≫ 

Otkriveni užasni podaci: Čak 15 miliona tinejdžerki je prisiljeno na polni odnos, a svake nedelje 7.000 devojčica se zarazi HIV-om (FOTO)

Više od 200 miliona devojaka i žena širom sveta pretrpelo je sakaćenje genitalnih organa

  • 1

Kad bi sve devojčice stekle srednjoškolsko obrazovanje do 2030. više od 50 miliona dečjih brakova moglo bi da se spreči, objavila u četvrtak dobrotvorna organizacija "Save the Children".

Predstavnici organizacije ističu da deca koja rano stupaju u brak često napuštaju školovanje, imaju ograničene mogućnosti za ekonomski prosperitet i izloženije su zlostavljanju i problemima s mentalnim zdravljem, te imaju veće izglede da žive u siromaštvu u odnosu na one koje u brak stupaju kasnije.

>>> Devojčica (8) umrla od jezivih povreda tokom prve bračne noći (VIDEO)

Povodom međunarodnog dana devojčica, ova organizacija podsetila je na crnu statistiku.

Širom sveta oko 15 miliona devojaka, starih između 15 i 19 godina, prisiljeno je na polni odnos, a svake nedelje 7.000 devojaka uzrasta od 15 do 24 godine, bude zaraženo HIV-om.

Više od 200 miliona devojaka i žena širom sveta pretrpelo je sakaćenje genitalnih organa, a skoro tri miliona devojčica ostalo je bez doma zbog rata, dok one u zonama sukoba imaju dvostruko veće izglede da napuste školovanje.

Oko 62 miliona devojčica koje su u dobi za pohađanje osnovne škole - nisu u učionicama.

Uz zadržavanje sadašnjih trendova gotovo 10 miliona devojčica stupiće u brak samo u 2030. godini, a od tog broja više od dva miliona njih, u trenutku stupanja u brak, biće mlađe od 15 godina.

Svake godine 12 miliona devojčica i devojaka stupa u brak pre 18. godine života a svaka peta postaje majka pre navršenih 18 godina.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA