≫ 

Dogovor o Bregzitu sve bliži, ali ključna pitanja i dalje otvorena: Diplomate EU na sastanku treba da potvrde sporazum o uslovima izlaska

Visoki zvaničnici EU koji učestvuju u pregovorima odbili su da daju zvaničan komentar

  • 1

Pregovarači o Bregzitu postigli su dogovor o sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, javio je danas briselski sajt politico.eu, pozivajući se troje EU diplomata, dok Rojters navodi da oni tek treba da potvrde sporazum o uslovima izlaska te zemlje iz Unije.

Rojters je objavio, pozivajući se na dvoje diplomata EU, da je ambasadorima 27 država članica EU danas rečeno da još nije postignut dogovor sa Britanijom o uslovima izlaska te zemlje iz bloka.

Tereza Mej odgovorila na optužbe: "Učiniću Bregzit uspešnim, čak i ako se ne dogovorimo sa EU"

Kako objašnjava britanska agencija, ambasadori država članica EU, bez britanskog ambasadora, pozvani su na sastanak, što je pojedine navelo da nagoveste da postoji "dogovor u ponudi".

Ranije, navodi Rojters, zvaničnici EU rekli su da takav dogovor tek treba da bude postignut, kao i da su potrebni dodatni sastanci.

Zatim je pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije izjavio je da je u razgovoru koji je danas imao sa britanskim ministrom za Bregzit Dominikom Rabom nije postignut dogovor o otvorenim pitanjima.

Barnije je rekao da su, "uprkos intenzivnim naporima, neka ključna pitanja i dalje otvorena" u pregovorima o razlazu EU i Britanije.

Prethodno je politiko.eu javio, pozivajući se na troje diplomata EU, da su pregovarači u Briselu postigli dogovor o sporazumu o izlasku Britanije iz EU, koji bi obezbedio bezbedan izlazak zemlje iz bloka, uz postojanje tranzicionog perioda kako bi se sprečili ekonomski šokovi.

Dominik Rab ide u Brisel na sastanak Foto: Tanjug/AP

Kako je naveo, naznake da je probni dogovor na pregovaračkom nivou blizu, počele su da se pojavljuju danas popodne, kada je britansko Odeljenje za izlazak iz EU objavilo saopštenje da će ministar za Bregzit Dominik Rab neplanirano otići u Brisel.

Ipak, Politiko napominje da je jedan diplomata EU istakao da je "dogovor (tek) na pregovaračkom nivou", tako da bi još mnogo moglo da se promeni.

Zvaničnik Evropske komisije, koji takođe nije imenovan, odbio je da komentariše te navode rekavši samo da su "pregovori u toku".

Rojters je potom objavio da su neimenovani zvaničnici EU, nakon niza sastanaka u Briselu organizovanih u pokušaju da se postigne napredak u pregovorima pre dolaska britanske premijerke Tereze Mej na samit kasnije ove nedelje, rekli da pregovarači o Bregzitu tek treba da "zapečate dogovor" o uslovima izlaska Britanije iz bloka.

Britanska agencija je istakla da se, manje od šest meseci od predviđenog izlaska Britanije iz Unije, ministar za Bregzit Doinik Rab sastao se sa pregovaračem EU Mišelom Barnijerom, a da su ambasadori preostalih 27 članica odvojeno pozvani na sastanak.

- Uprkos nekim navodima, visoko pozicionirani izvori iz EU rekli su da pregovori tek treba da dovedu do postizanja konačnog sporazuma koji bi lideri odobrili ove nedelje, a neki su nagovestili da su dodatni sastanci neophodni kako bi se postigao dogovor o uslovima izlaska Britanije - napominje Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA