≫ 

Svi oni su isparili sa lica zemlje: Njihova tela nikada nisu pronađena, a nestanci do danas ostali najveće misterije sveta (FOTO)

Da li će i novinar Vašington posta doživeti sudbinu britanskog aristokrate, australijskog premijera i devojčice Medlin?

  • 2

Saudijski novinar Džamal Kašogi (59) i dalje se vodi kao nestao, otkako je bio u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Turski zvaničnici strahuju da je Kašogi, dopisnik Vašington posta, poznat kao kritičar Saudijske vlade, ubijen u konzulatu, ali još nisu pružili dokaze za te tvrdnje. Međutim, Kašogi je samo jedan osoba koje su misteriozno nestale i nikada nisu pronađene.

Turska televizija je u sredu, 9. oktobra, objavila snimak nadzorne kamere, na kojem se vidi Kašogi kako ulazi u konzulat u Istanbulu.

Kašogi je radio za Vašington post i poznat je po tome što je napisao nekoliko članaka koji su kritikovali Saudijsu vladu, nestao je 2. oktobra nakon što je otišao u konzulat da bi dobio dokumenta neophodna za venčanje sa verenicom iz Turske.

Nestanak saudijskog novinara snimio njegov sat? U memoriji ostalo zabeleženo mučenje i ubistvo kritičara vlasti

Veruje se da je Kašogi mučen i ubijen Foto: Tanjug/AP

Rijad tvrdi kako su tvrdnje o ubistvu "neosnovane" i insistira da je novinar napusti zgradu, ali još uvek nema snimaka na kojima se vidi da on izlazi iz konzulata.

Slučaj Džamala Kašogija mogao bi da se pridruži nizu zloglasnih misterija.

LORD LUKAN

Aristokrata i profesionalni kockar, nestao je nakon što je porodična dadilja Sandra Rivet (29) pretučena na smrt u slabo osvetljenom podrumu porodične kuće u Belgraviji u centralnom Londonu. 1974. godine.

Njegova supruga lejdi Lukan tvrdila je u tom trenutku da ga je uznemirila tokom fatalnog napada na dadilju, pa je i nju udario četiri puta metalnom cevi, pre nego što je uspela da pobegne.

Lord Lukan nestao nakon ubistva dadilje Foto: Guliver/Terry Fincher/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images

Kada se vratila kući, lord Lukan, čije je pravo ime Ričard Džon Birgam, nestao je, a njen automobil je pronađen napušten u istočnom Saseksu. U gepeku je bilo tragova krvi od metalne cevi.

Međutim, pre nego što je nestao, Lukan je posetio prijatelje u selu Saseks, rekavši im da je naleteo na napadača koji je udario njegovu ženu, a koja ga je zatim optužila da je on angažovao njega da je ubije.

Tokom godina, lord Lukan je navodno viđan širom sveta, uključujući Australiju, Južnu Afriku i Novi Zeland.

Britanski mediji poslali su timove reportera širom sveta, a jedan od njih je preneo kako je lor pobegao u Indiju, gde je živeo u hipi zajednici.

Lord Lukan zvanično je proglašen mrtvim od strane Višeg suda u Londonu 1999. godine, iako njegovo telo nikada nije pronađeno. Lejdi Lukan je umrla prošle godine, u 80. godini.

DŽIMI HOFA

Džimi Hofa je 1958. godine postao predsednik sindikata kamiondžija ili popularnih Timstera. Timsteri su predstavljali kamiondžije i hiljade drugih radnika i imali su značajnu snagu u SAD.

Međutim, pod Hofom oni su sarađivali i sa mafijom, a Hofa se sukobio i sa Robertom Kenedijem, tada mladim advokatom, u Senatu za radni odbor na Kapitol hilu u Vašingtonu. Tokom 1960-ih Kenedi je postao javni pravobranilac, i ponovo se okomio na Hofu, koji je uhapšen 1964. zbog podmićivanja člana velike porote. Predsednik Nikson je 1971. preinačio kaznu ali mu je zabranio da se bavi sindikalnim aktivnostima.

Sumnja se da je Hofu ubila mafija Foto: Tanjug/AP

Hofa je pokušao da ospori kaznu i povrati kontrolu nad Timsterima, pa je 30. jula 1975. trebalo da se sastane sa nekoliko šefova mafije u jednom restoranu u Detroitu. Hofa je ušao u blindirani automobil koji ga je odvezao na tajanstveni sastanak, ali od tada više nije viđen. Anonimni telefonski poziv otkrio je kasnije policiji gde mogu da nađu kola. Bila su prazna. Džimi Hofa nikada više nije bio viđen.

Hofa je zvanično proglašen mrtvim 30. jula 1982, kada je trebalo da ima 69 godina, ali njegovi ostaci nikada nisu pronađeni.

Bilo je nekoliko teorija o njegovom nestanku, među kojima su da ga je ubila mafija ili pak njegovi ljudi.

Ironično, generalni predsednik Timstera postao je njegov sina Džejms P. Hofa.

SUZI LAMPLUG

Agent za nekretnite Suzi Lamplug nestala je 28. jula 1986. kada je otišla da se upozna sa klijentom, poznatim samo kao gospodin Kiper, u kući u Fulhamu u zapadnom Londonu, koja je bila na prodaji.

Policijska istraga nije uspela da otkrije šta se dogodilo sa njom. Njena majka Dijana Lamplug godinama je pokušavala da sazna gde je njenaq ćerka, ali bezuspešno. Umrla je 2011.

Njen otac Paul (85) rekao je 2016. da mu i dalje nedostaje ćerka.

- Nemam puno nade da ću jednoga dana saznati šta se desilo sa njom - rekao je on za BBC.

Suzi je zvanično proglašena mrtvom 1994. godine i veruje se da je ubijena. Policija je 2002. godine optužila Džona Kanana, ubicu i silovatelja, za glavnog osumnjičenog, ali nije imala dovoljno dokaza da ga krivično goni.

Kanan, koji je i dalje u zatvoru, negirao je da je umešan u Suzin nestanak. On će 2023. imati pravo na uslovnu slobodu.

DŽIM TOMSON

Džim je 26. marta 1967. godine otišao u šetnju dok je bio na odmoru u Maleziji i od tada mu se gubi svaki trag. Ostavio je novčanik, pasoš, vozačku dozvolu i cigarete.

Američki biznismen proizvodio je i izvozio tajlansku svilu. Tokom Drugog svetskog rata bio je špijun za američku Kancelariju za strateške usluge (OSS), preteče CIA, ali je kasnije postao arhitekta i kolekcionar.

Tomson se i dalje poštuje u Bangkoku Foto: Profimedia/AFP

Godine 1948. osnovao je kompaniju Tai silk, a njegovo ime se i dalje poštuje u teksilnom svetu u Bangkoku. Porglašen je mrtvim 1974. godine.

Njegov nestanak izazvao je desetine teorija zavere, među kojima je i sumnja da ga je CIA ubila jer je postao simpatizer pobunjenika u južnom Vijetnamu. Pričalo se i da ga je ubio ljubomorni suprug ili poslovni rival.

RIČI EDVARDS

Gitarista britanskog benda "Menik Strit Pričers" Riči Edvards nestao je 1. februara 1995. Poslednji put ke viđen u jednom hotelu u centru Londona, ali je dve nedelje kasnije njegov automobil pronađen nedaleko od mosta Severn, severno od Bristola. Veruje se da je muzičar počinio samoubistvo skočivši sa mosta. On je godinama patio od depresije.

Gitarista se godinama borio sa depresijom, zbog čega se veruje da je počinio samoubistvo Foto: Profimedia/UPPA News

Godinama su stizale vesti da je primećen u različitim delovima sveta. Zvanično je proglašen mrtvim 2008. godine. Prema rečima predstavnika za štampu benda, Edvardsova porodica dobila je od suda odluku kojom je zvanično promenjen muzičarev pravni status. U odluci piše da je Riči Edvards "najverovatnije mrtav".

HAROLD HOLT

Australijski premijer Harold Holt (59) je 17. decembra 1967. otišao je na plivanje kod plaže Čeviot u blizini Melburna. Premijer je nestao, a pretpostavlja se da se udavio nakon što su ga uhvatile jake morske struje.

Vlasti su pokrenule najveću operaciju spasavanja u istoriji ali njegovo telo nikada nije pronađeno. Pošto njegovo telo nikada nije pronađeno, pokrenute su brojne teorije zavere.

Zbog premijera je pokrenuta najveća potraga u istoriji ali nikada nije pronađen Foto: Wikipedia/Frank Wolfe, White House Photo Office

Neki kažu da je lažirao svoju smrt, drugi da ga je ubila CIA ili da ga je "pokupila" podmornica i odvela u Kinu.

AMELIJA ERHART

Amelija Erhart je nestala u julu 1937. Avijatičarka je postavila puno letačkih rekorda i bila je simbol za žene u vazduhoplovstvu. Postala je prva žena koja je preletela preko Atlantika sama i prva koja je letela od Havaja u Kaliforniju. Te 1937. godine krenula je na najveći izazov - da preleti planetu.

Nestala je negde iznad Pacifika, ali olupina aviona kao ni njeno telo nisu pronađeni, što je čini jednom od najvećih misterija 20. veka.

Kosti koje su pronađene na jednom pustom ostrvu navodno pripadaju njoj Foto: Wikimedia/NASA on The Commons

Ranije ove godine jedan američki naučni časopis objavio je da kosti, koje su pronađene 1940. godine na pustom ostrvu Nikumaroro, koji jse danas zovu Kiribati, "najverovatnije" pripadaju Ameliji.

Ona je navodno jedno vreme živela na pustom ostrvu.

MEDLIN MEKEN

Medlin Meken, tada trogodišnja devojčica, nestala je iz porodičnog apartmana tokom letovanja u Portugaliji 3. maja 2007. U noći nestanka njeni roditelji su bili na večeri sa prijateljima. Kada su otišli da provere decu, u Medlinoj sobi su zatekli otvoren prozor, a devojčice nije bilo.

Devojčica koja je nestala pre 11 godina i dalje puni svetske medije Foto: Profimedia/Ferrari

Pokrenuta je velika potraga, ali ni 11 godina kasnije, devojčica nije pronađena. Postoje spekulacije da ju je sa sobom odveo provalnik ili da ju je otela pedofilska banda.

Mnogi ljudi, među kojima su i njeni roditelji, kao i detektiv koji je godinama radio na njenom slučaju, veruju da je ona i dalje živa.

VIDEO: Šta treba da znamo kada neko nestane?

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gp

    15. oktobar 2018 | 16:25

    Ovo malo zlato jos nisu nasli?Joj Boze tuge.Nadam se da je ziva i da ce jednog dana pronacj put do svojih roditelja.Daj Boze!

  • Sx

    4. maj 2019 | 13:34

    Niko ali bas niko ne moze tek tako da nestane s lica zemlje kad tad ce da pronadju njihove kosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA