≫ 

Zašto žene nakon toliko godina optužuju poznate muškarce za silovanje? Svaka od njih sada želi pravdu, uz pomoć dobrih advokata (FOTO)

Neki slučajevi su dobili epilog na sudu, dok se za ostale čeka rasplet

  • 3

Brojne žene u poslednje veme tvrde da su ih nekada davno poznati i moćni muškarci silovali ili seksualno zlostavljali. Bret Kavano, Kristijano Ronaldo, Harvi Vajnštajn i Bil Kozbi, samo su neki od mnogih čija su se imena poslednjih dana, nedelja i meseci provlačila po medijima.

Sve njih su pojedine dame posle godina ćutanja optužile za napastvovanje. Neki su ih odmah osudili i bez suđenja, a drugi veruju da je sve nameštaljka i smataju da su ovi muškarci nevini. Kada su ovakve priče u pitanju uvek postoje dve strane medalje, a neke su svoj epilog već dobile na sudu.

Viktorija, Jan i Dafne su mučki ubijeni, a za njihovu smrt niko nije odgovarao: Šta je još zajedničko likvidiranim novinarima? (FOTO)

BIL KOZBI I HARVI VAJNŠTAJN

Američki komičar je osuđen da je 2004. godine u svojoj kući drogirao i silovao Andreu Konstand. Nakon toga su se nizale optužbe još gotovo 60 žena, ali ti slučajevi nisu dobili svoj rasplet na sudu jer su proglešeni za zastarele.

Kozbi je do kraja tvrdio da je siguran da njegovo ponašanje nije bilo silovanje, iako je priznao da je ženama davao lekove za smirenje da ih "malo opusti".

Tužilaštvo ga je opisalo kao "neapologetskog, bezbrižnog plejboja koji je koristio kombinaciju slave, očiglednog opreza i moćnih sedativa u proračunatom proganjanju mladih žena", prenosi The New York Times.

Bil Kozbi je osuđen za silovanje Foto: Tanjug/AP

Protiv Vajnštajna, čiji slučaj je uz Kozbijev bio svojevrsna iskra koja je zapalila "Me Too" pokret, takođe je podignuta optužnica. Njega su brojne glumice optužile da ih je seksualno uznemiravao i silovao, ali je on optužen za jedan slučaj seksualnog napastovanja i dva slučaja silovanja, a preti mu do 25 godina zatvora.

Njegova hapšenje je bio svojevrsni spektakl, a mnoge holivudske zvezde su pozdravile ovaj potez.

Poznati producent Vajnštajn je postao najomraženija osoba u Holivudu Foto: Tanjug/AP

KRISTIJANO RONALDO

Poslednjih nekoliko dana, brojni mediji pišu i da je Kristijano Ronaldo optužen za silovanje. Ona ga je prijavila još 2009. godine, ali je on uspeo da izmakne pravdi jer je svoju navodnu žrtvu potkupio.

Naime, Katrin Majorga iznela je priču po kojoj je 2009. godine silovana od strane Ronalda u hotelskoj sobi u Las Vegasu, u kojoj su takođe bili i Ronaldovi rođaci koji su sve posmatrali.

Prema navodima, Portugalac i Majorga su postigli "dogovor o ćutanju" i bez suda se dogovorili da za 400.000 evra, tužba ostane po strani. Takođe, od ranije je poznato da je fudbaler Juventusa istakao da je "devojka dobrovoljno pristala na odnose".

Kasnije su se javile još tri žene koje ga terete za isti zločin i sada je situacija za njega postala ozbiljnija.

Kristijano Ronaldo se suočava sa ozbiljnim optužbama Foto: AP/Tanjug

BRET KAVANO

Za silovanje je optužen i Bret Kavano, novi sudija Vrhovnog suda SAD. Njega je za tu poziciju nominovao američki predsednik Donald Tramp, a onda je u javnost dospela informacija o navodnom silovanju.

Naime, glumica Padma Lakšmi ispričala je svoju potresnu priču o silovanju koje je doživela, a na težak korak odlučila se nakon što su dve žene optužile sudiju Vrhovnog suda za seksualni napad .

Ova glumica je istakla da ju je Bret silovao kada je imala 16 godina i kada je sa njim bila u vezi.

Jedna od žrtava je ispričala kako ju je silovao u srednjoj školi, dok druga kaže da se to dogodilo dok su oboje bili na fakultetu. Tramp je rekao da bi te žene davno podnele policijske prijave da se to zaista dogodilo, a Padma je htela pokazati da nije lako nikada prijaviti silovanje.

Protiv Breta je otvorena istraga FBI, a naredbu je izdala Bela kuća. Ipak sve ovo nije sprečilo to da Bret postane novi sudija Vrhovnog suda.

Uprkos optužbama Kavano je postao sudija Vrhovnog suda SAD Foto: Tanjug/AP

ZAŠTO SU ŽRTVE ODLUČILE SADA DA PROGOVORE?

Psiholog i psihoterapeut Šibul Aleksandar za Telegraf.rs kaže da se ove žene ranije nisu oglašavale po ovom pitanju upravo zbog stigme okoline i sramote, zbog toga što su doživele.

- Moguće je da su bile prisutne i pretnje, kao lične nelagodnosti. Onda kada godine prođu i negde se napravi ta neka distanca između događaja koji desio u prošlosti i sadašnjeg nekog zrelijeg razmišljanja, to uglavom inicira želju da se uspostavi nekakva pravda. To je tako sada u čitavom svetu. Imamo za primer Ronalda i Kozbija. Mislim da je to taj trenutak nelagodnosti i taj lični strah, stigma i sramota.

Kada je neko u mladosti tako zlostavljan, on kada dođe u neke zrele godine razmišlja ponovo o tome. Mladom čoveku je to vrlo neprijatno pa se često silovanja ne prijavljuju baš iz tog razloga, šta će drugi reći.

Onda godine prođu i ta osoba počne drugačije da razmišlja i više je nije briga šta drugi kažu, već želi neku svoju pravdu - ističe on.

Navodi da sada te osobi imaju neku vremensku distancu od svega što im se dogodilo i da ih sada i samo društvo podstiče da se otvore po tom pitanju.

Ipak sa druge strane, ističe, postoji mogućnost da se slične situacije i zloupotrebe.

- Moguće je da su žrtve došle do dobrih advokata ili oni do njih i da su onda napravili neki dogovor. Ali često je najveći motiv tih osoba da same sa sobom razreše te traume koje su doživele - dodaje on.

(Telegraf.rs/N.C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladic

    13. oktobar 2018 | 22:56

    Lova je u pitanju spavale su sa njima dok nisu postale poznate e sad ih tuze

  • dago 1

    14. oktobar 2018 | 01:08

    Da li je Ronaldu potrebno da siluje nekoga ??? Red je predugacak da bi stigao autograme da podjeli a kamoli da spava sa svakom

  • Lik

    14. oktobar 2018 | 01:02

    Uspostavljanje pravde nije isto sto i odmazda tipa deset za jednoga odnosno povredjivanje ne samo pocinioca nego i drugih koji su mu bliski. Po čemu se onda jedno nasilje razlikuje od drugog ako stradaju nevini koji su izloženi javnom progonu? Da bi kazna imala svrhu da se reuspostavi pravda ili da se neko prevaspita ona mora da bude uvremenjena i odmerena prema ucinjenom delu. u licnom odnosu zrtve i pocinioca najhumanija je restorativna pravda kada pocinilac iskreno zali zbog štete koju je naneo zrtvi i želi da se iskupi kako bi mu bilo oprosteno. Ako zrtva nije u stanju da oprosti onda sudska pravda treba da bude zadovoljena ali bez oprosta zrtva neće da bude ni time zadovoljna. Jer niko ne moze da vrati časovnik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA