≫ 

Džek Ma i njegova porodica postali najbogatiji Kinezi: Osnivač Alibabe "težak" 39 milijardi dolara

Od skromnih početaka profesora engleskog jezika do najimućnijeg čoveka u Kini

  • 2

Džek Ma (53), suosnivač i bivši izvršni direktor Alibaba grupe, postao je najbogatiji Kinez, zajedno sa svojom porodicom, sa ukupnom imovinom koja premašuje 39 milijardi dolara. Broj je porastao za 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima Hurun liste bogatih u Kini, prve i najuticajnije liste u zemlji.

Bogatstvo je poraslo najviše zahvaljujući novom krugu finansiranja za onlajn kompaniju Ant Finantial koju je osnovao, navodi se u izveštaju objavljenom u sredu.

Supruga bivšeg predsednika Interpola dobila preteći poziv: Upozorili su je da dolaze po nju, strahuje da je u velikoj opasnosti

Ma, koji je imao skromne početke kao profesor engleskog jezika, postao je jedan od najuticajnijih kineskih poslovnih ljudi osnivanjem Alibabe, najveće svetske kompanije za internet trgovinu, čija se vrednost procenjuje na 390 milijardi dolara.

Prošlogodišnji najbogatiji Kinez na listi bio je Su Điajin, osnivač i vlasnik kompanije za prodaju nekretnina Guangcou Evergrande sa 36 milijardi dolara, na ovogodišnjoj listi je zauzeo drugo mesto.

Na trećoj poziciji našao se Poni Ma, vlasnik IT kompanije Wechat Tencent, a njegovo bogatstvo iznosi 35 milijardi dolara.

Na ovogodišnjoj listi od 10 najbogatijih Kineza našlo se 11 osoba, obzirom da su dve osobe imale "jednako bogatstvo". Imovina ovih 11 osoba procjenjuje se na 255 milijardi dolara.

Šezdeset odsto kompanija koje su se našle na listi je u proizvodnoj industriji, prodaji nekretnina, investicijama i IT.

VIDEO: Bahati Kinezi se gađaju mesom

(Telegraf.rs/CGTN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    10. oktobar 2018 | 18:28

    Ja sam po bogastvu predzadnji u svetu ako ne i zadnji! Ko zna zasto je to dobro.💸💸💸💸💸💸💸💸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA