Zgodni kralj, bogati šeik, diktator i dva Evropljana: Oni su najmlađi svetski lideri i sada su u najboljim godinama (FOTO)

Neki od njih su i pripadnici kraljevskih porodica, ali i pored toga zauzimaju vodeću ulogu kada je reč o položaju njihove države u svetu

  • 1

Svaki dan smo u prilici da vidimo kako se međunarodna politika menja. Više ne važi pravilo da političari i zvaničnici država moraju da budu ljudu u godinama, jer navodno imaju više iskustva. Danas smo svedoci da u pojedinim državama veoma mladi ljudi dolaze na vlast i da pre svoje 40-te godine uspevaju da izgrade zavidne političke karijere.

Neki od njih su i pripadnici kraljevskih porodica, ali i pored toga zauzimaju vodeću ulogu kada je reč o položaju njihove države u svetu. Oni su izuzetno obrazovani, za kratko vreme su uspeli da se nametnu kao vodeći u svojoj državi, dolaze iz dobrih porodica, žene ih obožavaju, a oni su verni samo svojim suprugama i dugogodišnjim partnerkama.

Žene diktatora su spremne da idu i u smrt sa svojim muževima: Uživaju u luksuzu, bave se humanitarnim radom i gledaju sve strahote njihove politike (FOTO) (VIDEO)

EMANUEL MAKRON (40)

Ovaj ambiciozni 39-godišnji novajlija u političkim vodama, koji važi za zagovornika poslovanja i deregulative, uzdrmao je, međutim, francusku politiku umećem iskusnog političara. Pobedio je na izborima za predsednika Francuske 2017. godine. Tada je odneo pobedu nad iskusnom političarkom Marin Le Pen koja je zastupala stavove radikalne desnice.

Rođen je u Amiensu 21. decembra 1977. godine. Srednju školu je pohađao u Amiensu, a u završnoj godini roditelji su ga poslali u eltinu školu u Parizu.

Studirao je filozofiju i magistrirao na naprednim studijama u školi političkih nauka Sciences Po u Parizu, a posle odlazi na specijalizaciju za više javne funkcionere.

Emanuel Makron je postao predsednik Francuske 2017. godine Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron je između 2004. i 2008. godine radio u Financijskom inspektoratu francuskog ministarstva ekonomije, a 2007. godine je bio zamenik komesara u Komisiji za poboljšanje francuskih stopa rasta.

Platio je 50.000 evra da bude oslobođen daljih obaveza prema vladi 2008. godine, kako bi mogao da radi kao investicioni bankar.

Počinje da radi u francuskom ogranku britanske Rotšild & Co banke, nakon što je Fransoa Miteran doneo odluku da nacionalizuju Rotšildove interese u Francuskoj. Kao investicioni bankar dobro je zarađivao, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 2,8 miliona evra.

Od 2006. do 2009. Makron je bio član Socijalističke partije, a od 2012. do 2014. godine je zamenik generalnog sekretara Jelisejske palate.

Kao novajlija je uspeo da dobije izbore Foto: Tanjug / AP

Te 2014. godine postao je ministar ekonomije, industrije i digitalnih pitanja, gde se zalagao za reforme u interesu biznisa. Toliko je bio posvećen tim reformama da je bio spreman i da se suprotstavi poslanicima u parlamentu.

Kao ministar je ukinuo propise koji su dotad važili u nekim industrijskim sektorima i dozvolio da prodavnice duže rade nedeljom, prenose Agencije.

Sa tog mesta se povukao 2016. godine kada je odlučio da se kandiduje za predsednika na izborima 2017. godine.

Njegova partija zastupa socijalni liberalizam, proevropski put, “treći put” i progresivizam. Prilikom kandidature na izborima obećao je “demokratsku revoluciju” i “oslobađanje francuskih potencijala”. Mnogi ga nazivaju ekonomskim realistom i smatraju da je dovoljno potkovan da vodi zemlju, a naravno u prilog mu ide i to što je mlad.

Njegov privatan život privlači veliku pažnju Foto: Tanjug/AP

Podržava migrantsku politiku svoje zemlje i politiku “otvorenih vrata” za koju se zalaže nemačka kancelarka Angela Merkel. Smatra da Francuska ima snage da primi i zbrine sve izbeglice, a da ta različitost koju one donese može samo da pogoduje njihovoj ekonomiji.

Makron sebe predstavlja kao "neprijatelja nacionalizma" i kandidata "otvorene Francuske koja ima svoje interese - bezbednosne, ekonomske i socijalne, koje želi da brani, ali operiše u otvorenom svetu", prenose Agencije.

Za veoma kratko vreme nakon pobede na izborima je uspeo da se nametne kao vodeća politička ličnost u EU, a njegovo mišljenje se veoma ceni. Za vreme dosadašnjeg mandata je imao zapaženo delovanje na više međunarodnih multilaternih i bilateralnih sastanaka. Svetu je pažnju privuklo njegovo iznenadno prijateljstvo sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

U poslednje vreme mu popularnost u matičnoj zemlji polako opada i često se organizuju protesti protiv reformi koje njegova vlada planira da sprovede.

Njegov privatan život je uvek u žiži interesovanja. Njegova žena Brižit Tronje je 24 godina starija od njega i bila je njegova nastavnica u srednjoj školi. Prvi put su se upoznali kada je imao 15 godina, a počeli su da se zabavljaju kada je napunio 18.

Postao je vodeća figura u Evropi Foto: Tanjug/AP

SEBASTIJAN KURC (32)

Ovaj mladi političar iz Austrije je postao najmlađi lider u Evropi, od kako je došao na poziciju kancelara krajem 2017. godine. Pre toga je bio ministar spoljnih poslova Austrije i za to vreme je uspeo da ostavi neizbrisiv trag u diplomatiji. Na čelu je Austrijske narodne partije koja je posle izbora 2017. godine formirala vlast sa Slobodarskom narodnom partijom.

Rođen je 2. avgusta 1986. u Beču, u porodici tehničara i nastavnice. Baka po majci, Magdalena Duler, rođena je u Temerinu, tako da ovaj mladić vuče korene i sa ovih prostora.

Iza njega je već duga i zavidna politička karijera. Državnim sekretarom bio je imenovan u 24-oj godini, i pre nego što je diplomirao pravo, a 2013. postao je najmlađi ministar spoljnih poslova u Evropi.

Na toj je dužnosti pokazao gotovo državničke sposobnosti, ravnopravno komunicirajući s kolegama iz drugih zemalja. Istakao se u pregovorima o iranskom nuklearnom programu 2015. u Beču.

Sebastijan Kurc je kancelar Austrije Foto: Tanjug/AP

Izbegao je greške s početka svog političkog puta, poput one kada je delio crne prezervative (crna je bivša boja Austrijske narodne partije), kako bi istakao "uzbudljivu" stranu svoje stranke.

U Austriji, koja je danas uspešna zemlja, ali strepi za sigurnost zbog migracijske krize, Kurc je bio među prvim evropskim političarima koji su u jesen 2015. kritikovali izbegličku i migracionu politiku otvorenih vrata nemačke kancelarke Angele Merkel, zagovarajaći, a na kraju to i postigavši, zatvaranje balkanske rute kojom su migranti stizali do Evropske unije.

Uz to, Kurc je zauzeo i čvrst stav prema turskom predsedniku Redžepu tajipu Erdoganu i Austrija je danas jedina zemlja članica koja zahteva raskid pregovora o pristupanju Turske Evropskoj uniji.

Svoju devojku drži dalje od medija Foto: AP/Tanjug

Suprotno od starijeg Makrona, koji je na vlast došao kao čelnik pokreta koji je sam stvorio, Sebastijan Kurc preuzeo je postojeću stranku i oblikovao je po svojoj meri. Crnu boju, dotadašnji simbol konzervativaca, zamenio je svetlom tirkiznom.

Medijska scena podeljena je između divljenja i ironije prema mladom političaru. Kritičari ga nazivaju Car i Mesija.

Njegova lepša polovina je dugogodišnja devojka Suzan Thier (31). Ona se ne pojavljuje često u javnosti, ali par definitivno privlači pažnju gde god da se pojavi. Većina fotografija na kojima su zajedno uslikani su zabeležene na zabavama i koncertima.

Ona je veoma samouverena žena. Par je zajedno već 14 godina, što znači da su počeli da se zabavljaju kada je Sebastijan imao 18 godina, pa se može reći da je u pitanju tinejdžerska ljubav. Uprkos konzervativnim stavovima, par još uvek nije u braku.

Mladi lider ne voli da govori o svom privatnom životu. Ističe da ni njegovi roditelji ni devojka ne vole pažnju medija, a da on želi da se o njemu govori samo kroz njegov posao.

Za veoma kratko vreme je postigao veliki politički uspeh Foto: Wikipedia/File Upload Bot (Magnus Manske)

KIM DŽONG UN (35)

Pre nego što je odlučeno da će postati vladar, Kim Džong Una su opisivali kao veoma stidljivog dečaka. Rođen je 8. januara 1982. godine, ako je suditi prema zvaničnim podacima.

Međutim, postoje informacije da su podaci o njegovom rođenju izmenjeni kako bi se poklapali sa 70. godišnjicom od rođenja njegovog dede Kim Il Sunga i 40. godišnjicom od rođenja njegovog oca Kim Džong Ila.

Pohađao je internat u Švajcarskoj. To je bila prestižna internacionalna škola u Bernu po imenu "Institut Le Rosi".

Njegovi školski drugovi su ga opisivali kao tihog i povučenog momka sa odličnim smislom za humor. U školi su ga zvali "Pak Un" i opisivan je kao sin jednog od zaposlenih u ambasadi Severne Koreje.

Kim Džong Un je jedan od najkontroverznijih lidera na svetu Foto: Tanjug/AP

Voleo je da igra košarku, a idol mu je bio Majkl Džordan. Severnokorejski lider u detinjstvu je bio posebno entuzijastičan za NBA tim "Čikago buls" i bio je dobar košarkaš, uprkos svojoj visini i višku kilograma.

Gospodin Li, koji je bio jedan od telohranitelja porodice Kim 11 godina, rekao je da je njegova ličnost bila je eksplozivna.

- Kada bi bio ljut, delovao je bez razmatranja posledica. Brzo plane. Nije ga briga o tome šta drugi misle. Nije mu žao drugih ljudi. Radi sve što poželi. Vikao je na dame. On je bio takav - rekao je on.

Kada je završio školovanje u Švajcarskoj, vraća se kući gde se posvetio vojnoj obuci. U to vreme je njegov otac već bio na čelu države i bio je veoma bolestan.

Zbog toga je Kim veoma brzo unapređen na liderskoj lestvici i dobio je novu poziciju. Postao je general sa četiri zvezdice i bio je na čelu više političkih komiteta kako bi se prepremio za svoju buduću poziciju vladara veoma zatvorene Severne Koreje.

Ove godine se sreo sa Trampom Foto: Tanjug/AP

Njegov otac je umro 17. decembra 2011. godine od srčanog udara, pa je Kim sa samo 30 godina postao najmlađi lider u istoriji Severne Koreje.

Kada je postao lider ubrzo je počeo da jača svoju moć i da osigurava svoju poziciju. Prema donedavno bliskim ljudima je postao izuzetno brutalan, a neki su čak bili i članovi njegove porodice.

Tako je 2013. godine navodno pogubio svog teču Jang Sung Taeka, kao i njegovu porodicu. Priča se da je bio meta atenteta jedne manje grupe ljudi koja dolazi iz Severne Koreje.

Ljudi koji su uspeli da pobegnu iz Severne Koreje su svoja svedočanja ispričali ostatku sveta. Većina je veoma potresna: od toga da navodno nema dovoljno hrane, da se ljudi koji nisu u milosti vladajuće režima šalju u radničke kampove, do toga se na ulicama navodno dešavaju čak i javna pogubljenja kao primer drugima.

Takođe, nastavio je politiku svog oca i dede pa je pristup strancima u ovu zemlju u velikoj meri ograničen.

Izgladio je odnose i sa Južnom Korejom Foto: Tanjug/AP

Prema pisanju zapadnih medija sloboda medija ne postoji, već se svaka informacija strogo kontroliše, proverava i modifikuje pre nego što bude puštena u javnost. Svaka od njih ide u prilog Kim Džong Unu i njegovoj administraciji.

Kult ličnosti koji je uspeo da izgradi za veoma kratko vreme je prema pisanju zapadnih medija izuzetno jak. Gde god da se on pojavi izaziva oduševeljenje javnosti, a njegovo stanovništvo ga "voli i poštuje".

Sistem propagande je tamo dominantan i sve je podređeno kao bi se "veliki vođa" i svaki njegov potez prikazali u što boljem svetlu.

Severna Koreja je zbog svojih nuklearnih aktivnosti i kršenja ljudskih prva pod sancijama već duže vreme. Sredinom 2018. godine počelo je otopljavanje odnosa prema ostatku sveta, posebno prema Južnoj Koreji i SAD.

Kim Džong Un imao je ove godine dva zapažena susreta i to sa liderom Južne Koreje Mun Džae Inom i predsednikom SAD Donaldom Trampom. Tada je dogovorena saradnja i denuklearizacija.

Njegova lepša polovina je supruga Ri Sol Ju. Brak ovog para je dogovoren 2008. godine, a venčali su se 2009. godine. U javnosti se spekuliše koliko par ima decu, ali informacija o tome nikada nije zvanično potvrđena.

Njegova supruga mu često pravi društvo na putovanjima Foto: Tanjug/AP

MOHAMED BIN SALMAN (33)

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman privlači veliku pažnju od kada se po prvi put pojavio u javnosti. Oko njegovog imena se nižu kako i veliki uspesi što se tiče modernizacije Saudijske Arabije, tako i brojne kontroverze što se tiče političkih dešavanja na unutrašnjem i međunarodnom planu.

On će jednog dana vladati jednom od najuticajnijih država na svetu. Njegovo puno ime je Mohamed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud i rođen je 31. avgusta 1985. godine u Džedi u Saudijskoj Arabiji. On je sin sadašnjeg kralja Salmana i njegove treće supruge. Princ je diplomirao pravo na Univerzitetu Kralja Sauda u Rijadu.

U politiku je ušao 2009. godine, kada je postao lični pomoćnik svog oca koji je u to vreme bio guverner Rijada. Posle smrti kralja Abdulaha 2015. godine, njegov otac je preuzeo presto, a svom sinu je poverio mesto ministra odbrane.

Mladi princ je za kratko vreme postao veoma popularan Foto: Tanjug/AP

Prošle godine je kralj Salman oduzeo mesto prestolonaslednika Muhamedu bin Najefu i postavio svog sina za naslednika.

On je veoma popularan kod mladih u Saudijskoj Arabiji koji čine čak 70% populacije. Njegovi planovi uključuju da uloži čak 500 milijardi dolara u novi grad i biznis zonu, a prošlog meseca je konačno ženama dopušteno da same voze automobile.

Takođe se očekuje da se i bioskopi vrate u svakodnevni život Saudijaca, kao i brojni muzički koncerti.

Bin Salman je još prošle godine objavio ambiciozni i dugoročni plan reformi nazvan Vizija 2030, prema kojoj bi Saudijska Arabija do 2030. godine reformisala svoju ekonomiju i smanjila njegovu zavisnost od nafte i njenim nestabilnim cenama na svetskom tržištu, podstakla investicije i razvoj obrazovanja, infrastrukture, rekreacije i turizma, pa bi se uhvatila ukoštac sa diskriminacijom žena, prvenstveno njihovim većim uključivanjem na tržište rada.

Želi da sprovede reforme u svojoj zemlji Foto: Tanjug / AP

Dobar je prijatelj sa Trampovim zetom Džeradom Kušnerom, pa je samim tim trenutno u odličnim odnosima sa SAD. Ono o čemu je čitav svet pričao prošle godine jeste i situacija kada je naredio hapšenje na desetine saudijskih prinčeva i političara.

Oni su optuženi zbog korupcije, a pa su tokom istrage bili smešteni u luksuznom hotelu u centru Rijada. Većina ih je puštena nakon što su platili milionsku kauciju.

Princ Mohamed je izuzetno bogat čovek, čak i po standardima kraljevske porodice Saudijske Arabije. Navodno ima čak 3 milijarde dolara ličnog bogatstva.

Kako se niko vreme nije pojavljivao u javnosti, pričalo da je ubijen u puču koji se navodno dogodio u Rijadu. Međutim, Saudijska Arabija je odbacila te tvrdnje.

O njegovom privatnom životu nema mnogo saznanja, a njegova porodica se ne eksponira mnogo u javnosti. Poznato je da je oženjen svojom rođakom princezom Sarom bint Mašor bin Abdulaziz. Par ima četvoro dece, dva dečaka i dve devojčice.

Posebno je popularan među omladinom Foto: Tanjug/AP

DŽIGME KHESAR HAMGIEL VINGČAK (38)

Džigme Hamgiel Vangčak je aktualni, peti kralj Butana. Najmlađi je poglavar države na svetu i zovu ga "Kralj zmajeva".

Sin je Džigme Singie Vangčucka, i njegove treće žene, Tshering Jangdon. Osnovnu školu je završio u Butanu, a posle se školovao po SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, dok nije diplomirao politologiju na Oksfordu. Postao je kralj 2006. godine, a već se 2011. oženio. O toj svadbi su pisali svi svetski mediji.

Njegova lepa supruga je Džetsun Pema koja ima samo 28 godina. Ona je najmlađa kraljica na svetu, a postala je i nova kraljevska internet opsesija, nakon svoje udaje.

Verila se za kralja kada je imala samo 21 godinu i time izazvala brojne polemike, budući da je mladi par prekršio protokol i odbacio tradiciju ugovorenih brakova.

Kralj Butana je najmlađi kralj na svetu Foto: Wikipedia/

Džetsun je očarala stanovnike ove male držve svojom lepotom i skromnošću, jer sa mužem živi u skromnoj kućici, a posle kraljevskog venčanja nije otišla na medeni mesec, nego je pešačila Butanom i upoznavala podanike.

Njih dvoje su dobili dete 2016. godine i to je odmah ugrozilo popularnost deci princa Vilijama i Kejt Midlton.

Svi se dive njegovoj porodici Foto: Profimedia, Face To Face A

- Čekao sam prilično vremena kako bi se oženio. Ali, nije bitno kada se oženiš sve dok god je venčanje sa pravom osobom. Siguran sam da sam oženio pravu osobu - rekao je jednom Kralj.

Venčanjem sa prelepom Džetsun, kralj je razočarao mnoge obožavateljke. On je naime smatran za veoma poželjnog neženju. Mediji pišu da je ćerka pilota imala veliki uticaj na kralja, koji otvoreno govori o svojoj ljubavi.

Kralj Butana je veoma popularan širom sveta, ali posebno na azijskom kontinentu.

Kralj Butana i njegova lepa kraljica tokom njihovog venčanja. Foto: Wikipedia/bhutanandpartners.org

OSTALI NAJMLAĐI LIDERI

Pored gore navedenih u ovu grupu najmlađih lidera se ubrajaju i sledeći političari: premijer Džorždije Mamaku Bakhtadze, premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani, predsendik Kostarike Karlos Alvarado Kesada, premijer Estonije Juri Ratas...

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    11. oktobar 2018 | 19:01

    Sa 27.god.je postao predsjednik jedne, istina male Drzave. Tako da....imamo i.mladjeg. Mislim i nista manje bogatog od ostalih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA