Predsednik Južne Koreje brani Kim Džong Una: Želi da odustane od nuklearnog oružja, treba ga nagraditi

Kim Džon-un je iskren i zaista želi da odustane od nuklearnog oružja, izjavio je Mun Džae-in

  • 1

Severnokorejski lider Kim Džong-un je iskren i zaista želi da odustane od nuklearnog oružja, izjavio je predsednik Južne Koreje Mun Džae-in, navodeći da bi međunarodna zajednica zbog toga trebalo da ga nagradi.

- Ove godine sam satima razgovarao sa Kimom. Ti sastanci su me uverili da je on doneo stratešku odluku da odustane od nuklearnog oružja - rekao je Mun u intervjuu za francuski "Figaro" uoči posete Parizu.

Kim Džong Un pozvao papu da poseti Pjongjang: Poziv će mu uručiti južnokorejski predsednik

Agencija Rojters navodi da je Pjongjang ove godine obustavio nuklearna i raketna testiranja, ali da nije ispunio obećanje i dozvolio međunarodnu inspekciju demontiranog poligona Pungje-ri u maju.

Kim Džong-un i Mun Džae -in Foto: Tanjug/AP

Mun, međutim, tvrdi da je Kim "iskren, smiren i učtiv", kao i da se "oseća frustrirano zbog nepoverenja međunarodne zajednice".

- Sada je vreme da se odgovori na te napore... Moramo uveriti Kim Džong-una da je doneo ispravnu odluku povodom denuklearizacije i da ga pratimo u njegovoj želji za trajnim mirom - kazao je Mun.

Mun će se u ponedeljak sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA