanbulu gde je otišao po dokumenta koja su mu potrebna da bi oženio svoju tursku verenicu, navodi američka agencija.

Turski zvaničnici i Kašogijevi prijatelji rekli su za AP da strahuju da je novinar ubijen u konzulatu, dok je Saudijska Arabija te tvrdnje okarakterisala kao neosnovane, ali nije pružila dokaze da je on ikada izašao iz te zgrade.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je juče Rijad da pruži dokaze da je Kašogi živ napustio konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Ulaz u konzulat Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp takođe je izrazio zabrinutost zbog nestanka saudijskog novinara.

- Zabrinut sam. Ne volim da slušam o tome... Trenutno niko ne kaže ništa o tome, ali kruže neke ružne priče. Ne volim to - rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti, napominje Rojters.

Protest zbog nestanka poznatog novinara Foto: Tanjug/AP

ERDOGAN TRAŽI DA SE DOKAŽE DA JE NOVINAR ŽIV NAPUSTIO KONZULAT

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Rijad da pruži dokaze da je saudijski novinar Džamal Kašogi, koji je nestao prošle nedelje, živ napustio konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski izvori smatraju da je Kašogi ubijen u konzulatu.

- Moramo da dobijemo rezultate istrage što je pre moguće - rekao je Erdogan novinarima u Budimpešti, gde se nalazi u zvaničnoj poseti.

Članovi obezbeđenja ambasade Foto: Tanjug/AP

OGLASILA SE I MOGERINI

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas da stoprocentno "potpisuje" sve što je američki državni sekretar Majk Pompeo rekao po pitanju nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija.

- Kada je reč o ovome, dozvolite mi da stoprocentno potpišem ono što je sekretar Pompeo rekao pre samo nekoliko sati. U potpunosti smo saglasni sa SAD po ovom pitanju. Očekujem detaljnu istragu i potpunu transparentnost od saudijskih vlasti po pitanju toga šta se dogodilo - odgovorila je Mogerini na pitanje AP-a.

Ona je istakla da EU stoji uz SAD u pozivu vlastima Saudijske Arabije da raščiste nestanak novinara u Turskoj pre nedelju dana.

Nestali novinar Kašogi Foto: Tanjug/AP

RIJAD POZIVA TURKE DA POSETE KONZULAT

Saudijski zvaničnici pozvali su turske eksperte i nadležne zvaničnike da posete saudijski konzulat u Istanbulu, a nakon nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija prošle nedelje za koga Rijad tvrdi da je živ napustio taj konzulat, prenela je turska agencija Anadolija.

VIDEO: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA